[1.8 JN] nie trzyma obrotów
[1.8 JN] nie trzyma obrotów
Witam wszystkich jeżeli ktoś jest w stanie mi pomoc to byłbym wdzięczny gdyż od 2 miesięcy jeżdżę od warsztatu do warsztatu i nikt nie potrafi naprawić mi samochodu już nawet sam nie mam pojęcia co to może być jak silnik jest ciepły odpala idealnie równo trzyma obroty natomiast na zimnym gaśnie nawet jak chce przytrzymać na obrotach dodając gazu to same spadają i gaśnie i muszę kilka razy odpalić dopiero chodzi ale obroty falują od 600 do 1200 a jak już się nagrzeje trochę chodzi dobrze wszystko co możliwe to już zostało wymienione a problem dalej jest i nie wiem jak sobie z tym poradzić
Ostatnio zmieniony 15 paź 2011, 18:11 przez kamil5N47, łącznie zmieniany 1 raz.
Czujnik odpowiedzialny za sterowanie nastawnikiem ciśnienia znajduje się w króćcu wody od spodu czujnik biały 2 pinowy. Tylko jak coś nie kupuj Toprana, ja kupiłem FAE
Najpierw odepnij kostkę od niego i zobacz czy w niej nie ma płynu chłodniczego bo jak tak to styki lubią zaśniedzieć przez co zmienia się rezystancja i sterownik dostaje inny odczyt i ustawia nie właściwe ciśnienie.
Najpierw odepnij kostkę od niego i zobacz czy w niej nie ma płynu chłodniczego bo jak tak to styki lubią zaśniedzieć przez co zmienia się rezystancja i sterownik dostaje inny odczyt i ustawia nie właściwe ciśnienie.
No właśnie ten zawór jest otwarty na zimnym a na ciepłym zamknięty a napięcie to nie wiem ale jak odłączę kostkę to nie reaguje. a co do tego czujnika od spodu to z tego co wiem to jest czujnik który steruje tym komputerem ale kostka jest sucha i po odłączeniu silnik gaśnie czyli jakiś tam sygnał wysyła ten czujnik ale czy odpowiedni to trudno powiedzieć
ok jutro to sprawdzę bo już nie mam pojęcia co to się dzieje bo rano jak odpalam to gaśnie i nie chce na obroty wchodzić ale jak przycisnę tak do 4500 obr na jedynce i dwójce to już chodzi normalnie i jak później ciepły to pali na dotyk
[ Dodano: 2011-10-19, 18:41 ]
napięcie do zaworu dochodzi tylko teraz nie wiadomo czy działa ten zawór
[ Dodano: 2011-10-19, 18:41 ]
napięcie do zaworu dochodzi tylko teraz nie wiadomo czy działa ten zawór