Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[Audi 2,3 Gaz] ale już 100-tka - piszczenie i kontrolki

Wszystko inne co nie pasuje do w/w kategori a jest związane z silnikami benzynowymi i LPG
ODPOWIEDZ
sliw
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[Audi 2,3 Gaz] ale już 100-tka - piszczenie i kontrolki

Post autor: sliw » 21 paź 2011, 14:45

Witam, często byłem i jestem czytelnikiem tego forum, przesiadłem sie na audi 100 z silnikiem 2,3 i LPG, w związku z tym , że to popularny silnik również w 80takch postanowiłem tu zapytać.

Sprawa tyczy się czujnika zaznaczonego na zdjęciu .
Prosze o informacje , co to za czujnik( zawór) co mierzy i jak działa .

Podczas jazdy jak auto sie nagrzeje, podczas jazdy powyżej 2100 obrótów zapala sie kontroka OLEJU i 3 dość donośne piknięcia. Obnizenie obrotów wyłacza kontroke i nic sie nie dzieje.

Zauważyłem ze przy podniesienej temperaturze, po przejechaniu dynamiczenie po mieście olej robił sie rzadszy i gorący i jak by woda gotowala sie w czesci górnej silnika.

Myslałem ze moze to coś z termostatem, jego wyjecie w lato obnizyło mi temperature pracy i nic sie nie dzialo całe wakacje. Teraz troche chłodniej i zimno w aucie wiec z termostatem musze wrócić.
Temperatura wskazywana przez termometr nie jest za wysoka , a piszczenie takie pojawia się już przy 70 - 80 stopniach.

ZASTANAWIA mnie jednak fakt czemu kotnrolka oleju :( . Sprawdzalem cisnienie i czujniki wysoiego i niskiego cisnienia , są ok.
Odpięcie przewodu od zaznaczonego czujnia - przestaje piszczeć .

Z gory dziekuje za info. Obrazek
Ostatnio zmieniony 21 paź 2011, 17:41 przez sliw, łącznie zmieniany 1 raz.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 21 paź 2011, 17:40

sliw pisze:ZASTANAWIA mnie jednak fakt czemu kotnrolka oleju :( . Sprawdzalem cisnienie i czujniki wysoiego i niskiego cisnienia , są ok.
Odpięcie przewodu od zaznaczonego czujnia - przestaje piszczeć .
To jest czujnik dla temperatury dla wskaźnika i jest w w nim styk załączający ostrzeżenie o przegrzaniu.

sliw
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sliw » 22 paź 2011, 10:47

Dzięki za podpowiedz. czyli jednak sprawa moze tyczyc tej uszczelki , przegrzewa sie tutaj w tej części górnej przez kiepski obieg wody, i mimo, ze chłodnica nie gorąca to tu temperatura max i piszczy

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 22 paź 2011, 14:28

Nie wiem jakie tam szły pompy wody, może były z plastikowym wirnikiem który lubi odpaść z ośki.

sliw
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sliw » 09 lis 2011, 00:30

Dzieki
Czy ktoś jeszcze w stanie pomóc z tą pompą ?? moze to jej wina, Jak sprawdzic czy działa prawidłowo ?

[ Dodano: 2012-01-23, 09:03 ]
Musze się poradzic jeszcze.
odświeże wątek żeby nie tworzyć nowych postów.

Jak napisałem w poście w sprawie wentylatora, komplet został zrobiony. Uszczelka pierścienie, rozrząd etc.
kontrolka ponad 2000 obrotów nadal piszczy.
Z tym, ze przed remontem uszczelki gotowała się woda w głowicy i w momencie gdy odpinałem czujnik temperatury na króćcu miedzy 1 a 2 świecą KONTROLKA OLEJU przestawała piszczeć.
Teraz woda się nie gotuje a reszta w jak najlepszym porządku.
Ciśnienie górne OK
dolne OK
Temperatura wody OK
Wymieniłem czujniki ( wszystkie 3) brak poprawy
Wczoraj sprawdzałem zgodnie z książka czujniki oleju. Działają prawidłowo.
Jak silnik był zimny i zdjąłem przewód z czujnika wysokiego ciśnienia to od razu powyżej 2000 piszczy
Po podłączeniu - spokój do momentu rozgrzania.
Na zimnym i ciepłym silniku miedzy czujnikiem i + pojawia się napięcie powyżej 2000 obr. wiec działa prawidłowo.
JUŻ nie wiem co może być. Może Państwo coś pomogą.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl