Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[90 Q 2.3 NG] Problem z zapłonem

Wszystko co tyczy się silników rzędowych pięciocylindrowych.
ODPOWIEDZ
michniddz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[90 Q 2.3 NG] Problem z zapłonem

Post autor: michniddz » 13 paź 2011, 19:16

Witam. Mój silnik to NG z gazem. Problem polega na tym, że mam problem z zapłonem. Mianowicie:
-przy rozruchu silnik dostaje lewych obrotów, przez co wymieniłem już 3 rozruszniki
-jak już odpali trzyma 900 obr, gdy dodam gazu trochę go zdławi
-kręci się TYLKO do 5500 obr na gazie i benzynie, i nie mówcie mi że to wina miksera lub lewego powietrza
-ogólnie jest słaby

Teraz moje spostrzeżenia:

Gdy raz szukałem przyczyny takiego stanu, pogrzebałem trochę w bezpiecznikach, jednego wyjąłem, innego włożyłem, i ku mojemu zdziwieniu silnik zaczął miękko pracować, kręcił się do 7000 obr bez problemu na benzynie i gazie, ale ruszyłem delikatnie kopułką i już dupa, jest jak było. Dalej tylko 5500 i słaby. Powiedzcie mi koledzy co może być przyczyna takiego zachowania. I powiedzcie mi jeszcze koledzy do czego służą dwa osobne bezpieczniki w skrzynce? Jak wyjmę jeden z nich i włożę z powrotem zaczyna coś syczeć obok przepustnicy, a jak wyjmę drugi silnik gaśnie.
Proszę o pomoc

[ Dodano: 2011-10-15, 07:37 ]
Pomoże ktoś?

[ Dodano: 2011-10-20, 16:49 ]
Chociaż napiszcie że nie wiecie, nie lekceważcie tematu.

Abbas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Abbas » 21 paź 2011, 19:18

te bezpieczniki to sa od sterownika zapłonu i sterownika wtrysku benzyny.Z objawów które opisujesz to byc moze padł czujnik stukowy ale jeszcze sprawdz kostki przy aparacie ewentualnie pooczyszczaj to samo możesz zrobic w skrzynce bezpieczników to wsztstko sniedzieje i dzieja sie cuda :mrgreen: Mysle ze to pomoże i nie jest to cos poważnego.Jak masz gaz to troche pojezdzij na benzynce bo rozdzielacz smarowany jest paliwem .Pozdrawiam i miłej zabawy

[ Dodano: 2011-10-21, 19:21 ]
Jak silnik jest odpalony to lepiej nie wyjmój tych bezpieczników to tak na przyszłosc

dziuba
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dziuba » 22 paź 2011, 16:40

Witam. A próbowałeś wybłyskać kody usterek?

pekin999
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pekin999 » 05 cze 2012, 22:52

witam koledzy pomuzcie mam silnik 2.3 ng i mianowicie mechanik robił mi rozrząd i po zrobieniu tego przestawił sie zapłon (ja tak myśle) ponieważ po tej wymianie przy odpalaniu zaczoł odbijac a przed wymiana rozżadu tego nie robił. byłem juz u mechanika żeby ustawili zapłon i niby go ustawił ale zrobił sie mułłłł wiec go przestawiłem tak żeby miał w miare siły i nie odbijał i co mi poradzicie z tym rozzadem czemu tak jest?? czy to właśnie tgo wina??jak wrazie czego ustawić rozżad prawidłowo jak niema znaków??? pomuzcie....

dziuba
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dziuba » 07 cze 2012, 10:38

Znaki na kołach muszą być, inaczej ustawienie rozrządu jest bardzo ciężkie. Sprawdz wszystkie wtyczki, może masz nie podłączony czujnik temperatury lub spalania detonacyjnego, albo sondy lambda.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki pięciocylindrowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl