Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 1.8 20v] rozrzad

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
Lukaszbroz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4 1.8 20v] rozrzad

Post autor: Lukaszbroz » 13 lut 2011, 13:03

Witam
Ostatnio podczas doprowadzania silnika do stanu "jak fabryka" zauważyłem pewną rzecz. Kiedy ustawie koło pasowe na znak ustawienia rozrządu to koło napędu wałka rożni się dokładnie o pół zęba. Kiedy ustawie górę na znak to znaki na kole pasowym rozbiegają się znacznie.

Podobnie sytuacja wygląda po przestawieniu rozrządu o ząbek tylko rozbieżności są w przeciwna stronę.

Co w takim przypadku począć. Wiem że różnica zęba potrafi wiele zmienić ale auto pali i jeździ bez problemu wiec czy ta moja różnica może mieć zły wpływ?

Dodam że rozrząd zmieniony 1500km temu[/i]

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 14 lut 2011, 14:28

Rozrzrad ustawia sie na znaki na kole zamachowym a nie na pasowym, obudoa palstikowa moze lekko przesunąc i moze byc własnie taki efekt, sprawdz na kole zamachowym jak sie wtedy ustawią znaki.

Awatar użytkownika
Lukaszbroz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lukaszbroz » 15 lut 2011, 07:37

musiałbym rozebrać pół silnika żeby chociaż zobaczyć skrzynie nie mówiąc już o tym żeby chociaż zobaczyć filtr oleju.

Tak jak pisałem kiedy gorę ustawie na znak idealnie to dół z racji przełożenia pomiędzy kołami przesunie się o wartość przesunięcia góry razy przełożenie przekładni jaką tworzą koła rozrządu. W tym wypadku jest to kilka milimetrów co raczej trudno nazwać błędem ułożenia osłony.

Mi zależy na ocenie czy lepiej aby to przesuniecie było w prawo czy w lewo.

Dodam że podczas sprawdzania VAgiem spalania podczas jazdy auto przy 100km/h spalało wg programu 5,54l/100km a przy 80km/h 4,70- 3,36 l/h Nie wiem tylko czy przy źle ustawionym rozrządzie obliczenia komputera ulegałyby zmianie.

Awatar użytkownika
Słonik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Słonik » 15 lut 2011, 08:56

Zle ustawiony rozrzad ma jaknajbardziej wplyw na prace, ekonomie oraz dynamike silnika, niewazne w ktora strone jest przesuniecie, ustaw jak fabryka nakazala. Obstawiam ze zeby zobaczyc wziernik na dzwonie skrzyni musisz sciagnac kolektor ssacy?

Awatar użytkownika
Lukaszbroz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lukaszbroz » 15 lut 2011, 19:59

Jak fabryka nakazała to się nie da hehe (różnica pół zęba)

Auto odpala przyspiesza równo pracuje ale nie wiem ile pali (jestem w trakcie testu gdyż wskaźnik paliwa ma fochy)

Teraz nie wiem czy Vag pokazuje dobrze ale spalanie jest wg programu tak jakby w normie.

trejdmark
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: trejdmark » 30 paź 2011, 23:08

Łukasz właśnie szukałem tych informacji i natrafiłem na Twój post. Żeby zobaczyć znacznik z tyłu na blasze trzeba zwalać skrzynie, nie ma innej opcji tego zobaczyć.
Czyli jak się domyśliłem ustawiam zamach na znaczniku i górę na nacięciach i tyle. Hm?

Awatar użytkownika
Lukaszbroz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lukaszbroz » 31 paź 2011, 13:46

Znak ustawiasz tak żeby wysunięte pół zęba znajdowało się po prawej stronie patrząc na rozrząd. Bedzie git:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl