Witam
Ostatnio podczas doprowadzania silnika do stanu "jak fabryka" zauważyłem pewną rzecz. Kiedy ustawie koło pasowe na znak ustawienia rozrządu to koło napędu wałka rożni się dokładnie o pół zęba. Kiedy ustawie górę na znak to znaki na kole pasowym rozbiegają się znacznie.
Podobnie sytuacja wygląda po przestawieniu rozrządu o ząbek tylko rozbieżności są w przeciwna stronę.
Co w takim przypadku począć. Wiem że różnica zęba potrafi wiele zmienić ale auto pali i jeździ bez problemu wiec czy ta moja różnica może mieć zły wpływ?
Dodam że rozrząd zmieniony 1500km temu[/i]
[b4 1.8 20v] rozrzad
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
musiałbym rozebrać pół silnika żeby chociaż zobaczyć skrzynie nie mówiąc już o tym żeby chociaż zobaczyć filtr oleju.
Tak jak pisałem kiedy gorę ustawie na znak idealnie to dół z racji przełożenia pomiędzy kołami przesunie się o wartość przesunięcia góry razy przełożenie przekładni jaką tworzą koła rozrządu. W tym wypadku jest to kilka milimetrów co raczej trudno nazwać błędem ułożenia osłony.
Mi zależy na ocenie czy lepiej aby to przesuniecie było w prawo czy w lewo.
Dodam że podczas sprawdzania VAgiem spalania podczas jazdy auto przy 100km/h spalało wg programu 5,54l/100km a przy 80km/h 4,70- 3,36 l/h Nie wiem tylko czy przy źle ustawionym rozrządzie obliczenia komputera ulegałyby zmianie.
Tak jak pisałem kiedy gorę ustawie na znak idealnie to dół z racji przełożenia pomiędzy kołami przesunie się o wartość przesunięcia góry razy przełożenie przekładni jaką tworzą koła rozrządu. W tym wypadku jest to kilka milimetrów co raczej trudno nazwać błędem ułożenia osłony.
Mi zależy na ocenie czy lepiej aby to przesuniecie było w prawo czy w lewo.
Dodam że podczas sprawdzania VAgiem spalania podczas jazdy auto przy 100km/h spalało wg programu 5,54l/100km a przy 80km/h 4,70- 3,36 l/h Nie wiem tylko czy przy źle ustawionym rozrządzie obliczenia komputera ulegałyby zmianie.
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80