[B4/B3] Wymiana oleju w skrzyni biegów
Ja też spotkałem się z opinią, że jak manual działa i jest olej to nie ma co tam ingerować. Nadgorliwość jest gorsza ... W każdej książce w stylu sam naprawiam, czy to do Vento/Golf 3, czy to Almera, czy Audi 80 jest napisane, że mechanicznej skrzynce przekładniowej nie zachodzi konieczność wymiany oleju (raczej coś w stylu, że oleju nie wymienia się).
Olej się starzeje, ale jak jest syntetyczny 75W90 to starzeje się znacznie wolniej. Dodatkowo występujące tarcie nie podnosi temperatury do takiego stopnia jak to ma miejsce w przypadku silnika. Stąd jest różnica w silniku i skrzyni biegów - tu nie ma spalania, przedostawania się spalin i innych niekorzystnych czynników - takie jest moje zdanie.
Inaczej sprawa wygląda w przypadku skrzyni automatycznej gdzie parametry oleju muszą być ściśle przestrzegane z uwagi na to, że to olej "zmienia" biegi.
W skrzyni manualnej trochę smaruje i jednocześnie chłodzi. Nie przypisujmy mu więc super cudownych funkcji.
Jak ktoś lubi to może wymieniać nawet razem z olejem silnikowym. Moim zdaniem jak olej jest to w zupełności wystarczy.
Inaczej sprawa wygląda w przypadku skrzyni automatycznej gdzie parametry oleju muszą być ściśle przestrzegane z uwagi na to, że to olej "zmienia" biegi.
W skrzyni manualnej trochę smaruje i jednocześnie chłodzi. Nie przypisujmy mu więc super cudownych funkcji.
Jak ktoś lubi to może wymieniać nawet razem z olejem silnikowym. Moim zdaniem jak olej jest to w zupełności wystarczy.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
witam ponownie, przeszukałem całe forum i nigdzie tutaj nie ma opisu jak przeprowadzić tak chyba prostą i ważną rzecz!! Może znajdzie się kolega fachowiec który zechciałby uzupełnić lukę?? przypominam temat : "Witam, panowie gdzie znajdują się korki spustowe oraz kontrolne w 3 biegowej skrzyni automatycznej typu 089?? podobno poza olejem w skrzyni wymienia się przy okazji jeszcze jeden olej? ( w dyferencjale?)o co chodzi?jaki i w jaki sposób? czy będę potrzebował strzykawki czy wystarczy lejek?bardzo proszę o pomoc
dobra dzięki
[ Dodano: 2011-11-08, 19:12 ]
poprawka, dzisiaj tak sobie siedziałem myślałem i wymyśliłem, i oto co wymyśliłem http://motoallegro.pl/klucz-m16-do-kork ... 57279.html znalazłem taki klucz na alledrogo <ok> może się komuś przyda
[ Dodano: 2011-11-08, 19:12 ]
poprawka, dzisiaj tak sobie siedziałem myślałem i wymyśliłem, i oto co wymyśliłem http://motoallegro.pl/klucz-m16-do-kork ... 57279.html znalazłem taki klucz na alledrogo <ok> może się komuś przyda