[B4 1.9TDI 1Z] grzanie sie swiec w + temperaturach...
-
- Forum Audi 80
[B4 1.9TDI 1Z] grzanie sie swiec w + temperaturach...
Witam chcialem was zapytac bo kumpel ma taki problem ze czy silnik cieply czy zimny za kazdym razem grzeja sie mu swiece i to bardzo dlugo tak jak mi wtedy kiedy jest mroz -25 stopni i troche zglupialem bo myslalem ze czyjnik temperatury dalem mu swoj bo mialem dobry w domy ale dalej to samo za kazdym przekreceniem stacyjki swiece sie zapalaja i bardzo dlugo ma wysokie obroty tak jak u mnie wtedy gdy jest zima odpalam mojego i po chwili obroty spadaja a u niego za kazdym razem swiece dlugo grzeja bezwzgledu czy silnik ma 90 stopni czy -10 a i pompa wtryskowa tak mi sie wydaje faluja mu obroty bo nie rowno chodzi moze nastawnik sie konczyc dodam autko jest z 1993r przeplywka Bosch od czego tu zaczac sprawdzanie dalsze...pozdrawiam.
Witam, wszystko wskazuje na instalację czujnika temperatury silnika - chyba, że zamieniliście niewłaściwy czujnik
Najprościej podpiąć VAG-a ( lub inny komputer diagnostyczny) i zobaczyć jaką temperaturę widzi komputer sterujący silnikiem w czasie grzania świec.
Bez komputera, odpiąć wtyczkę czujnika temp i przy włączonym zapłonie zmierzyć napięcie na wtyczce czujnika, na pinach - powinno być ok. 5 volt - jeśli jest to instalacja jest OK.
Najprościej podpiąć VAG-a ( lub inny komputer diagnostyczny) i zobaczyć jaką temperaturę widzi komputer sterujący silnikiem w czasie grzania świec.
Bez komputera, odpiąć wtyczkę czujnika temp i przy włączonym zapłonie zmierzyć napięcie na wtyczce czujnika, na pinach - powinno być ok. 5 volt - jeśli jest to instalacja jest OK.
-
- Forum Audi 80
czujnik temperatury ten niebieski wymienilem i dalej to samo ale podpiac sie pod tego boscha to tez jest sztuka.czyli wychodzi na to ze to jest zwarcie gdzies w istalacji?to na tych pinach powinno byc napiecie 5v.A jak nie bedzie to a nie mam jak podiac jak pod komputer to co dalej przyjmujac ze instalacja jest ok????Pozdrawiam
podłączę się pod temat,chciałem się dowiedzieć czy za załączenie świec odpowiada jakiś dodatkowy czujnik temperatury bo ostatnio sprawdzam świece na krótko i wszystkie dobre,z tym że przy normalnym podłączeniu nie grzeją (już wyczytałem że powinny grzać od 5 stopni w dół) więc zdjąłem wtyczkę z czujnika temp i kontrolka na desce od świec się zapala ale świece dalej nie grzeją bo przekażnik świec milczy (temp otoczenia + 15 ).Przekażnik dopiero załącza jak mu podam ręcznie masę na ten mały pin którym właśnie ma dostać sygnał z kompa czyli wynika że to nie z tego czujnika na mostku wodnym sterownik bierze sygnał do załączenia przekażnika tylko z czegoś innego,czy ktoś wie skąd jest sygnał?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Zgadza się . Miałem kiedyś przypadek że czujnik dobry a dalej nie pokazywał temp.i grzał świece ...zaglądam pod gumową uszczelkę wtyczki a tam ...urwany kabelekkyjo pisze:za grzanie odpowiada tylko niebieski czujnik 2 pinowy na króćcu. Jeżeli grzeje za kazdym razem to jego instalacja jest uszkodzona.
podepnę się do tematu bo mam podobny problem ....silnik 1z 94r
czasami rano jak zimny ale i jak ciepły nie odpala.odpali dopiero jak zgaśnie kontrolka od świec żar. świece grzeją długo ,po długim grzaniu kontrolka nie gaśnie ale zapalam i tylko kręci i nie zapala.odpali dopiero jak kontrolka zgaśnie. a czasami odpala poprawnie
czasami rano jak zimny ale i jak ciepły nie odpala.odpali dopiero jak zgaśnie kontrolka od świec żar. świece grzeją długo ,po długim grzaniu kontrolka nie gaśnie ale zapalam i tylko kręci i nie zapala.odpali dopiero jak kontrolka zgaśnie. a czasami odpala poprawnie
z tego co piszesz zrozumiałem ,że świece grzeją u Ciebie bez względu na to czy zimny czy ciepły silnik...czy tak?...u mnie jak i większości przy temperaturach obecnie panujących świece grzeją tylko wtedy gdy silnik jest kompletnie wychłodzony..potem nawet po kilku godzinach kontrolka nawet nie mrugnie ...no i tak jak wyżej koledzy piszą sprawdź czujnik z dwoma pinami,niebieski....
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Kolego rok 94 to mało precyzyjnie ,bo do stycznia 94 wychodziły jeszcze na gówni....ym nastawniku potencjometrycznym a od lutego na indukcyjnym ....a to zasadnicza róznica i o ile masz nastawnik potencjometryczny to przyczyna moze byc zgoła inna, niż gdybyś miał indukcyjny ...i zostaw te świece jak dobre ,bo i bez nich powinien palic przy obecnych temperaturach bez problemu ...wymiana dobrych na nowe jest bez sensu ,a jak upier....lisz swiecę w głowicy to dopiero bedziesz miał kłopot ...alvaro pisze:podepnę się do tematu bo mam podobny problem ....silnik 1z 94r
-
- Forum Audi 80