Jeśli masz ON za darmo to nie zastanawiaj się nic i poluj na dobre 1.6TD. Włożysz, zadbasz i będziesz szczęśliwy

@Vision
Nie każdy da sobie radę z mTDI jak Ty

skrzynie w TD/D były 2 stosowane o takich samych przełożeniach AKM/AXC 100km/h 5b ok 2500rpm , jeżeli nawet nie masz żadnej z nich to na tej też na razie możesz mykaćGengul pisze:to skrzyni biegów nie musze kupować osobno do diesla, pasuje z benzyny tak to mam rozumieć,
mTDI to silnik TDI np:w moim przypadku to silnik z Audi B4 TDI ( model 1Z) a m (silnik jest pozbawiony elektroniki a zasila go mech. pompa na linkę )Gengul pisze:a co to jest ten silnik mTDI 1Z jakiś lepszy, czym sie różni od TD
mTDI może uruchomić w brew pozorom każdy wystarczy pompa z D/TD ale żeby to miało moc serii 1Z trzeba ta pompę przebudować ( fala i tłoko rozdzielacz z TDI wpakować do TD) pomimo tej zmiany nadal będzie problem z paliwem i rpm choć auto będzie jeździł np taktrepek pisze:Nie każdy da sobie radę z mTDI jak Ty
Nie żebym się czepiał ale większe spalanie to deklaruje producent dla Fiata Grande Punto w dieslu....Więc albo ktoś Cię holuje albo bajki to my a nie nam:)Vision pisze: to szukaj silnika i jaki się trafi , ja mam mTDI a oznacza linka i spalanie trasa 3.8 miasto do 5 latem teraz zima do -10 to ok 5.3 a jak było ostatnio -15 do-20 to max 6.3 ON
Dodaj do tego, że nowe samochody coraz więcej ważą, są coraz to mocniejsze, mają więcej elektroniki i klimatyzacje. Włóż nowoczesny silnik do budy, która waży 1000kg - zobaczysz jaki będzie oszczędny i jaka będzie dynamika."Panowie producenci nowych aut zamiast wydawać miliony na badania powinny zgłosić się do was..... Po co nam hybrydy???
albo piątka wrzucana przy 40 na godzine.... a pojęcie korka to 15 sekund stania na światłach...."
skąd że jeździj jak najdłużejdenis44 pisze:Viosion czy ty aby nie życzysz źle mojemu nastawnikowi?:P
mniej ciśnij i jedź równym tempem 2200-2500rpm i zobacz ile łyka ONdenis44 pisze:na autostradzie tak przy 150-160 (czyli 3000-3200 RPM) spokojnie łyknął prawie 7,5 więc jak dla mnie ten 3,8 to kosmos....
takPatrique pisze:Czy SB jest tak samo mocowany jak PM, JN i inne tego typu motorownie?
uboższa musisz dożucić 2 przewody ,,+''N109 i świece + dodać ich sterowaniePatrique pisze:Wiązka silnika jest tak samo uboga jak w benzyniaku?
p&pPatrique pisze:Czy sprzęgło spasuje ze skrzynią AKM?
nie montujesz nowej tą role przejmuje pompa wtryskowaPatrique pisze:Pompa paliwa z pod podłogi idzie out? Gdzie trzeba zamontować nową?
mogą zostać , z czasem sprężyny zdały by się mocniejszePatrique pisze:Czy sprężyny zawieszenia mogą zostać od obecnej wersji silnikowej??
silnik ma spory zapas , kwestia podejścia do tematu i podłubaniaPatrique pisze:Jak to będzie chulać?
musisz pozmieniać np ;podejście po T - początek wydechu przerabiasz , kata sprzedaj , tłumiki PB będą mocno dusić silnik TD , zmienić na bardziej przelotowePatrique pisze:czy przyłączenie kolektora wydechowego jest takie same. Mam wersję z katalizatorem.
nie tylko zwykłe ruryPatrique pisze:Czy konieczne będzie wstawienie strumiennicy?
,, + '' do N109 podajesz po stacyjce użyj przewodu do cewki działa tak samo , świece np na przycisk w kabinie , jeśli zrobisz jak pisze to nic nie tykasz w skrzynce bezpiecznikówPatrique pisze:a czy ta cała kwestia grzania świec, N109 i inne tego typu zabawki wymagają jakieś fachowej wiedzy w zakresie rezania instalacji fabrycznej z benzyniaka, czy raczej są to gotowe wiązki które można podłączyć w uniwersalne do tego miejsca? Czy może różnią się skrzynki z przekaźnikami i są zupełnie inne w Pb i ON?
takPatrique pisze:Czy można pominąć IC`ka tak jak w wersji 75KM silnika 1.9?
Oczywiście zakładam kupno kompletnego silnika z osprzętem, ponieważ podejrzewam, że w dieslu nawet alternator jest chyba inny. Dla pewności wolę kupić cały zestaw wymontowany z jakiegoś jednego samochodu.Vision pisze:rozrusznik musisz mieć od TD/TDI , ten z PB obróci wałem z 3x i się zagotuje jak zapali to git a jak nie to czekasz 30-40min żeby ostygł i znowu z 3x