[B3 1.6TD RA] biały dym, nie równa praca silnika, wysoka tem
-
- Forum Audi 80
[B3 1.6TD RA] biały dym, nie równa praca silnika, wysoka tem
Witam szanownych panów i ewentualnie panie
Mam pytanie odnośnie mojego wozidełka.
Pod moją nieobecność mój wóz był używany przez osoby trzecie co zaowocowało objawami:
po pierwsze primo zaczął się przegrzewać silnik nawet do 110-120 stopni po czym spadał do ok 90 i tak trzymał ( dodam że ok pół roku temu wymieniony został termostat)
po drugie primo bez żadnego objawu dźwiękowego z rury wydechowej zaczęły się wydobywać potężne kłęby białego (smierdzącego olejem) dymu, wyglądało to jak by ktoś palił gumę.
po trzecie primo po sprawdzeniu układu chłodniczego okazało się że zniknęła znaczna część płynu chłodniczego (zero wycieków).
po czwarte ultimo zjadło mi też trochę oleju który na bieżąco był uzupełniany
po piąte ultimo nieznacznie spadła moc
po szóste ultimo silnik nie równo pracuje tak jak by pracował tylko 3 gary
Teraz rodzi się pytanie: "co się stało że się zesrało"?
sprawdziłem kolor oleju i jest czarny nie kawa z mlekiem czyli raczej płyn chłodniczy nie dostał się do silnika
jakieś pomysły ? dodam jeszcze ze jestem 1700 km od domu i wizyta w warsztacie nie jest możliwa z racji ceny.
Pozdro
Wojtek
Mam pytanie odnośnie mojego wozidełka.
Pod moją nieobecność mój wóz był używany przez osoby trzecie co zaowocowało objawami:
po pierwsze primo zaczął się przegrzewać silnik nawet do 110-120 stopni po czym spadał do ok 90 i tak trzymał ( dodam że ok pół roku temu wymieniony został termostat)
po drugie primo bez żadnego objawu dźwiękowego z rury wydechowej zaczęły się wydobywać potężne kłęby białego (smierdzącego olejem) dymu, wyglądało to jak by ktoś palił gumę.
po trzecie primo po sprawdzeniu układu chłodniczego okazało się że zniknęła znaczna część płynu chłodniczego (zero wycieków).
po czwarte ultimo zjadło mi też trochę oleju który na bieżąco był uzupełniany
po piąte ultimo nieznacznie spadła moc
po szóste ultimo silnik nie równo pracuje tak jak by pracował tylko 3 gary
Teraz rodzi się pytanie: "co się stało że się zesrało"?
sprawdziłem kolor oleju i jest czarny nie kawa z mlekiem czyli raczej płyn chłodniczy nie dostał się do silnika
jakieś pomysły ? dodam jeszcze ze jestem 1700 km od domu i wizyta w warsztacie nie jest możliwa z racji ceny.
Pozdro
Wojtek
-
- Forum Audi 80
Moim zdaniem płyn chłodzący przedostał się do cylindra czyli tak jak kolega wyżej napisał pękła głowica lub uszczelka. Sprawdź czy w zbiorniczku wyrownawczym nie ma plam ON jezeli tak to kaszana. Rowniedobrze nie glowica a blok silnika poleciał.
Pozostaje zostawic auto gdzies na parkingu i tyle.wolwerin222 pisze:dodam jeszcze ze jestem 1700 km od domu i wizyta w warsztacie nie jest możliwa z racji ceny.
-
- Forum Audi 80
- Fighter001
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80