Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3 1.8 JN] Parownik Lpg a ogrzewanie

Wszystko co związane z LPG
ODPOWIEDZ
wojmak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B3 1.8 JN] Parownik Lpg a ogrzewanie

Post autor: wojmak » 27 lis 2011, 12:44

Parę razy pomogliście mi tu na forum, więc znowu proszę o porade.

Jak powinien być prawidłowo wpięty reduktor(parownik) gazu w instalację wodną samochodu?

U mnie jest tak: przewód od głowicy idzie do trójnika skąd następuje rozdział na nagrzewnicę i na reduktor. Podobnie po wyjściu z nagrzewnicy jest trójnik i podział.
Czy to może być powodem złego ogrzewania w samochodzie, bo grzeje ledwo co. Po odkręceniu opaski na przewodzie wyjściowym ledwo co się leje płyn z króćca nagrzewnicy.
Czy jest mozliwe aby całe cisnienie płynu szło przez reduktor a niewiele do nagrzewnicy?
Jeżeli tak to może lepiej przepiąć w taki sposób aby najpierw szło do nagrzewnicy bez trójników a to co wychodzi z nagrzewnicy do parownika i dalej po przejściu przez niego.

A tak nawiasem to ktoś przede mną spieprzył instalację Lpg robiąc wiele bzdur np. z mechanicznym wtryskiem, ale o tym już pisałem w postach.

W przyszłym tygodniu gazownik będzie robił poprawki to gdyby to miało odnieść skutek to przepiął by przewody wodne w inny sposób. Powiedzcie czy tak będzie lepiej i czy nie stracę ogrzewania reduktora. Idzie zima i ciepło w aucie byłoby wskazane

Pozdrawiam

Thomson26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Thomson26 » 27 lis 2011, 13:33

Tak jak teraz masz podłączone to jest Prawidłowo !
Musisz dokładnie odpowietrzyć układ chłodzenia - słabo grzeje bo jest nagrzewnica zapowietrzona, ona jest w najwyższym punkcie układu chłodzenia i tam właśnie gromadzi się powietrze.

czarny286

Post autor: czarny286 » 27 lis 2011, 15:14

Kolego :

1.Uzupełnij płyn w zbiorniczku wyrównawczym
2.Odpal auto musi się nagrzać do swojej temperatury czyli np 80-85 st C
3.Po nagrzaniu powoli odepnij przewód podłączony do nagrzewnicy od strony akumulatora i nagrzewnica powinna się odpowietrzyć . Z rurki od nagrzewnicy musi lecieć płyn.Oczywiście ostrożnie przewód zsuwaj bo może płyn pod ciśnieniem powiedzmy tryskać.

Jeszcze jedno czy auto ci się odpowiednio nagrzewa czy osiąga temperaturę odpowiednią . Bo jeśli układ jest zapowietrzony to termostat będzie miał problem żeby się otworzyć.

A LPG masz prawidłowo podłączone czyli parownik.

Przyczyny mogą być różne.Zapchana nagrzewnica,nie sprawna pompa wody.

Jeśli pomogłem to ok.

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 27 lis 2011, 17:47

Jeżeli masz dobrze odpowietrzony układ i wszystko sprawne czyli termostat a nadal masz słabe ogrzewanie to zostaje ci zrobić ostatnią rzecz czyli płukanie nagrzewnicy ja miałem też słabe ogrzewanie w a4 i po płukaniu jest ok. Płukanie robisz w ten sposób .Węże z nagrzewnicy zciągłem, i za pomocą węża o średnicy 20mm wydmuchałęm cały płyn z nagrzewnicy. Wlałem domestos do nagrzewnicy i odczekałem 10 minut i wypłukałem nagrzewnice pod ciśnieniem z kranu to samo wykonujemy w przeciwną rurkę i efekt jest bezcenny.

wojmak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wojmak » 27 lis 2011, 17:52

To znaczy tak nagrzewa się ale czy właściwie? Na wskaźniku na desce kontrolnej jest 90 stopni, ale podczas jazdy w trasie spada do trochę poniżej 90. Bardzo możliwe że gdzieś jest jakaś drobniuteńka nieszczelność i dlatego sie zapowietrzza. Spróbuję zrobic jak mi radzisz i napiszę jaki efekt. Pompa sprawna a powietrze w układzie możliwe bo miałem przeboje z układem chłodzenia i poszło masę płynu. Wiele razy dolewałem itd ięc możliwe dzisiaj po jeździe wieczornej spróbuję coś zrobić a narazie dzięki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl