Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ B3 PP ] 1.6 Pb + LPG Piszczenie

Wszystko co nie pasuje do w/w kategorii.
ODPOWIEDZ
Artus
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[ B3 PP ] 1.6 Pb + LPG Piszczenie

Post autor: Artus » 09 gru 2011, 18:15

Witam , mam problem od jakiegoś tygodnia po odpaleniu silnika słychać pisk , wrzucam na bieg i dalej to samo , choć czasami zaniknie , jednak kolejna zmiana biegu i dalej to samo.
Czasami lekko go prze gazuję i też zanika pisk . Co to według was może być ? rolka napinająca rozrząd , czy łożysko sprzęgła. a może coś innego? Doradźcie bo choćbym chciał wymienić to nie wiem co. :-(

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 09 gru 2011, 19:09

Z twojego opisu trudno coś wyrokować, możliwe że pasek na alternatorze Ci się ślizga - sprawdź naciąg, może to być też rolka napinacza(miałem taki właśnie przypadek, ale nie był to pisk a raczej świst jakby turbina w dieslu).

Awatar użytkownika
Pavell
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Pavell » 09 gru 2011, 20:38

PieterB pisze:może to być też rolka napinacza(miałem taki właśnie przypadek, ale nie był to pisk a raczej świst jakby turbina w dieslu).
dokładnie może to byc padajca rolka napinacza lub jak u mnie zbyt mocna naciagniety pasek rozrządu i słyszalny jest świst szczegolnie przy dodawaniu gazu jak pisałPieterB,

[ Dodano: 2011-12-09, 20:40 ]
Artus pisze:Co to według was może być ? rolka napinająca rozrząd , czy łożysko sprzęgła

A sprzegło nie zachowuje się jakoś dziwnie, normalnie ciagnie :?:

Awatar użytkownika
Satar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Satar » 09 gru 2011, 23:02

:idea: A może kolega nie ma pod spodem tej osłony silnika i na pasek od alternatora dostaje się woda :?: . Czasem to ludzie mylnie biorą ten objaw/szum za rozwalone łożysko alternatora/pompy wodnej. Spróbuj zrobić małe doświadczenie. Odpal żelazo, weź tak z pół szklanki wody wylej na pasek klinowy. Jak się zamknie to dobrze, jak nie to szukaj dalej...

Awatar użytkownika
filipmiko
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: filipmiko » 10 gru 2011, 01:02

mi się rozlatywało w ten sposób koło napędzające alternator i pompe wody.... nie wiem jakie ty posiadasz, ale u mnie wyrobiła się guma która znajdowała się pomiędzy w tym kółku pasowym

Artus
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Artus » 10 gru 2011, 09:46

Osłona silnika jest pod spodem , a nie jest to świst tylko ewidentne piszczenie . wydaje mi się również że pasek rozrządu jest trochę zbyt luźny , ale nic się nie dzieje typu nie regularna praca silnika lub podobne . Sprzęgło normalnie ciągnie , chociaż kiedy piszczy to trochę jakby na mocy tracił. Przestaje piszczeć i od razu rwie do przodu aż miło.

Awatar użytkownika
Satar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Satar » 10 gru 2011, 09:56

Artus pisze:Sprzęgło normalnie ciągnie , chociaż kiedy piszczy to trochę jakby na mocy tracił. Przestaje piszczeć i od razu rwie do przodu aż miło.
wygląda na łożysko oporowe. Podobny objaw (jakby turbo) miałem na zimno przy napinaczu rozrządu, ale to nie z tego miejsca. Z Twojego opisu wynika, że tylko rwanie skrzyni Ci zostaje

[ Dodano: 2011-12-10, 09:58 ]
Odpal go rano, wsadź kogoś - niech pogazuje autem, podnieś machę i słuchaj czy hałasuje od strony skrzyni, czy gdzieś z kół pasowych z przodu

Awatar użytkownika
pawelw_1986
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawelw_1986 » 15 sty 2012, 17:21

w 4000s w r4 u mnie piszczal napinacz ale to byl przerazliwy pisk ktory po dodaniu gazu znikal gdy silnik nabieral obrotow, z kolei teraz w quattro piszczy mi sprzeglo ale dzwiek znika po puszczeniu pedalu sprzegla. z kolejnej strony w b2 ds piszczalo mi cos na zimnym silniku i byl to co dziwne zawor w glowicy ktory puszczal cisnienie ze bylo slychac gwizd ale to sie zdarza nie czesto. okresl dokladnie typ dzwieku

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl