Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[90 B3 2.3 coupe 7A] problem z ogrzewaniem na postoju

ODPOWIEDZ
wojtbert
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[90 B3 2.3 coupe 7A] problem z ogrzewaniem na postoju

Post autor: wojtbert » 12 gru 2011, 13:23

witam!
mam problem z ogrzewaniem jak samochód stoi na wolnych obrotach, wtedy leci zimne powietrze, kilka dni temu wymieniany był termostat bo stary był cały czas w pozycji otwartej i podczas jazdy temperatura spadała, a z nawiewów leciało ledwo ciepłe powietrze, po wymianie termostatu temperatura ładnie utrzymuje się w okolicach 90st. i leci ciepłe powietrze ale jak stanę to już wieje zimnym, co to może być pompa wody, nagrzewnica?

Awatar użytkownika
Leo
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Adam
Model: Inny
Nadwozie: Coupe quattro
Silnik: 2,2 3B
Kontakt:

Post autor: Leo » 12 gru 2011, 13:54

zapowietrzony układ najprawdopodobniej. Jeśli nie chcesz czekać aby się sam odpowietrzył to na górze węży wchodzących przez gródź do nagrzewnicy, powinien być korek do odpowietrzania, spróbuj odpowietrzyć.
Pompa wody też może być, bo na wolnych może nie mieć siły przepychać. Kiedy ostatnio robiłeś rozrząd i czy wymieniałeś przy tej okazji pompę wody ?

wojtbert
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wojtbert » 12 gru 2011, 14:00

wymiana rozrządu zaplanowana jest na przyszły tydzień ,oczywiście wraz z pompą wody, a za chwilę jadę zamówić tarcze i klocki na tył bo tragedia jest, przy okazji spróbuje odpowietrzyć układ może pomoże

Awatar użytkownika
Leo
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Leo » 12 gru 2011, 14:03

Jak robisz tył hampli, to od razu zapodaj na tłoczki smar miedziowy, żeby się nie zapiekały.

wojtbert
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wojtbert » 12 gru 2011, 15:37

co do układu chłodzenia próbowałem odpowietrzyć ale leci tylko płyn bez powietrza, wydaje mi się że jak dam większe obroty to leci cieplejsze powietrze, chyba jednak pompa do wymiany.
co do hamulców tak zrobię ,dzięki za radę Leo, jest jeszcze problem z ręcznym najpierw hamował na jedno koło teraz już wcale, miałem zamówić jeszcze linki ręcznego ale wstrzymam się zobaczymy co będzię po wymianie tarcz i klocków (TRW).

ps: pytanie odnośnie rozrządu, jest tam jedna rolka napinająca czy dwie?

Awatar użytkownika
Leo
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Leo » 12 gru 2011, 15:39

jedna rolka odwracająca, a napina się pompą wody, dlatego pompa jest taka ważna.

co do hamulcy to chyba czeka Cię regeneracja bo brak ręcznego oznacza, że się tłoczki zapiekły i nie wraca na swoje miejsce.

Wygląda na to, że pompa jest słaba.

LU CASH

Post autor: LU CASH » 12 gru 2011, 16:55

U mnie tak było jak zakupiłem swoją.
Zrobiłem rozrząd oczywiście z pompa wody.Ale jeszcze oprócz tego robiłem inne prace związane z wnetrzem auta-a dokladniej konserwacja podlogi ,pranie wykladziny i od razu tez wymiana nagrzewnicy.Poprzednia nagrzewnica była dobra,ale jak miałem taki bałagan to postanowiłem wymienic na nowa-nie wiadomo kiedy mogła sie skończyć. ;-)

Dodatkowo płukalem jeszcze układ chłodzenia co poprawiło obieg i szybsze łapanie temp.

Hamulce -to tak jak Leo podpowiada-zapiekły sie .Najlepiej rozbierz wsio,wyczyść i nasmaruj-tym bardziej że jest okres zimowy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl