[80 B4 ABT] nieodpowiednie miejsce dla oleju
-
- Forum Audi 80
[80 B4 ABT] nieodpowiednie miejsce dla oleju
obudowie filtru powietrza pojawił sie olej. wiem któredy( zawór z gumowa uszczelka to chyba ta odma czy jak) ale nie wiem dlaczego. przy zaworze tym olej był spieniony jakby. co to moze być? dlaczego tak sie stało czyzby silnik zaciagał olej do filtru? prosze o pomoc.
dodam ze zagladałem tam tydzien taemu było tego trochr ale wytarłem. po tygodniu teraz było dyzo wiecej tego. taj piany dookoła odmy. a olej normalny pod filtrem az na całym jego obwodzie prawie:-(
dodam ze zagladałem tam tydzien taemu było tego trochr ale wytarłem. po tygodniu teraz było dyzo wiecej tego. taj piany dookoła odmy. a olej normalny pod filtrem az na całym jego obwodzie prawie:-(
- bloku
- Forum Audi 80
- Imię: Michal
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
- Kontakt:
Normalna sytuacja gdy auto pokonuje małe dystanse i się nie dogrzewa. Wytrąca się wilgoć po dłuższym postoju. Przy dłuższym dystansie odparowuje właśnie do filtra - a przy małych pokazuje się w formie śmietanki (woda z olejem zmieszana). Nie mniej jednak jeśli pokazuje Ci się tam dużo oleju to warto się tym zainteresować. Odmę można zmodzić - fabryczne jej wpuszczenie to tylko kwestia ekologii a nie funkcjonowania silnika.
- BLUECONECT
- Forum Audi 80
...to prawda, że szczególnie pojawia się taki problem w okresie niskich temp., ale niestety nie jest to nic dobrego dla silnika...dlaczego? Bo ten 'syf' krąży w obiegu zamkniętym- silnik-odma-filtr! A ten zabrudzony olej i 'śmietana' zawierają dużo wody... Jakie to ma konsekwencje dla motoru? Ano takie, że woda wymieszana z olejem trze panewki i pozostałe elem. silnika i po niedługim czasie może się okazać, iż silnik do remontu...
Nie chcę straszyć, ale warto jest przeciwdziałać tego typu zjawiskom. Jak? Na przykład zastosować 'oil catch tank'- separator oleju z odmy i wtedy tam zbiera się cały brud...
Ważna jest też częstsza zmiana oleju bo wtedy jeździsz na czystym a nie na wodzie(nawet raz na pól roku). Na polskie warunki pogodowe najlepiej zmieniać olej po zimie w okolicach kwietnia- rozumiesz, zlewasz cały 'syf' z okresu zimowego a przez resztę roku jeździsz na czystym... :mrgreen:
Nie chcę straszyć, ale warto jest przeciwdziałać tego typu zjawiskom. Jak? Na przykład zastosować 'oil catch tank'- separator oleju z odmy i wtedy tam zbiera się cały brud...
Ważna jest też częstsza zmiana oleju bo wtedy jeździsz na czystym a nie na wodzie(nawet raz na pól roku). Na polskie warunki pogodowe najlepiej zmieniać olej po zimie w okolicach kwietnia- rozumiesz, zlewasz cały 'syf' z okresu zimowego a przez resztę roku jeździsz na czystym... :mrgreen:
-
- Forum Audi 80
- BLUECONECT
- Forum Audi 80
Ja mam też auto z nowym! LPG od roku i co?Co to ma do rzeczy Maniek1993?
Jeśli chodzi o lato to filtr powietrza czyściutki i tak jest prawie do teraz bo cały czas są plusowe temp. Ale coś Ci powiem: jeździłem wcześniej tylko na benzynie- 2lata i co?
Też zimą zbierał się brud na filtrze i odmie... A później zaczęły walić panewki i musiałem remontować silnik... Przy gazie jest go tylko minimalnie więcej. Więc moje zdanie jest takie, że jeśli chcesz pojeździć jeszcze tym autem to przeczytaj uważnie mój post wyżej.
Nie chodzi tu o straszenie, ale o fakty. :roll: ...i nie słuchaj podpowiedzi w stylu: nie przejmuj się tym, to normalka zimą...
Jeśli chodzi o lato to filtr powietrza czyściutki i tak jest prawie do teraz bo cały czas są plusowe temp. Ale coś Ci powiem: jeździłem wcześniej tylko na benzynie- 2lata i co?
Też zimą zbierał się brud na filtrze i odmie... A później zaczęły walić panewki i musiałem remontować silnik... Przy gazie jest go tylko minimalnie więcej. Więc moje zdanie jest takie, że jeśli chcesz pojeździć jeszcze tym autem to przeczytaj uważnie mój post wyżej.
Nie chodzi tu o straszenie, ale o fakty. :roll: ...i nie słuchaj podpowiedzi w stylu: nie przejmuj się tym, to normalka zimą...
-
- Forum Audi 80