Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 7A] Panowie pilna pomoc potrzebna - nie mam krótkich!

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leo
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Adam
Model: Inny
Nadwozie: Coupe quattro
Silnik: 2,2 3B
Kontakt:

[B3 7A] Panowie pilna pomoc potrzebna - nie mam krótkich!

Post autor: Leo » 18 gru 2011, 20:44

i jak tak dalej pójdzie to jutro nie pojadę do roboty bo na długich w nocy to mnie zlińczują.

Objawy - brak krótkich, postojówki, długie, są, migacze też, mogę mrugać długimi również przyciągając wajchę do siebie.

sprawdziłem z innym pałąkiem - TO NIE JEST PAJĄK. Na drugim , na 100% sprawnym jest to samo.

Potrzebuję informacji od jakiegoś elektryka, który wie jak idzie instalka - czy tam jest przekaźnik do krótkich - jeśli nie, to jak idzie wiązka ? Czy tam jest bezpiecznik tylko na tej linii do długich ?

pomóżcie Panowie (i Panie jeśli takowe są) bo elektryk ze mnie żaden ...

Awatar użytkownika
PICEK1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PICEK1 » 18 gru 2011, 21:09

przełączaj na długie i słuchaj czy pstryka przekaźnik,jak jest cisza to znaczy że przekaźników nie ma,ja u siebie nie mam,wszystko pracuje na pająku,szukaj bezpiecznika,z mijania tez musi być.

Awatar użytkownika
Leo
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Leo » 18 gru 2011, 21:19

wygląda na to, że przekaźnika nie ma wg schematów które dorwałem: http://images41.fotosik.pl/205/82805689c0615de7.jpg

oraz https://audi80.pl/all-schematy-insta ... htm#380459

niestety, nie są jednoznaczne, na jednym schemacie jest napisane, że z pałąka wychodzą dwie linie zasilające odpowiednio prawe i lewe światło mijania, a na drugim - tym ze zdjęciem, jest napisane , że wychodzi jedna na obie lampy...
jak to jest?

[ Dodano: 2011-12-18, 23:09 ]
no sytuacja wygląda tak, że bezpieczniki były rzeczywiście padnięte, ALE to nic nie zmieniło... totalnie.
Bezpieczniki były stopione tak, jakby dostała się do nich woda i stopiły się, jak je wyjmowałem, to w częściach. Bezpieczniki 10 i 11.

Po ich wymianie - bez zmian. Krótkich brak.
Wziąłem kabelek, kostkę wypiąłem z pałąka i na krótko - styk X ze stykiem 56B (czyli + dochodzący do pałąka spiąłem z wyjściem na reflektory ) i k.... działają. A przez pałąk nie chcą. I bądź tu mądry, ten sam nowy pałąk, w esie działa bez problemu, a w tym nie....

Mam zatem spięte na krótko, krótkie zapalają się zaraz po przekręceniu stacyjki.

Mam pewne podejrzenie, że w skrzynce bezpieczników tam gdzie były przepalone te dwa, mogły stopić się styki i bezpieczniki nie spinają się w gniazdach z instalacją... ale teraz nie mam jak tego sprawdzić niestety....

Czy poza pechem, że drugi pałąk jest padnięty, jest szansa na inny powód braku działania świateł?

nie do końca też rozkminiam rolę bezpieczników w tym pałąku, bo do pałąka dochodzi zasilanie i jest wyjście, a dodatkowo jeszcze dochodzą 2 kable z prądem z bezpieczników, jakby musiały być zapodane plusy na 2 liniach, żeby wyszło napięcie na światła?

Awatar użytkownika
bloku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Michal
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG
Kontakt:

Post autor: bloku » 19 gru 2011, 11:27

Leo, miałem problem ze światłami w 90tce - brak przełączania z mijania na drogowe. Ciut inny ale może to być ten sam powód - u mnie uwalone było gniazdo w skrzynce. Zworek się robił między pinami.

Awatar użytkownika
Leo
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Leo » 19 gru 2011, 12:00

bardzo możliwe że mam to samo, szczególnie widząc jak wyglądały bezpieczniki od mijania.

remik87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: remik87 » 20 gru 2011, 16:45

Witam ja tak samo miałem problem tyle że w b3 spaliłem 2 pająki i nic dopiero po wymianie skrzynki bezpieczników przestało się tlić. jak dostała ci sie woda pomiedzy miedziane płytki/ścieżki w skrzynce to może być tam śniedź

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl