witam ost .ubyło mi ok 2setek płynu ze zbiorniczka wiec zacząłem szukać przyczyny i zauważyłem małą kalozę pod czujnikiem oleju pomyślałem ze znów olej leje z czujnika jednak po smaku wyszło że słodki i wodnisty lecz delikatnie brązowy płyn czyli chłodniczy zauważyłem że może wyciekać z tych dwóch rzeczy właściwie sie sączyć . Niestety tak dobrze się nie znam na silniku i nie wiem czy jest to możliwe i za co odpowiadają te dwa łączenia mokro jest pod nimi lecz tylko wtedy gdy auto dostaje w palnik przez dłuższa trasę ok 50-70 km i prędkości 130-150.
Czy mogę to rozebrać bez problemu i uszczelnić?
zauważyłem tez taka dziwna rzecz że jak oleju jest w silniku na pół bagnetu to nie sączy sie a jak na 3/4 bagnetu to zaczyna sączyć
Dołączam foto
pozdrawiam
[B3 1,8 Ru] wyciek obok czuj. oleju chyba płyn chłodniczy?
Z pokazanych przez Ciebie fotek wynika że płyn sączy się na połączeniu rury gumowej z metalową czyli tutaj
. Jest to na tłoczeniu pompy w tak zwany mały obieg .
Jeśli dobrze widzę, to możesz mieć wyciek i tutaj
W obydwu przypadkach dokręć mocniej obejmy zaciskowe kiedy wszystko będzie dobrze ciepłe i powinno teeego.
A jak nie teego, to upuść płynu do wysokości aż przestanie cieknąć ( ze 2 litry ) i odnów te połączenia .
U mnie też jak widać zaczyna się sączyć bo to przecie guma ma już ponad 20 lat i rozpoczyna sie powolna śmierć tak jak i wszystkiego dokoła .- dosłownie i w przenośni .
. Jest to na tłoczeniu pompy w tak zwany mały obieg .
Jeśli dobrze widzę, to możesz mieć wyciek i tutaj
W obydwu przypadkach dokręć mocniej obejmy zaciskowe kiedy wszystko będzie dobrze ciepłe i powinno teeego.
A jak nie teego, to upuść płynu do wysokości aż przestanie cieknąć ( ze 2 litry ) i odnów te połączenia .
U mnie też jak widać zaczyna się sączyć bo to przecie guma ma już ponad 20 lat i rozpoczyna sie powolna śmierć tak jak i wszystkiego dokoła .- dosłownie i w przenośni .
U mnie plama była z pękniętego czujnika oleju . Kupiłem nowy za 17 zł. i po sprawie.
Próbowałem ten czujnik uszczelnić, ale po pierwsze było to bez sensu , a po drugie nic nie dało tylko ciekło dalej .
Jeśli u Ciebie w tym miejscu płyn ścieka gdzie u mnie jest plama z oleju, to na pewno z innego miejsca niż to zaznaczone przeze mnie na fotce.
Próbowałem ten czujnik uszczelnić, ale po pierwsze było to bez sensu , a po drugie nic nie dało tylko ciekło dalej .
Jeśli u Ciebie w tym miejscu płyn ścieka gdzie u mnie jest plama z oleju, to na pewno z innego miejsca niż to zaznaczone przeze mnie na fotce.