Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1,8 Ru] wyciek obok czuj. oleju chyba płyn chłodniczy?

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
mumin87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1,8 Ru] wyciek obok czuj. oleju chyba płyn chłodniczy?

Post autor: mumin87 » 23 gru 2011, 20:11

witam ost .ubyło mi ok 2setek płynu ze zbiorniczka wiec zacząłem szukać przyczyny i zauważyłem małą kalozę pod czujnikiem oleju pomyślałem ze znów olej leje z czujnika jednak po smaku wyszło że słodki i wodnisty lecz delikatnie brązowy płyn czyli chłodniczy zauważyłem że może wyciekać z tych dwóch rzeczy właściwie sie sączyć . Niestety tak dobrze się nie znam na silniku i nie wiem czy jest to możliwe i za co odpowiadają te dwa łączenia mokro jest pod nimi lecz tylko wtedy gdy auto dostaje w palnik przez dłuższa trasę ok 50-70 km i prędkości 130-150.

Czy mogę to rozebrać bez problemu i uszczelnić?
zauważyłem tez taka dziwna rzecz że jak oleju jest w silniku na pół bagnetu to nie sączy sie a jak na 3/4 bagnetu to zaczyna sączyć
Dołączam foto

pozdrawiam
Obrazek
Obrazek
Obrazek

antoni
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: antoni » 23 gru 2011, 22:48

Z pokazanych przez Ciebie fotek wynika że płyn sączy się na połączeniu rury gumowej z metalową czyli tutaj

Obrazek . Jest to na tłoczeniu pompy w tak zwany mały obieg .

Jeśli dobrze widzę, to możesz mieć wyciek i tutaj

Obrazek

W obydwu przypadkach dokręć mocniej obejmy zaciskowe kiedy wszystko będzie dobrze ciepłe i powinno teeego.
A jak nie teego, to upuść płynu do wysokości aż przestanie cieknąć ( ze 2 litry ) i odnów te połączenia .
U mnie też jak widać zaczyna się sączyć bo to przecie guma ma już ponad 20 lat i rozpoczyna sie powolna śmierć tak jak i wszystkiego dokoła .- dosłownie i w przenośni .

mumin87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mumin87 » 23 gru 2011, 23:55

dobrze popatrzę kolego ale mi spływa tam gdzie i u ciebie jest plama tzn pod czujnikiem oleju wydaje mi sie że cieknie z tych łączeń co mama na 2 foto

antoni
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: antoni » 24 gru 2011, 00:32

U mnie plama była z pękniętego czujnika oleju . Kupiłem nowy za 17 zł. i po sprawie.
Próbowałem ten czujnik uszczelnić, ale po pierwsze było to bez sensu , a po drugie nic nie dało tylko ciekło dalej .
Jeśli u Ciebie w tym miejscu płyn ścieka gdzie u mnie jest plama z oleju, to na pewno z innego miejsca niż to zaznaczone przeze mnie na fotce.

mumin87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mumin87 » 24 gru 2011, 11:37

zauważyłem właśnie że sączy się z tych połączeń z silnikiem chodzi mi o ten kołnierz co idzie do filtra oleju i chyba jakaś pompkę co jest obok co to jest? tam może przechodzić przez silnik płyn? czujnik mama dobry sprawdzałem po świętach murze na kanale dobrze popatrzeć

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl