a ja dodam jeszcze tylko że istnieje jeszcze takie coś jak allegro, które choć trochę gwarantuje bezpieczeństwo przeprowadzonych transkacjiFranoF1 pisze:PKA 80 to nie Allegro :!:killer0123 pisze:Popieram pomysły związane z dawaniem ogłoszen przez nowych klubowiczów.
Przychylam się różnież do tego pomysłu z kontrolowaniem rejestracji.
Dobrym pomysłem donośnie sprzedarzy częsci itp. było by wprowadzenie czegoś takiego jak np. konto forum na które wpłacali by pieniądze kupujący, i dopiero po otrzymaniu towanu i wystawieniu pozytywnej opini o zakończeniu transakcji sprzedający otrzymał by pieniążki. Chociasz wydaje mi się że najlepiej jest finalozować takie transakcje przez allego lub przynajmnie brać paczki za pobraniem.
każdy kupujący powinien wziąć pod uwagę, że może zostać oszukany...administrator ani mod na to nic nie poradzą...
Przykra sprawa…ale można było się domyślić, po tym ile ogłoszeń się dziennie się pojawia…
Kupujący powinien sam się upewnić, czy warto zaufać sprzedającemu mimo, że jest „klubowiczem”
Proszę o pomoc!! Sprawa dotyczy uzytkownika forum - Tczevw
Zgadzam się z Tobą w zupełności. Niektóre osoby zapisują się do klubu tylko po to by wystawić swoje ogłoszenie lub żeby zdobyć za friko poradę i zaraz potem zniknąć. Ja bym wprowadził na miejscu administratora opłatę wpisową na przykład na na cele klubowe - (patrz lepszy serwer) lub na cel harytatywny. Jeżeli dla kogoś będzie to dużym obciążeniem to bedzie mógł korzystać z forum tak jak do tej pory lecz ograniczy mu się prawa do zakładania nowych postów lub umieszczania ogłoszeń.zserty pisze:A ja bym się zastanowił nad innym sposobem zapisu do klubu. Teraz wystarczy się zarejestrować i jest się już klubowiczem. Trochę to za proste. Klub to społeczność. Przynależenie do klubu nie może wiązać się tylko i wyłącznie z pobieraniem korzyści, ale również w poświęceniu i służeniu pomocą. Coś na zasadzie paczki dobrych kumpli (żeby nie używać słowa RODZINA).
Dlatego uważam, że powinniśmy bardziej restrykcyjnie podejść do sprawy zapisywania się do klubu.
Jakby ktoś miał podobne zdanie to możemy przedyskutować zasady naboru.
- Danek
- Forum Audi 80

- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Całkiem niezły pomysł. Albo przynajmniej dla tych ogłoszeniodawców wprowadzić warunek kilkudziesięciu postów na forum zanim będzie mógł coś wrzucić do ogłoszeń. Też to zauważyłem, że jest bardzo wielu zarejestrowanych użytkowników, którzy nie tylko nic nie piszą, ale wogóle się nie logujączarekj pisze:Ja bym wprowadził na miejscu administratora opłatę wpisową na przykład na na cele klubowe - (patrz lepszy serwer) lub na cel harytatywny.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80

- Imię: Motostacja PL
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Jestem zdania że konta nie aktywne przez jakiś tam czas powinny być usuwane. Czas możliwej nieobecności powinien zależeć od liczby postów, bo każdemu może zdarzyć się wyjazd i nie obecność na forum przez dłuższy czas. Ale jak ktoś się rejestruje, ma zero postów i nie było go przez miesiąc a ogólnie ma tylko jedną wizytę to żaden z niego klubowicz i z miejsca powinno być <Delete>. W ten sposób może trochę przejaśniłoby się na forum i znana była by wreszcie realna liczba klubowiczów.
To z tym limitem postów do wystawiania ogłoszeń też jest świetnę. Wątpie by komuś chciało sie pisać na przykład 50 postów żeby potem wystawić ogłoszenie że ma parę część do sprzedania.
A tak na marginesie może warto byłoby przenieść tą dyskusję do działu klubowe.
To z tym limitem postów do wystawiania ogłoszeń też jest świetnę. Wątpie by komuś chciało sie pisać na przykład 50 postów żeby potem wystawić ogłoszenie że ma parę część do sprzedania.
A tak na marginesie może warto byłoby przenieść tą dyskusję do działu klubowe.
- Danek
- Forum Audi 80

- Imię: Damian
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
W "Klubowe" to ona już jestLabiel pisze:A tak na marginesie może warto byłoby przenieść tą dyskusję do działu klubowe.
Nad tym też warto by pomyśleć, mi się podoba ale chyba dobrze by było to uzależnić również od ostatniego logowania. Nie wiem co lepiej, trzeba by solidnie to przemyśleć.Jestem zdania że konta nie aktywne przez jakiś tam czas powinny być usuwane. Czas możliwej nieobecności powinien zależeć od liczby postów
- Oofol
- Forum Audi 80

- Kontakt:
Pomyśleć nad zabezpieczeniami warto zawsze. Ale wracając do problemu kolegi to powiem z autopsji (na Allegro zdarzyło mi się coś takiego). Policja w cale tak chętnie nie ingeruje. Jak jak po miesiącu oczekiwania na telefon albo na pieniądze poszedłem do misków to mi powiedzieli że zanim oni coś zaczną robić to muszę wysłać kontrahentowi list polecony za potwierdzeniem odbioru o treści wskazującej na zwrot gotówki lub dostarczenia zakupionego sprzętu (w 2 kopiach i wyznaczonym terminem oczekiwania). Tak też zrobiłem i widocznie kolesia to tak przestraszyło że za 2 dni miałem pieniążki na swoim koncie. Ale jeśli bym ich nie dostał to ten list dopiero mógłby stanowić podstawę do rozpoczęcia postępowania śledczego...
tak mi powiedzieli na komisariacie...
tak mi powiedzieli na komisariacie...
- Motostacja pl
- Forum Audi 80

- Imię: Motostacja PL
- Nadwozie: Sedan quattro
- Kontakt:
Moja gafa :oops: Chodziło mi po prostu o nowy temat odnośnie tych ogłoszeń i wogóle.Danek pisze:W "Klubowe" to ona już jest![]()
A to jest świetny pomysł. WOJTEK26 pomyśl nad tym. Może warto taki liścik również wysłać.Oofol pisze: Policja w cale tak chętnie nie ingeruje. Jak jak po miesiącu oczekiwania na telefon albo na pieniądze poszedłem do misków to mi powiedzieli że zanim oni coś zaczną robić to muszę wysłać kontrahentowi list polecony za potwierdzeniem odbioru o treści wskazującej na zwrot gotówki lub dostarczenia zakupionego sprzętu (w 2 kopiach i wyznaczonym terminem oczekiwania). Tak też zrobiłem i widocznie kolesia to tak przestraszyło że za 2 dni miałem pieniążki na swoim koncie. Ale jeśli bym ich nie dostał to ten list dopiero mógłby stanowić podstawę do rozpoczęcia postępowania śledczego...
tak mi powiedzieli na komisariacie.
Gdybym byl oszustem i trafilbys na mnie to mielibysmy maly sparing heheUFOtm pisze:ja zawsze biore pod uwage mozliwosc oszustwa...zawsze radze wplate na konto po otrzymaniu przedmiotu wyslanego przeze mnie...jak sie bym niedoczekal wplaty to wybieram sie osobiscie do takiego delikwenta i placi on za paliwo w dwie strony, przedmiot i jeszcze dostaje upominke cielesno moralna....
zgadzam się z Tobą Michał całkowicie.UFOtm pisze:ja zawsze biore pod uwage mozliwosc oszustwa...zawsze radze wplate na konto po otrzymaniu przedmiotu wyslanego przeze mnie...jak sie bym niedoczekal wplaty to wybieram sie osobiscie do takiego delikwenta i placi on za paliwo w dwie strony, przedmiot i jeszcze dostaje upominke cielesno moralna....
dobry sposób wysyłka kasy po odebraniu towaru.
dokonałam takiej transakcji i byłam bardzo zadowolona. oczywiście nigdy nie ma gwarancji, że któraś strona nie podejmie się oszustwa, ale przynajmniej kupujący jest chroniony.
ale może by pomyśleć właśnie, żeby nowi klubowicze nie mogli od razu sprzedawać na forum. dopiero po jakimś okresie karencji.
pozdrawiam
- Doc
- Administrator

- Imię: Andrzej
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Widzę, że pojawiło sie trochę postów na temat zapewnienia bezpieczeństwa i zmian dostępu do klubu, więc poczułem sie wezwany do tablicy 
1. Nie wprowadzimy usuwania kont użytownikom mniej aktywnym.
2. Nie wprowadzimy możliwości dawania ogłoszenia userom mającym 50 postów.
3. Obawiam się również, że nie wprowadzimy konieczności opłaty do przynależenia do klubu. Wydaje mi się to za niskie z mojego punktu widzenia.
Uzasadniam:
Ad1. To, że ktoś ma mniej czasu na klikanie w sieci nie upoważnia nas do usuwania jego konta. Dla osób aktywnych pozytywnie ( tak to nazwijmy ) powstał zamknięty dział. kto wie, może powstanie następny, a może z czasem jakaś część forum będzie taka właśnie zamknięta. Małymi kroczkami i powoli.
Ad2. Po co powstał dział ogłoszeń ? Ano po to, aby dawać w nim ogłoszenia związane z Audi 80. Im ich więcej tym bogatszy jest ten dział. Im bogatszy tym lepiej dla każdego z nas. W regulaminie zaś napisane jest wyraźnie i przestrzeganie o ryzyku zawierania głupich i niepewnych transakcji, oraz o tym, że administracja nie ponosi odpowiedzialności za zawierane transakcje i towary tam wystawiane. Nie wspomnę już o tym, że każdy internauta powinien z autopsji być świadomym zagrożenia i zabezpieczać się przed tym na wiele sposobów, których nie ma sensu abym przypominał.
Ad3. PKA powstał spontanicznie jako dobro ogółu. Może taki mam charakter, ale jak widzę przymus składek w niektórych, co prawda nielicznych, ale jednak klubach to odechciewa mi się tam przebywać. Na co mają iść te wpłaty ? Na felgi dla admina ? Skąd user ma wiedzieć co z tymi pieniędzmi się stanie ? W przypadku konieczności zebrania na coś funduszy wole ogłosic jednorazową, wielka, narodową sciepę i liczyć na sympatyków PKA80.
Podsumowując nie widzę, aby coś złego się działo na naszym forum.
Jeden kolega został oszukany - tego nie unikniemy. Dał plamę, zaufał jakiemuś złodziejowi, pewnie drugi raz nie zaufa.
To, że jest wielu nieaktywnych czy komuś bezpośrednio w czymś przeszkadza ? jeśli tak to w czym ? Mi znacznie pomaga w promocji i PR PKA80. Liczba userów to bardzo dobra karta przetargowa choćby w głupiej wymianie linków. Dumnie wtedy mówię "stary forum pka 80 ma xxxx zarejestrowanych, więc z czym ty do ludzi, dawaj mi tu link, banner i jeszcze coś tam"
Pozdrawiam.
1. Nie wprowadzimy usuwania kont użytownikom mniej aktywnym.
2. Nie wprowadzimy możliwości dawania ogłoszenia userom mającym 50 postów.
3. Obawiam się również, że nie wprowadzimy konieczności opłaty do przynależenia do klubu. Wydaje mi się to za niskie z mojego punktu widzenia.
Uzasadniam:
Ad1. To, że ktoś ma mniej czasu na klikanie w sieci nie upoważnia nas do usuwania jego konta. Dla osób aktywnych pozytywnie ( tak to nazwijmy ) powstał zamknięty dział. kto wie, może powstanie następny, a może z czasem jakaś część forum będzie taka właśnie zamknięta. Małymi kroczkami i powoli.
Ad2. Po co powstał dział ogłoszeń ? Ano po to, aby dawać w nim ogłoszenia związane z Audi 80. Im ich więcej tym bogatszy jest ten dział. Im bogatszy tym lepiej dla każdego z nas. W regulaminie zaś napisane jest wyraźnie i przestrzeganie o ryzyku zawierania głupich i niepewnych transakcji, oraz o tym, że administracja nie ponosi odpowiedzialności za zawierane transakcje i towary tam wystawiane. Nie wspomnę już o tym, że każdy internauta powinien z autopsji być świadomym zagrożenia i zabezpieczać się przed tym na wiele sposobów, których nie ma sensu abym przypominał.
Ad3. PKA powstał spontanicznie jako dobro ogółu. Może taki mam charakter, ale jak widzę przymus składek w niektórych, co prawda nielicznych, ale jednak klubach to odechciewa mi się tam przebywać. Na co mają iść te wpłaty ? Na felgi dla admina ? Skąd user ma wiedzieć co z tymi pieniędzmi się stanie ? W przypadku konieczności zebrania na coś funduszy wole ogłosic jednorazową, wielka, narodową sciepę i liczyć na sympatyków PKA80.
Podsumowując nie widzę, aby coś złego się działo na naszym forum.
Jeden kolega został oszukany - tego nie unikniemy. Dał plamę, zaufał jakiemuś złodziejowi, pewnie drugi raz nie zaufa.
To, że jest wielu nieaktywnych czy komuś bezpośrednio w czymś przeszkadza ? jeśli tak to w czym ? Mi znacznie pomaga w promocji i PR PKA80. Liczba userów to bardzo dobra karta przetargowa choćby w głupiej wymianie linków. Dumnie wtedy mówię "stary forum pka 80 ma xxxx zarejestrowanych, więc z czym ty do ludzi, dawaj mi tu link, banner i jeszcze coś tam"
Pozdrawiam.
Witam Wszystkich Klubowiczów,
to co się stało koledze jest przerażające, sam poczułem się jakby ktoś mi dał kopa w tyłek. Uważam, że to forum POWINNO działać na zasadzie - WSZYSCY JESTEŚMY KUMPLAMI, ale tak jak powiedział DOC, nie ma możliwości wyeliminowania nieuczciwych userów. Podobnie mamy na allegro, często ludzie sobie odpuszczają.
Może po prostu przy zakupie żadajmy podania większej ilości danych sprzedawcy, dokładny adres, telefon stacjonarny (swój jeżeli posiada albo do jakiejś rodziny) można to później potwierdzić w BOK TPSA, zawdzonić pod ten numer i zapytać czy to jest mieszkanie danego sprzedającego. Telefon stacjonarny trudniej wyłączyć niż komórę - tu wystarczy wyrzucić kartę SIM i po kłopocie..... albo w ramach lekkiej przyjaźni zapytać użytkownika z danego miasta czy nie kojarzą gościa albo w ramach jazdy po mieście podjechać i zapytać o tą część. W przypaku transakcji od jakiś nowicjuszy po prostu jak najwięcej danych i je sobie zweryfikować
No albo paczka za pobraniem, chociaż też cegły tam moga być a przedstawiciele poczty nie zawsze chcą patrzeć jak się otwiera paczkę
Pozdrawiam i życze jak najmniej zwałowanych :shock: transakcji!
to co się stało koledze jest przerażające, sam poczułem się jakby ktoś mi dał kopa w tyłek. Uważam, że to forum POWINNO działać na zasadzie - WSZYSCY JESTEŚMY KUMPLAMI, ale tak jak powiedział DOC, nie ma możliwości wyeliminowania nieuczciwych userów. Podobnie mamy na allegro, często ludzie sobie odpuszczają.
Może po prostu przy zakupie żadajmy podania większej ilości danych sprzedawcy, dokładny adres, telefon stacjonarny (swój jeżeli posiada albo do jakiejś rodziny) można to później potwierdzić w BOK TPSA, zawdzonić pod ten numer i zapytać czy to jest mieszkanie danego sprzedającego. Telefon stacjonarny trudniej wyłączyć niż komórę - tu wystarczy wyrzucić kartę SIM i po kłopocie..... albo w ramach lekkiej przyjaźni zapytać użytkownika z danego miasta czy nie kojarzą gościa albo w ramach jazdy po mieście podjechać i zapytać o tą część. W przypaku transakcji od jakiś nowicjuszy po prostu jak najwięcej danych i je sobie zweryfikować
No albo paczka za pobraniem, chociaż też cegły tam moga być a przedstawiciele poczty nie zawsze chcą patrzeć jak się otwiera paczkę
Pozdrawiam i życze jak najmniej zwałowanych :shock: transakcji!
-
UFOtm
- Moderator

- Imię: Michał
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Kontakt:
Nie sadze zebym byl sam w tym przypadku, a taka odpowiedz swiadczy o tym, ze nie masz rodziny albo sie o nia nie boisz, w takim wypadku to jest tylko pojecie twardszego orzecha....ja mam dobre serce i jestem uczciwy, ale juz za duzo kopow przyjalem zeby pozostawac obojetnym jak mnie oszukuja zwlaszcza w polsce...a tak na marginesie taki delikwent nie wiedzial by kiedy go odwiedzimy...labek pisze:Gdybym byl oszustem i trafilbys na mnie to mielibysmy maly sparing heheUFOtm pisze:ja zawsze biore pod uwage mozliwosc oszustwa...zawsze radze wplate na konto po otrzymaniu przedmiotu wyslanego przeze mnie...jak sie bym niedoczekal wplaty to wybieram sie osobiscie do takiego delikwenta i placi on za paliwo w dwie strony, przedmiot i jeszcze dostaje upominke cielesno moralna....