[1.6 TD] cisnienie oleju dziwny problem
[1.6 TD] cisnienie oleju dziwny problem
Witam
a wiec tak chodzi o kontrolke oleju i brzeczyk
jak odpalam auto to chwile po odpaleniu swieci mi sie kontrolka od oleju i brzeczy brzeczyk, to chyba nie jest normalne??
Druga dziwna spwawa jest taka ze po rozgrzaniu silnika podczas hamowania postoju ogolem na wolnych obrotach zapala mi sie kontrolka i brzeczy brzeczyk
czytalem ze brzeczyk jest podlaczony pod czujnik 0,9bar
i kompletnie nie mam pomyslu co moze byc nie tak.
a wiec tak chodzi o kontrolke oleju i brzeczyk
jak odpalam auto to chwile po odpaleniu swieci mi sie kontrolka od oleju i brzeczy brzeczyk, to chyba nie jest normalne??
Druga dziwna spwawa jest taka ze po rozgrzaniu silnika podczas hamowania postoju ogolem na wolnych obrotach zapala mi sie kontrolka i brzeczy brzeczyk
czytalem ze brzeczyk jest podlaczony pod czujnik 0,9bar
i kompletnie nie mam pomyslu co moze byc nie tak.
- misiekdzwon
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- misiekdzwon
- Forum Audi 80
No to zapytam inaczej. Czy objaw zapalania się kontrolki ciśnienia podczas odpalania występuje tylko przy zimnym silniku? I czy to występuje zawsze? Trzeba by ciśnienie sprawdzić w rożnych warunkach, najlepiej na rozgrzanym silniku na wolnych orbotach, wtedy by to dało jakiś obraz. Może tylko przewód się skruszył i naderwał, podczas hamowania pracuje raz do przodu i do tyłu łapiąc w ten sposób połączenie, a czasem to połączenie gubiąc. Wyciągnij wsuwkę, najlepiej by było jak by ta wsuwka została, a przewód byś wyciągnął, wtedy wystarczyło by to dobrze połączyć i problem mógłby zniknąć. Jak by nie było to sprawdź wsuwkę, później ciśnienie oleju i odpowiedz na pytania.
jeśli zaczyna ci brzęczeć jak się rozgrzeje i na wolnych obrotach, a na zimnym jest dobrze to prawdopodobnie masz to samo co ja miałem w poprzednim aucie. Czyli brak ciśnienia oleju wymaganego. MC działa tak że poniżej chyba 2000 obr/min jeśli ciśnienie spadnie poniżej 0,9 bar to zaczyna wyć, po prze gazowaniu na chwile przestaje. U mnie były 2 opcje albo cały duł do roboty albo tylko pompa oleju. Tak czy siak auta nie robiłem tylko poszło do żyda.
- misiekdzwon
- Forum Audi 80
Nie tak.martin186 pisze:MC działa tak że poniżej chyba 2000 obr/min jeśli ciśnienie spadnie poniżej 0,9 bar to zaczyna wyć
Od 2 tyś. obr w górę, ciśnienie nie może spaść poniżej 0.9 bar, a poniżej ciśnienie nie może być niższe niż 0.3 bara. JEszcze na wyższych obrotach mimo słabego ciśnienia ciężko jest zejść poniżej tych 0.9 bara, ale na wolnych obrotach jak coś siedzi w silniku, to czujka się odezwie na pewno.
Re: [1.6 TD] cisnienie oleju dziwny problem
jeśli dzieja się to na wolnych obrotach, to nie jest to normalne, bo brzęczyk działa chyba tylko przy obrotach pow 2000.keyo pisze: jak odpalam auto to chwile po odpaleniu swieci mi sie kontrolka od oleju i brzeczy brzeczyk, to chyba nie jest normalne??
- misiekdzwon
- Forum Audi 80
Jak miałem b3 1,6d przed remontem silnika na postoju na wolnych obrotach żażyła się kontrola oleju ale brzęczka nie było nigdy.misiekdzwon pisze:Nie pamiętam jak jest to w MC, ale u mnie przy AC brzęczek działa też poniżej 2000 obr/min.
Hmm. a nie jest tak ze powyzej 2tys kontrolka miga, a na wolnych świeci cały czas?
- misiekdzwon
- Forum Audi 80
pod warunkiem że oleju jest odpowieni poziom.hudy pisze:Co do zaświecania kontrolki podczas hamowania to ja bym się aż tak tym nie przejmował....
Kiedyś patrzyłem do etki i niektóre auta mają (1,9d juz chyba miał, w 1,6d/td nie było) w misce taką plastikową wkładke , która zapobiega przesuwaniu się oleju przy gwałtownym hamowaniu.