[1.9 tdi 1z] dziwne dźwięki po wymianie rozrządu
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[1.9 tdi 1z] dziwne dźwięki po wymianie rozrządu
Witam.Parę dni temu wymieniałem rozrząd.Nie robiłem tego sam tylko u mechanika u którego już 3 razy wymieniałem i który wie co robi także proszę bez komentarzy typu zmień mechanika Nie wiem czy to moja wyobraźnia ale wydaje mi się że po zmianie rozrządu słychać dziwny dźwięk jakby "wycie" pomiędzy 1tys a 2tys obrotów.Możliwe że wcześniej tez był słyszalny podobny dźwięk ale chyba trochę ciszej.Wraz z obrotami dźwięk staje się trochę głośniejszy no i jak jest silnik zimny to tez trochę głośniej to słychać.Po przejechaniu ok 400km podjechałem do mechanika by sprawdził jak się wszytko układa no i nie widać nic niepokojącego.Pasek układa się idealnie i napięcie jest idealne ze znakami.Jak tak nasłuchiwałem i przystawiałem ucho to dźwięk dobiega tak jak by z koła pompy wtryskowej.W linku podaję filmik.Może coś usłyszycie czy u was tez takie dźwięki występują.Po 30 sek. filmiku zaczyna się drugi nagrany z innego miejsca.Pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Z tym zimnem to chodziło mi o to że silnik jest po nocy ale stoi w garażu ogrzewanym także zimno nie jest.Będę musiał podjechać i mu powiedzieć bo lekko poluzował pasek.A czy do tego trzeba blokować rozrząd czy jakoś inaczej się to robi?? Długo to zajmuje bo przez najbliższy czas nie jestem w stanie oddać samochodu do mechanika i przydało by się by to zrobił na poczekaniu.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Wymieniana była pompa wody i oba paski o których wspominasz.Wątpię by wysiadł np napinacz paska alternatora akurat gdy został wymieniony rozrząd. A gdy ktoś dodaje gazu a ja przykładam ucho to najbardziej słychać ten dźwięk u góry przy pompie wtryskowej.Może faktycznie pasek jest za mocno napięty ale czy wtedy znaki na napinaczu były by zgodne?? raczej nie powinny.Jak są znaki dobrze ustawione to pasek powinien być prawidłowo napięty...
Zrób najpierw to co koledzy radzą zdejmij paski napędowe i sprawdź czy dalej problem będzie. Ale z filmiku twojego ciężko jest dokładnie stwierdzić jak się swoim uchem i oczami nie popatrzy, ja bym jeszcze sprawdził czy czasem osłona paska rozrządu nie dotyka któregoś koła i z tąd ten szum. Mówię o osłonie nie przedniej tylko tej co jest pod kołami zębatymi, być może któreś sie odgięło i jest za blisko kół
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ściągnąłem paski i nadal szumi.Przy rozrządzie nic nie obciera.Pasek rozrządu jest dobrze napięty,na napinaczu wszytko dobrze wygląda a po naciśnięciu palcami pasek się ugina więc szum nie jest spowodowany za mocnym napięciem paska.Słychać dokładnie że wyje u góry najbardziej w okolicach pompy wtryskowej.to jeszcze jeden filmik gdzie trochę lepiej słychać i widać że gdy przystawiam telefon bliżej pompy to dźwięk staje się głośniejszy.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Najgłośniej słychać przy 22 sekundzie nagrania.Taki dźwięk jak by "wycie" który rośnie wraz z obrotami silnika.Zauważyłem to gdyż przed wymianą rozrządu nie było tego słychać lub przynajmniej nie aż tak bardzo a teraz słychać to dość głośno.Niestety w mojej okolicy nie ma speca który by miał sprzęt by mógł obsłuchać silnik...
- Animal0911
- Forum Audi 80
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
u mnie się nie wyjaśniło.Rolki chodzą ok,pasek dobrze napięty.Widocznie wina paska tzn tak wyje i już.Jakiś tydzień temu kumpel w pasku wymienił rozrząd i wyje identycznie ale u niego był zbyt napięty pasek.U mnie pasek jest ok a tez wyje,Ja już jeżdżę tak parę miesięcy i jest wszytko ok także już nie zwracam na to uwagi...
- Animal0911
- Forum Audi 80