[B4 1Z] Problem z odpaleniem auta na zimnym silniku
Miałeś rację MUNIOR, autko było całkowicie rozregulowane: zły kąt wtrysku, zła dawka paliwa do tego zasyfiony filtr paliwa, a na sam koniec przeskoczył pasek rozrządu.MUNIOR pisze:Można to sprawdzić nawet nie otwierając pokrywy silnika ,wystarczy podłaczyć vaga ,wprawne oko na pewno zauważy nienaturalnie skaczący kąt wtrysku
Teraz już jest <ok> pali od strzała :mrgreen:
-
- Forum Audi 80
a mój problem jest następujący:
autko przy większych mrozach nie che palić grzeję świece po kilki raz i bywa różnie oraz gdy jest w okolicach 0 stopni C i auto zostanie zapalone i pochodzi chwile jakieś 3 minuty a za około 30 minut przy próbie odpalenia go nie zapalają się już świece, trzeba kręcić i kręcić..
dodam że dziś sprawdzałem świece i tak każda dostaje napięcie ale po wykręceniu ich i przyłożeniu do wtrysków(krótkie kable a nie miałem z ka wziąć masy) świece nie grzeją znaczy po dotknięciu ich odczuwałem tylko lewo co ciepło
liczę na wasza pomoc z góry dziękuje
autko przy większych mrozach nie che palić grzeję świece po kilki raz i bywa różnie oraz gdy jest w okolicach 0 stopni C i auto zostanie zapalone i pochodzi chwile jakieś 3 minuty a za około 30 minut przy próbie odpalenia go nie zapalają się już świece, trzeba kręcić i kręcić..
dodam że dziś sprawdzałem świece i tak każda dostaje napięcie ale po wykręceniu ich i przyłożeniu do wtrysków(krótkie kable a nie miałem z ka wziąć masy) świece nie grzeją znaczy po dotknięciu ich odczuwałem tylko lewo co ciepło
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Tu nie bardzo jest w czym pomagać .Świece nie grzeją w temp.powyżej 5 stopni na plusie ,to raz ,dwa ,po przekreceniu zapłonu i nie odpaleniu silnika w temp.ponizej 5 stopni ,ale na plusie też grzeją bardzo kruciutko .Wiec jak chcesz sprawdzić czu układ grzania świec działa prawidłowo po podłacz pod jedną świecę żarówke ,drugi koniec do masy i bedziesz miał jasność.Jak chcesz sprawdzić same świece to odpinasz fajki i niezbyt gruby kabelek z plusem dajesz do każdej świecy ...a niezbyt gruby dlatego, że pobór prądu jest na tyle duży ,ze przy cienkim kabelku poczujesz na pewno jak się robi ciepły ,a nawet bardzo Fakt że zdaża się że biorą prąd ale słabo się nagrzewają ,a czasem prawie wcale i najpewniejszy sposób to wykręcona świeca ,kabelek z 12 v do końcówki zasilania ,a świeca do masy.Ale zdrowe TDI nie potrzebuje świec do odpalenia przy obecnych temperaturach (w mrozy też odpali bez nich ),wiec twoim problemem nie są świece ,nawet gdyby wszystkie były spalone ...rakso1992d pisze:dodam że dziś sprawdzałem świece i tak każda dostaje napięcie ale po wykręceniu ich i przyłożeniu do wtrysków(krótkie kable a nie miałem z ka wziąć masy) świece nie grzeją znaczy po dotknięciu ich odczuwałem tylko lewo co ciepło
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
Niczego nie sugeruje ,stwierdzam tylko fakty,sprawne tdi powinno odpalić bez swiec nawet w niskich temperaturach i to jest fakt ...rzadki to przypadek widzieć tak zajeżdzone tdi żeby miało problemy z odpalaniem przy dodatnich temperaturach ...Musiałoby albo mieć cisnienie sprężania grubo ponizej 19 bar ,albo pełno powietrza w przewodach paliwowych, albo statyczny kąt wtrysku grubo ,ale to naprawdę grubo opużniony ,albo problem z dolnym kołem rozrządu .Problem z kątem wtrysku i "lużne"dolne koło na wale ,dobrze widać po podpieciu vaga ...O ile masz auto na nowszym osprzecie z nastawnikiem indukcyjnym ,wszystkie wżniejsze rzeczy da się zdiagnozować vagiem ,gorzej jak masz nastawnik potencjometryczny ,bo ten "patent "jak dogorywa ,potrafi robić rózne cudarakso1992d pisze:Czyli sugerujesz ze moje TDI nie jest do końca zdrowe??
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- misiekdzwon
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Nadwozie: Avant
-
- Forum Audi 80