[1Z] Bardzo łasy kradziej prądu.
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
[1Z] Bardzo łasy kradziej prądu.
Panowie i Panie, mam mały problem ze złodziejem prądu w moim samochodzie.
Przy wykonywaniu pomiaru odnośnie poboru prądu aperomierz wyskakuje pierw poza skalę (skala do 20A!) a po pewnej chwili stabilizuje się wszystko do jednego poziomu, czyli 9.2-9.3A.
Wartości nie są małe i napewno nie jest to pojedyncza żaróweczka
Odłączyłem w podszybiu po kolei wszystkie bezpieczniki oraz przekaźniki i zawsze jak podłączałem miernik to wszamało przynajmniej 15A po czym spadało.
Zostały mi jeszcze przekaźniki pod kierownicą, może tam znajdę winowajcę.
Jeszcze jest taka ciekawa zależność a mianowicie jeśli po dłuższej przerwie będę chciał zmierzyć pobór prądu to dobije albo wyskoczy poza 20A i będzie spadać a jakbym np. trzymał miernik i poczekał aż spadnie do 9.3A, później odłączyl miernik i dosłownie po paru sekundach znów go wpiął to miernik pokaże np. 12A i będzie spadał pomiar do 9.3A.
Może ktoś już się spotkał z takim przypadkiem? Może jakaś świeca żarowa? Z tego co słyszałem to właśnie świece tak pobierają od 9 do 12A.
Przy wykonywaniu pomiaru odnośnie poboru prądu aperomierz wyskakuje pierw poza skalę (skala do 20A!) a po pewnej chwili stabilizuje się wszystko do jednego poziomu, czyli 9.2-9.3A.
Wartości nie są małe i napewno nie jest to pojedyncza żaróweczka
Odłączyłem w podszybiu po kolei wszystkie bezpieczniki oraz przekaźniki i zawsze jak podłączałem miernik to wszamało przynajmniej 15A po czym spadało.
Zostały mi jeszcze przekaźniki pod kierownicą, może tam znajdę winowajcę.
Jeszcze jest taka ciekawa zależność a mianowicie jeśli po dłuższej przerwie będę chciał zmierzyć pobór prądu to dobije albo wyskoczy poza 20A i będzie spadać a jakbym np. trzymał miernik i poczekał aż spadnie do 9.3A, później odłączyl miernik i dosłownie po paru sekundach znów go wpiął to miernik pokaże np. 12A i będzie spadał pomiar do 9.3A.
Może ktoś już się spotkał z takim przypadkiem? Może jakaś świeca żarowa? Z tego co słyszałem to właśnie świece tak pobierają od 9 do 12A.
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Mastech MAS830L, od brata. On wykonuje pomiary sieci elektrycznej i raczej bubla by mi nie dał. W sumie aku na zapiętej klemie wytrzymuje parę h po czym nawet nie ma tyle prądu aby jakaś kontrolka zaświeciła po przekręceniu kluczyka.Kubik pisze:trepek, a jesteś pewny że miernik masz w porządku.
Prąd 20A przy 12V to moc 240W.
Mierzyłem również napięcie, to na odpiętych klemach wynosiło na aku ok 12.2V (coś w tych granicach) a jak podpiąłem klemę to spadało do 11.55-11.6V.
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Sterownik świec żarowych masz w porządku ? Może zespawał Ci się przekaźnik od świec ? Sprawa jest dziwna, bo przy zespawanym przekaźniku pobór prądu byłby o wiele większy gdyż grzałyby wszystkie świece, a pomiary wskazują na to że to może (ale nie musi być) jest jedna świeca. Chyba że faktycznie przekaźnik zespawany + spalone 3 z 4 świec.
- rodzynek87
- Forum Audi 80
zawsze jest tak, ze w elektryce wystepują stany nieustalone i prad moze sie wachac na paczatku..;p wracajac do tematu albo masz gdzies zwarcie do masy albo swiece ci sie swieca calyczas bo 10A to jest sporo i mało co wygeneruje taki prąd, a zrób też taki motyw weż żarówke 12V podłącz szeregowo z amperomierzem i podepnij do akumulatora i wtedy zobacz prąd moze aku ma zwarcie wewnterzne lub rezystancja wewnetrzna akumulatora padła;) wyciagnij 70-80A przekaznik lub bezpiecznik50A(blaszka) i bedziesz wiedział czy to swiece:)
- rodzynek87
- Forum Audi 80
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- rodzynek87
- Forum Audi 80
- pawelrybak15