Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 2.0 PS] Ulepszanie pięciocylindrowca - koniec 2 str. new

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
Awatar użytkownika
Small3r
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Small3r » 08 sty 2012, 14:58

Nie, nie nie. Źle mnie zrozumieliście. Wiadomo, że jak dociśniesz to będzie paliła więcej, to jest oczywista oczywistość. Chodzi mi tylko o to, że jak będę chciał zrobić ecodriving to będzie różnica. Powiedzmy, że teraz jeżdżąc do 2500RPM spali mi 8L po mieście, bo tak pali, to czy po zmianie tych kilku rzeczy będzie jakaś różnica, nie zmieniając trybu jazdy. O takie coś mi chodzi. Że jak spokojnie pojadę to dość mało spali, a jak będę miał ochotę przycisnąć to niech nawet 20 chlapnie 8-)

Awatar użytkownika
jmm
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: jmm » 08 sty 2012, 17:06

Powiększ wlot powietrza w puszce filtra powietrza (dolna część) na początek i poprowadź wlot w zderzak.

Poza tym, jeżeli kolektor wydechowy masz taki jak w KV, to możesz zastosować wylot od KV quattro będziesz miał trzy-rurkę zamiast dwu-rurki na wyjściu.

Awatar użytkownika
Small3r
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Small3r » 08 sty 2012, 17:26

jmm, Hmm pomysł z powiększeniem wlotu jest ok. A wybrać tą kratkę która jest pod tą gumą może? Ogólnie to jakąś rurę gumową poprowadzić? Zobaczę jaki mam kolektor, dzięki za pomysły.

Awatar użytkownika
icemerc
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: icemerc » 08 sty 2012, 23:41

kolega JMM dobrze prawi... zrob CAI, wlot zaczerpnij z kratki zderzaka...

Awatar użytkownika
Small3r
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Small3r » 09 sty 2012, 01:01

Co znaczy CAI? Ok, zastanawiam sie po prostu nad odcięciem tej plastkowej koncówki wlotu i odwróceniu jej w dół, zobacze czy tak sie uda. Zastanawiam sie czego użyc do zrobienia takiego ładnego wlotu. Jakiś gumowych rur, czy plastikowych... Ma ktoś może fotke poglądowa takiego zmodyfikowanego doplywu powietrza?

Awatar użytkownika
Leo
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Adam
Model: Inny
Nadwozie: Coupe quattro
Silnik: 2,2 3B
Kontakt:

Post autor: Leo » 09 sty 2012, 08:23

Cold Air Intake - dolot zimnego powietrza.
Z czego zrobić? Z włókna węglowego najlepiej. Wykonać taki BOX dookoła filtra, który będzie łapał zimne zza lampy, kratek i grilla, i do tego stożek, a jakże, jak największy. Polecam.

Awatar użytkownika
Small3r
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Small3r » 09 sty 2012, 13:54

Leo, dzięki za wyjaśnienie. Włókna węglowego powiadasz... To będzie trudniej, ale poczytam i zobaczę co z tego wyjdzie.

Jadę dzisiaj do mojej niuni, to zacznę znowu ogarniać wszystko, pozdrawiam wszystkich! <ok>

[ Dodano: 2012-01-09, 13:59 ]
Jak ktoś ma jakieś propozycje ulepszenia tego silnika, to niech pisze jeszcze. Dzięki z góry!

Awatar użytkownika
icemerc
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: icemerc » 09 sty 2012, 15:34

Small3r, ja w Hondzie robiłem cai z czegoś takiego :
http://allegro.pl/rura-elastyczna-dolot ... 52451.html

w puszcze nowa dziura na rure, wkłądka w środek i cała puszka folia termoizolacyjna stosowana w klimatyzacjach odbijajaca ciepło a trzymająca zimno...

Awatar użytkownika
Small3r
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Small3r » 09 sty 2012, 22:10

icemerc, dzięki za opis! Jutro się biorę za mody <ok> Przepustnica na dniach też przyjdzie :roll:

[ Dodano: 2012-01-16, 00:54 ]
Witam. Aktualnie zająłem się dopieszczaniem spraw wizualnych, ale teraz przyszła pora na silnik. Autko całkiem przyjemnie mruczy, a tutaj potwierdzenie:

Chciałbym delikatnie przerobić ten dźwięk, na bardziej basowy, a przy okazji odetkać trochę wydech, żeby miał gdzie silnik wydychać spaliny <ok>

Jest kilka opcji:
1. Wycięcie kata, wstawienie rurki, reszta ori.
2. Wycięcie kata, wstawienie strumiennicy, reszta ori.
3. Wywalenie tłumika końcowego (bo powoli się kończy) i w jego miejsce wstawienie prawie nowego tłumika środkowego, kat zostaje.
4. Wywalenie kata, wspawanie strumiennicy bądź rurki, środkowy zostaje, na koniec basowy mugen.

Tego typu:
http://moto.allegro.pl/tlumik-sportowy- ... 68416.html

Co polecacie?
Chcę "odetkać" wydech, poprawić jego możliwości, jeśli chodzi o opuszczenie spalin (na razie bez ingerencji w kolektor), uzyskać basowe brzmienie (nie takie żeby mnie było słuchać 2 przecznice dalej). Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
JarzynEK
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: JarzynEK » 20 lut 2012, 12:22

Mój przepis na mocne 10V N/A

-Czapka NF większe zawory ssące o 2mm najlepiej brać starego do 88r.
-Delikatnie zwiększyć stopień sprężenia
-ECU standalone, tu nic nie polece ale chętnie usłysze opinie o Ecumasterze det3 jako że cenowo jest bardzo przystępny
-Ostry wałek Koraszewski
-Customowy rurowy kolektor wydechowy w miejsce po rozdzielaczu paliwa+wydech liczony pod nową czapke
-Customowy kolektor dolotowy na 2x przepustnicach NG+zimny dolot jak prawią koledzy

Taniej o 3 ostatnie pozycje wyjdzie założenie czapki od 7A/NM na Twój blok razem z kolektorami ale 10V ma fajniejszy dól przez co nie będziesz musiał go wysoko kręcić i dzięki czemu dłużej polata

takie mody powinny wystarczyć w osiągnięciu pułapu 2xx a jesli to okaże się ciagle mało można pomyslec jeszcze nad blokiem 2.5l od AEL-a, tłoki powinny podpasować p&p od jakiegoś 2.0 jak dobrze pamiętam.

Awatar użytkownika
Small3r
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Small3r » 20 lut 2012, 21:14

JarzynEK, bardzo dziękuję za mega sensowną odpowiedź, czegoś takiego oczekiwałem. Kata już wyciąłem i wstawiłem rurkę 50mm.

Tak gada aktualnie.

A teraz jeszcze mam kilka pytań do tego co napisałeś :roll:

1. Czapka od NF? To jest jak NG tylko bez katalizatora? A one nie mają takich samych ssących? Z tego co wiem, to nawet w PSce jest taka sama głowa jak w NG, przynajmniej to ETKA mówi.
2. Zwiększyć stopień sprężania o ile i jak? Splanować głowę? Jakąś specjalną uszczelkę?
3. Komputer będzie produkcji kolegi kefirsky który lada chwila pokaże gotowy produkt. Ale to jeszcze jest do dogadania.
4. Wałek chce oddać od NG do zrobienia na ostry. Pytanie też czy wałek od NG będzie pasował do głowy od PS.
5. Kolektor mogę nawet samemu jakoś pospawać migiem, bo będzie taka możliwość. Problem jest tylko z policzeniem wydechu, bo nie mam jakiś ważnych danych, typu czas otwarcia zaworu itp.... Wzory mam, ale z danymi problem.
6. Jak zrobić taki dolot na dwóch przepustnicach? Widziałem tylko filmik, w 7A:

Zimny dolot jest w trakcie robienia.

Założenie góry od 7A jest bardzo kuszące. Pytanie tylko czy taka głowa podejdzie na blok od PS-ki? To będzie pasowało?

Bloku raczej nie zamierzam chwilowo zmieniać, zostanę przy nim. Pozdrawiam i bardzo bym prosił jeszcze o jakieś podpowiedzi :roll:

Awatar użytkownika
SzymekB
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: SzymekB » 21 lut 2012, 21:20

JarzynEK pisze: -Customowy kolektor dolotowy na 2x przepustnicach NG

JarzynEK Olsniłes mnie ..... Mysle juz nad tym miesiąc ale jak zobaczyłem filmik Small3era to wpadł mi pomysł zeby dać blosa osobno.... bedzie gadac ????

masny89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: masny89 » 06 mar 2012, 18:39

small a sonda gdzie sie teraz znajduje?

gruszek01
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: gruszek01 » 06 mar 2012, 20:05

ja bym zrobił tak
2,0 ma srednice tłoka 81mm 2,2 kv tez
wiec zakładamy tłoki korby i wał z kv głowe NF STARY+ PORZĄDNY PORTING KANAŁÓW + PLANOWANIE
KOLEKTOR SSACY KV ALBO NG PO 91R + PRZEPUSTNICA OCZYWISCIE TEZ PORTING KANAŁÓW
WYDECH HYM pasowało by zrobic rurowy +2,5 cala wydech na 2 przelotowych tłumikach
co do wtrysku i zapłonu moze być ten z t4 2,5 benzyna
ale jak dla mnie koszt tej całej operacji przekroczy wartośc tego auta
wiec lepiej odrazu kupic inne auta chyba ze chcesz miec to auto do smierci jako zabawka

Awatar użytkownika
Small3r
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Small3r » 06 maja 2012, 22:37

Witam ponownie po czasie. Na tą chwilę zmieniłem kolektor na taki od NG, dałem największą przepustnicę jaką znalazłem i zrobiłem CAI. To wszystko jest niewystarczające. Dodatkowo zauważyłem, że auto od dołu zaczęło lekko zamulać, za to powyżej 4K RPM budzi się do życia. Po konsultacjach z kolegami z konkurencyjnych teamów doszliśmy do wniosku, że to przez krótszy kolektor. Dało mi do dodatkową motywację do zmiany głowicy, i teraz moje pytania!

Obrazek

1!

Opcja zmiany na głowicę z NG (którą już zakupiłem), podmiankę dołu na KV (korbowód i wał) bądź z MC. Tutaj pytanie czy z MC podejdzie?
To wszystko ładnie doprężone do 11 atmosfer. Kolega obliczył, że jeśli bym miał katalogowe ciśnienie, czyli 10, to po doprężeniu moc by wzrosła o 19 koni.

2!

Opcja zmiany dółu tak samo jak w opcji 1, bądź wcale nie ruszanie dołu i danie głowicy 20V od 7A. Tutaj pytanie czy jest w ogóle opcja żeby głowa od 20V podeszła? Ile jest przerabiania i jak to wygląda? Prosiłbym o podzielenie się wszystkim co wiecie.

3!

Opcja numer 3, czyli zmiana na silnik MC bądź podobny. 2.1 bądź 2.2 Turbo 10V. Dużo pracy jest przy przełożeniu takiego silnika? Jak to wygląda od strony elektrycznej itd?

Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl