[1,9 TDi 1Z] Sprawdzenie pompy wtryskowej
- patrykk007
- Forum Audi 80
[1,9 TDi 1Z] Sprawdzenie pompy wtryskowej
Witajcie koledzy.
Pewien mechanik robiąc mi rozrząd stwierdził, że moja pompa jest zepsuta, a że mnie nie było aktualnie więc kazałem mu w takim razie wymienić (zresztą dużo nie wziął za ta pompę), bo potrzebowałem szybko sprawne auto.
Auto dobrze jeździ, ale mam wątpliwości co do tego mechanika.
Oczywiście swoją pompę zabrałem z powrotem. Wcześniej jak miałem ją zamontowaną
to na komputerze pokazywało tylko błąd czujnika temperatury paliwa, który jest umieszczony w pompie.
I tutaj moje pytanie - Czy da się sprawdzić tą pompę bez montowania w silniku, a jeżeli tak to jakie to są koszta i czy ten czujnik temperatury paliwa miał jakiś wpływ na pracę silnika?
Pewien mechanik robiąc mi rozrząd stwierdził, że moja pompa jest zepsuta, a że mnie nie było aktualnie więc kazałem mu w takim razie wymienić (zresztą dużo nie wziął za ta pompę), bo potrzebowałem szybko sprawne auto.
Auto dobrze jeździ, ale mam wątpliwości co do tego mechanika.
Oczywiście swoją pompę zabrałem z powrotem. Wcześniej jak miałem ją zamontowaną
to na komputerze pokazywało tylko błąd czujnika temperatury paliwa, który jest umieszczony w pompie.
I tutaj moje pytanie - Czy da się sprawdzić tą pompę bez montowania w silniku, a jeżeli tak to jakie to są koszta i czy ten czujnik temperatury paliwa miał jakiś wpływ na pracę silnika?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Szybka dignoza i szybka wymianapatrykk007 pisze:Pewien mechanik robiąc mi rozrząd stwierdził, że moja pompa jest zepsuta,

Ja też :mrgreen: Pompę mogą ci sprawdzić w jakimś zakladzie który posiada odpowiedni sprzęt ,a że sprzęt tani nie jest ,to i kosztuje to zapewne więcej niż kilkadziesiąt złotychpatrykk007 pisze:Auto dobrze jeździ, ale mam wątpliwości co do tego mechanika.
- patrykk007
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Niestety, to mógłbyś powiedzieć ,jak byś miał potencjometrmarxx5 pisze:Przy rozgrzanym silniku falują obroty i nierówna praca.
Nastawnik indukcyjny niestety.

- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
Sorki jeżeli coś pomyliłem.MUNIOR pisze:Niestety, to mógłbyś powiedzieć ,jak byś miał potencjometrmarxx5 pisze:Przy rozgrzanym silniku falują obroty i nierówna praca.
Nastawnik indukcyjny niestety.Jak masz indukcyjny to twoje szczęście ,bo przywrócenie go do ładu to pikuś :mrgreen: Rozebrać ,wyczyścić ,ustawić i auto śmiga jak nowe :mrgreen:
Odpływ jest z góry więc to chyba jednak potencjometr.
A czy to że problemy są tylko na rozgrzanym silniku to wskazuje jednoznacznie na nastawnik ?
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
Jak masz na przepływomierzu Boscha to niestety potencjometr. Wpadaj w niedziele do Olecka na spota to obadamy temat, Vag bedzie pewnie, jeśli kable dojadą to popatrzymy może coś dodatkowo pokaże. Z tym problemem to niestety Kramkowski Ci nie pomoże, co najwyżej zamontuje Ci drugi nastawnik, ale na Twoim miejscu bym nie bawił sie w to, tylko odkładaj kaske na przekładke i uderzaj do MUNIOR'A . Jeszcze Ci witaminke dołoży to nie poznasz zetora <ok>
-
- Forum Audi 80
He he :mrgreen: Tak coś czułem przez skórę ,ze to potencjometrmarxx5 pisze:Odpływ jest z góry więc to chyba jednak potencjometr.
A czy to że problemy są tylko na rozgrzanym silniku to wskazuje jednoznacznie na nastawnik ?