[80 B4 1.9 1Z] Problem ze wskaźnikiem paliwa
[80 B4 1.9 1Z] Problem ze wskaźnikiem paliwa
Witam.
Ostatnio chciałem zalać bak do pełna, jak podjechałem na stację to wskaźnik pokazywał trochę ponad 1/4. Podczas tankowania okazało się że weszło tylko 27 litrów, a wskaźnik podniósł się do 3/4. Co może być przyczyna takiego zachowania? Dodam że auto mam od niedawna i to była pierwsza próba tankowania do pełna.
Ostatnio chciałem zalać bak do pełna, jak podjechałem na stację to wskaźnik pokazywał trochę ponad 1/4. Podczas tankowania okazało się że weszło tylko 27 litrów, a wskaźnik podniósł się do 3/4. Co może być przyczyna takiego zachowania? Dodam że auto mam od niedawna i to była pierwsza próba tankowania do pełna.
- Łukasz1990
- Forum Audi 80
Sprawdź również pływak w zbiorniku paliwa. Może być też tak, że masz źle ustawioną wskazówkę. Na temat regulacji możesz poczytać tutaj https://audi80.pl/b4-all-ustawianie- ... t22220.htm
- killer0123
- Forum Audi 80
witam,podobny problem mam tylko u mnie wskaźnik paliwa cały czas leży na 0. Pomyślałem że pływak się zawiesił wiec zatankowałem do pełna i tez nic. Samochód niedawno zakupiłem w komisie (typ sprzedający mówił że wszystko jest ok tylko trzeba zatankować gdyż jak samochód dostał w rozliczeniu miał 50/50 zbiornika paliwa. Stwierdził że wyjeździł tyle...) chciałem zajrzeć do zbiornika bo moze spuścił to co było ale jednak nie bo śruby nawet nie były ruszane, tylko zastałem tam pełno syfu- zero oznak grzebania. Jestem natomiast przekonany że licznik był cofany gdyż po1 prędkościomierz lekko się opóźnia, nie działa podświetlenie zegarka(MOŻE KTOŚ WIE CZY JEST TAM ŻARÓWKA KTÓRĄ MOŻNA WYMIENIĆ ?) kierownica nie ustawiona prosto i brak jednej śrubki na plastikach zaślepiających manetki. Nie mam pojęcia gdzie zajrzeć żeby to naprawić. Może ktoś miał podobny przypadek to liczę na podpowiedź.
A czy poza wskaźnikiem paliwa dziala dobrze wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej ?
A to temat jeżeli chodzi o żarówke podswietlenia zegarka
audi80.pl/b4-all-nierowne-podswietl ... t61318.htm
A to temat jeżeli chodzi o żarówke podswietlenia zegarka
audi80.pl/b4-all-nierowne-podswietl ... t61318.htm
- killer0123
- Forum Audi 80
Ja też mam panowie i panie problemy w swojej audiczce ze wsk. paliwa jak włączę zapłon i zapalę samochód na chwile to sie podnosi tak jak ma być a jak już rusze jak strzała to opada, a jak zatankuję do pełna to pokaże pełny bak i nawet nie opadnie 1mm. I poradzicie mi sprawdzić pływak w baku?? czy coś innego, ale raczej ten pływak tak ?
wskaznik moze opasc troszke lub podniesc przy pokonywaniu szybko strego zakretu ale nie przy ruszeniu jesli nawet to troche i po chwili powinien wrucic do pozycji odpowiedniej.Blakuś pisze:Ja też mam panowie i panie problemy w swojej audiczce ze wsk. paliwa jak włączę zapłon i zapalę samochód na chwile to sie podnosi tak jak ma być a jak już rusze jak strzała to opada, a jak zatankuję do pełna to pokaże pełny bak i nawet nie opadnie 1mm. I poradzicie mi sprawdzić pływak w baku?? czy coś innego, ale raczej ten pływak tak ?
przy pelnym baku paliwa masz na tyle duzo ze tak naprawde plywak nie ma mozliwosci podnoszenia sie i opadania ze wzgledu duzej ilosci paliwa jak jest np. pol baku to wtedy przy nierownosciach paliwo ma duzo miejsca na bujanie sie w baku dlatego wskazowka ma prawo miec odchyly
Jest tak tomek1982 mam tą pierwszą kreskę białą 1/4 baku to jak po podniesieniu sie do tej kreski na postoju to jak rusze to nie ma szans żeby wróciło podczas jazdy po tej kreski czy to jazda po równym czy po zakrętach siedzi na ostatniej kresce rezerwy lub na przedostatniej. Już nie mam sił z tym wskaźnikiem <buu> <buu> <buu>
Napisz mi tylko czy muszę odkręcić całą płytkę licznika na całości?killer0123 pisze:prawdopodobnie nie ma kontaktu na płytce licznika w miejscu gdzie wskaźnik styka się z płytką. Są tam w płytce takie 2 "oczka" i przez nie są przykręcone śruby do wskaźnika.
Popraw luty na tych oczkach i wszystko powinno działać. Jeżeli to nie pomoże daj znać coś wymyślimy.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
tak, masz tu fotkę poniżejtHe_BikSs pisze:Napisz mi tylko czy muszę odkręcić całą płytkę licznika na całości?killer0123 pisze:prawdopodobnie nie ma kontaktu na płytce licznika w miejscu gdzie wskaźnik styka się z płytką. Są tam w płytce takie 2 "oczka" i przez nie są przykręcone śruby do wskaźnika.
Popraw luty na tych oczkach i wszystko powinno działać. Jeżeli to nie pomoże daj znać coś wymyślimy.
Popraw luty od wewnętrznej strony i jak będziesz składał odtłuść stronę zewnętrzną.