Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABT+LPG] Prawidłowe podłączenie WEBASTO

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Arturo997
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABT+LPG] Prawidłowe podłączenie WEBASTO

Post autor: Arturo997 » 14 sty 2012, 23:06

Witam. Od czasu gdy zaczęło robić się chłodniej (około zera stopni i mniej) mam problem z LPG - zamarza mi parownik. Poprzedniej zimy gdy na pokładzie nie miałem jeszcze ogrzewania postojowego tego problemu nie było (mógł stać kilka dni przy -20 a i tak zawsze odpalał i nie było problemu zamarzającego parownika). Wcześniej parownik był podłączony równolegle na wężach od nagrzewnicy (wsadzone trójniki i do nich parownik). Teraz z ogrzewanie wszystko jest połączone szeregowo nagrzewnica > parownik > webasto (po to by nie robiły się dwa obiegi). Webasto pochodzi również z Audi 80 B4 z tego samego rocznika i z tym samym silnikiem (1992r 2.0 90KM ABT) - w poprzednim aucie było podłączone szeregowo z nagrzewnicą. Jak rozwiązać problem zamarzającego parownika?? Silnik jest oczywiście po regulacji gazu wymianie wszystkich filtrów (również gazu) i oleju. Może podłączyć ogrzewanie szeregowo z nagrzewnica i wpiąć w węże trójniki podłączając do nich parownik?? Czy nie będą się wtedy robić dwa mniejsze obiegi??

Awatar użytkownika
jagna
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jagna » 15 sty 2012, 13:30

Nie masz za mało płynu chlodniczego? A układ jest szczelny i nie zapowietrzony?

konradnutlok
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: konradnutlok » 15 sty 2012, 15:05

ja posiadam takowe ogrzewanie tylko eberspacher i podlaczylem je tak silnik potem specialny zaworek z kulka ze jak nie chodzi piec to idzie obieg tak jak fabryka dala a jak chodzi to obieg idzie przez piec i potem idzie na nagrzewnice a potem wraca do ori ukladu a wode na parownik wziolem od czhlodnicy oleju czyli wypiolem waz z chlodnicy oleju dalem na parownik a powrot dopiero do chlodnicy oleju. tylko to jest ABK i mam chlodnice oleju a ABT nie maja. Ja na twoimmmiejscu zrobil bym tak zaczal sie rozgladac za tym rozdzielaczem z kulka a jak narazie podlaczylbym SILNIK>WEBASTO> trojnik NAGRZEWNICA i PAROWNIK

Awatar użytkownika
jagna
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jagna » 15 sty 2012, 15:23

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 15 sty 2012, 18:51

Kolego , musisz dobrze odpowietrzyć parownik sokro zamarza .
Ja mam podłączone następująco : z tylnego króćca na głowicy wychodzi trójnik na połączone równolegle
1. parownik
2. WEBASTO szeregowo z nagrzewnicą
Powroty z parownika i nagrzewnicy łączą się na trójniku i wracają do bloku silnika . Przy takim połączeniu nie mam żadnych problemów z zamarzaniem parownika oraz ogrzewaniam .

Arturo997
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Arturo997 » 15 sty 2012, 19:23

jagna, układ jest szczelny (nie ubywa płynu w zbiorniczku) i nie jest zapowietrzony (automatycznie się odpowietrza przez korek w zbiorniczku wyrównawczym).
konradnutlok, rozejrze sie za takim zaworem i chyba musze podłączyć tak jak piszesz... podłączyć nagrzewnice z ogrzewaniem szeregowo i na trójnikach parownik. Tylko w którym miejscu wpiąć trójniki?? Wejście chyba najlepiej przed nagrzewnicą a powrót za Webasto.
marko, a jak należy do odpowietrzyć parownik? Bo układ chłodzenia w B4 sam się odpowietrza przez korek w zbiorniczku.

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 15 sty 2012, 21:49

Można to robić na włączonym silniku , tylko trzeba uważać żeby się nie poparzyć ewentualnie na wyłączonym tylko wtedy węże muszą być w miarę twarde - oznacza to , że jest ciśnienie w układzie chłodzenia . Wówczas delikatnie poluzuj opaskę na górnym wężu wodnym wchodzącym do parownika . Jeżeli jest powietrze powinno zasyczeć , poczekaj aż delikatnie poleci płyn i zakręć opaskę .

Awatar użytkownika
HeavenQueen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: HeavenQueen » 15 sty 2012, 22:48

Tak to powinno być podpięte (wedle literatury).
Po drodze może jeszcze wystąpić chłodnicza oleju. Jej konotacja z układem powinna pozostać niezmieniona. Trójniki jak najbliżej głowicy, żeby straty przepływu minimalizować.

konradnutlok
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: konradnutlok » 16 sty 2012, 02:26

Ja mam tak połaczone i jest ok grzeje przepływ dobry i wszystko rowno sie nagrzewa parownik i chlodnica oleju tez

A na twoim miejscu zrobilbym tak jak jest na ABT osobiscie mailem problem skad wziac ogrzewanie do parownika bo jeszcze jak nie mialem webasta i podlaczylem uklad nagrzewnica i parownik szeregowo to pompa nie wyrabiala i slabo grzalo i dlatego podlaczylem go szeregowo z chlodnica oleju i teraz jest dobrze
Obrazek

[ Dodano: 2012-01-16, 02:28 ]
aha ta niebieska strzalka pokazuje bieg wody bez wlaczonego webasta

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 16 sty 2012, 09:58

Mam podpięte dokładnie jak pokazuje schemat kolegi HeavenQueen a trójnik specjalnie dorobiony ze złączek miedzianych praktycznie dotyka do króćca z tyłu głowicy .

Arturo997
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Arturo997 » 16 sty 2012, 21:26

HeavenQueen, z tego wynika z Twojego obrazka to najlepiej zeby parownik był jak najbliżej silnika ?? (możliwe jak najkrótsze węże oczywiście w granicach rozsądku :-P ) Z obrazka wynika rowniez to iż Webasto powinno byc przed nagrzewnica... u mnie jest na koncu... Jakoś to ogarnę w wolny dzien :mrgreen:
Co do chlodnicy oleju to zawsze moge sobie zalożyc ale czy mi to potrzebne w ABT...? Chyba nie...

Awatar użytkownika
HeavenQueen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: HeavenQueen » 16 sty 2012, 23:35

Pompa obiegowa płynu chłodzącego silnika jest to pompa wirowa i charakteryzuje się dużą wydajnością i małą wysokością podnoszenia, dlatego należy minimalizować straty przepływu, takie jak długie węże, małe średnice, kolanka, szeregowe odbiorniki.
Lepiej jest relizować dwa obiegi krótkie niż jeden długi.
Drugą sprawą jest to że parownik ma określone zapotrzebowanie energetyczne, które przy niskiej temperaturze cieczy grzejącej, może być zapewnione tylko poprzez odpowiednio wysoki strumień przepływu cieczy.

Arturo997
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Arturo997 » 26 sty 2012, 18:33

Podlaczylem dzis Webasto tak jak wyzej pokazal to kolega HeavenQueen, zobaczymy jak auto bedzie sie zachowywalo :mrgreen: Co do samego ogrzewania mam jedno pytanie czy plyn chlodniczy bedzie teraz przeplywal rowniez przez webasto i nagrzewnice?? Czy bedzie mial zbyt ciezko by przeplywac i pojdzie tylko przez parownik?? Co za tym idzie aby w aucie bylo cieplo bedzie musialo ciagle biegac webasto?

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 26 sty 2012, 20:17

U mnie ogrzewanie działa bez zarzutu , warunek - musi być odpowietrzona nagrzewnica i nie może być węży ułożonych w taki sposób , żeby w zagięciu mogło gromadzić się powietrze . U siebie zastosowałem dodatkowy odpowietrznik na kolanku od silnika do Webasta .

Arturo997
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Arturo997 » 26 sty 2012, 20:36

marko, układ z czasem (nie wiem ile to moze trwać) powinien sam sie odpowietrzyc przez korek w zbiorniczku wyrownawczym lecz teraz gdy sa dwa obiegu - pierwszy z parownikiem, drugi webasto z nagrzewnica moze to trwac bardzo dlugo. Powiedz mi gdzie kupiles taki odpowietrznik i jak on wyglada. Jak mozesz wrzuc foto ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl