[B4, 1.9, 1Z] Problem z rozruchem, kątem, głośna praca.
A więc tak Ten typ B4 ma silnik jak Passat B5 1.9TDI. U mnie po wymianie rozrządu zaczął właśnie ciężko palić tak samo w twoim przypadku 8-10razy musi przekręcić aby odpalił. I się okazało że na wale korbowym przy napinaniu paska rozrządu wał był źle ustawiony o dwa ząbki. W garażu rozmontowałem cały przód i zrobiłem po swojemu i do teraz jest Ok
Witam. jak pozwolicie to i ja się przyłącze do tematu bo u mnie jest podobnie że przy tych -5 stopniach na dworze długo muszę kręcić aż zapali. świece są dobre, ale nawet z kiepskimi przy takiej temperaturze powinien palić bez problemu. w poprzednią zimę większych kłopotów z paleniem nie było. rozrządu nie wimieniałem nic przy silniku nie było grzebane. więc jaka może być tego przyczyna?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Pawel
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Cabrio
- Silnik: 2.6 ABC
Na początek to bym kąt wtrysku sprawdził i co pokazuje czujnik temp na zimnym. Tak czy siak bez VAG-a się nie obejdzie.pawellesz pisze:Witam. jak pozwolicie to i ja się przyłącze do tematu bo u mnie jest podobnie że przy tych -5 stopniach na dworze długo muszę kręcić aż zapali. świece są dobre, ale nawet z kiepskimi przy takiej temperaturze powinien palić bez problemu. w poprzednią zimę większych kłopotów z paleniem nie było. rozrządu nie wimieniałem nic przy silniku nie było grzebane. więc jaka może być tego przyczyna?
Nie masz powietrza w paliwie? Może Ci się układ zapowietrza. Co do kąta wtrysku to też może być winny. Skontroluj go najlepiej to będzie pewność. Jak dawno miałeś wymieniony rozrząd, może to już było dawno i pasek Ci się wyciągnął trochę. Na początku zobacz przed odpaleniem czy masz paliwo w przewodach między filtrem a pompą i czy nie ma w nich powietrza.
też tak myślałem że to może być wina zaworku zwrotnego, ale nie paliwo w przewodach jest bez powietrza więc to nie to. na rozrządzie przejechane jest 42 tys km to chyba jeszcze nie tak żle. właśnie się zbierałem kupić kabel żeby podłączyć vaga to teraz będe miał leprzą motywacje bo żeby do kogoś podjechać to za bardzo nie mam do kogo chyba że kogoś znacie z forum z moich stron