(B3 1.8)silnik bez oleju
(B3 1.8)silnik bez oleju
Wiatm. Dzis wymienialem olej w silniku i filtr,lecz przypadkiem przykrecilem filtr z nowa uszczelka ,dociskajac stara uszczelke.Takze scisnołem dwie uszczelki do siebie,przez co po przjechaniu 20 km zaswiecila mi sie kontrolka oleju i zaczeło cos stukac w silniku,gdy sie zatrzymałem okazalo sie ze filtr oleju jest luzny i wyciekl prawie cały olej.Po wlaniu nowego oleju stukanie troszke ustapiło,lecz nie do końca.Jaki skutki dla silnika są po jezdzie bez oleju i co to moze stukac?Z góry dzieki za odpowiedz :cry:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Opcja najczarniejsza, ale w takich przypadkach często najbardziej obrywa rozrząd, jako pierwszy zaczyna tracić smarowanie. Dobrze by było zdjąć przynajmniej dekiel zaworów i zobaczyć czy tam jakieś spustoszenia są. Ale panewki też są niestety bardzo prawdopodobne. Jeśli stuka tylko minimalnie, to można spróbować wlać mu Motor-Life. Jak będzie dobrze, to dobrze. Jeśli uszkodzenia są tak poważne że po Motor-Life i tak np. panewki staną, albo rozrząd się rozsypie, to już raczej znasz odpowiedź co robić...
dzis po wsłuchaniu sie w prace silnika zaobserwowałem,ze te stukanie 2/3 sekundowe o którym juz wczesniej pisalem jest nadal,lecz nie ustepuje po tym czasie tylko sie znacznie wycisza i w dalszym ciagu postukuje pod pokrywa.Moze jak zdejme tą pokrywe to czegos sie dopatrze, lecz nie wiem na co zwrucic uwagę żeby zlokalizowac usterke i ewentualnie ją naprawic.