Witam.
Pisałem kiedyś o hałasującej skrzyni biegów w moim B3 1,6 turboD, silnik SB. Ostatnio zaczęło mi się ślizgać sprzęgło, więc zdecydowałem się na wymianę sprzęgła i skrzyni za jednym zamachem, bo to jedna robota. Ale mam problem z doborem skrzyni. Znalazłem stronę na której podano oznaczenia skrzyń biegów nadających się do mojego samochodu. Tyle tylko, że wynika z niej, że do silnika SB można włożyć 3 skrzynie: AKM, AKS, AXC.
Ktoś może ma pojęcie czym się one różnią? Chodzi mi o przełożenia, żeby sobie jazdy nie schrzanić. Dodam może, że wszystkie 3 skrzynie pasują także do turbodiesla 1,6 RA, Diesla 1,6 JK, benzyny 1,6 ABB, PP, RN, RNA, benzyny 1,8 DZ, JN, JV, NE, PM, RU, SF, a skrzynia AKM dodatkowo do Diesla 1,9 1Y, oraz benzyny 1,4 SE. Dodam może, że do Audi 90 turboD była wkładana tylko skrzynia AKM. Pomóżcie, jeśli możecie.
Z góry dziękuję.
Paweł
[all] Panowie, problem ze skrzynią biegów
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
a kto konkretnie podaje że pasują? fabryka czy jacyś magicy? to że spasuje na śruby i wałkiem nie znaczy że będzie dobra do tego typu auta... proponuje ci spisać to na kartce (symbole) i podjechać do serwisu audi i tam zapytać mechanika. wątpie czy na forum da ci ktoś konkretna odpowiedź w tym temacie.
Skrzynie AKM i AXC pod względem przełożeń dla piatego biegu i przekładni głównej są identyczne.
W tych skrzyniach przekładnia główna ma przełożenie 37/9, a piąty bieg 28/41.
Co do biegów 1-4 to nie zagłębiałem się w to bo nie ma to aż takiego znaczenia.
Natomiast skrzynia AKS jest czterobiegowa o przełożeniu przekładni głównej 37/9 i przełożeniu czwartego biegu 31/37.
Z wymienionych skrzyń biegów polecam AKM - jest najczęściej spotykana i o dobrej jakości i jeżeli nikt nie zmieniał flanszy od półosi wewnętrznych to będzie pasowała do Twojego auta.
Skrzynia AKS jest trudnodostępna i do tego wolniejsza od AKM/AXC.
Do Audi 1,9 TDI była wkładana o ile dobrze pamiętam skrzynia BAA, ale ta nie będzie pasowała do Twojego motorka.
Proszę formuować przecyzyjniej pytania.
W tych skrzyniach przekładnia główna ma przełożenie 37/9, a piąty bieg 28/41.
Co do biegów 1-4 to nie zagłębiałem się w to bo nie ma to aż takiego znaczenia.
Natomiast skrzynia AKS jest czterobiegowa o przełożeniu przekładni głównej 37/9 i przełożeniu czwartego biegu 31/37.
Z wymienionych skrzyń biegów polecam AKM - jest najczęściej spotykana i o dobrej jakości i jeżeli nikt nie zmieniał flanszy od półosi wewnętrznych to będzie pasowała do Twojego auta.
Skrzynia AKS jest trudnodostępna i do tego wolniejsza od AKM/AXC.
Do Audi 1,9 TDI była wkładana o ile dobrze pamiętam skrzynia BAA, ale ta nie będzie pasowała do Twojego motorka.
Proszę formuować przecyzyjniej pytania.
Dzięki wielkie za odpowiedź. AKM faktycznie najłatwiej dorwać, z resztą wreszcie dobrałem się do numerów mojej skrzyni, mam właśnie AKM. Taką też namierzyłem, ale za Katowicami, więc mi trochę nie po drodze, a chętnie bym odebrał osobiście. Zobaczymy, na razie autko jeździ. Jak już kupię w zimę Trabanta, to uziemię Audi na tydzień, pośmigam chwilę Trabim, a Audi dopieszczę jak tylko będę umiał. Jeszcze raz dzięki za radę.
[ Dodano: 2007-11-12, 20:12 ]
Witam Panów.
Żeby już nie pisać ponownie całego wątku wskrzeszam ten. Otóż udało mi się znaleźć sprawną skrzynię AXC do mojego Audi za całe 170zł. Biorę, a co. Ciekaw tylko jestem jakie są przełożenia poszczególnych biegów, bo z tego, co napisał czarekj, wiem tylko, że 5 bieg i przekładnia główna skrzyń AKM (obecnie w samochodzie) i AXC są identyczne. Szczerze powiem, że strasznie mnie nurtuje pytanie gdzie jest różnica między tymi skrzyniami. Jeśli ktoś ma tabelę przełożeń, to prosiłbym o jej wpisanie na forum, lepiej by mi się spało gdybym wiedział już co kupuję. Z drugiej strony niespodzianki też są fajne
[ Dodano: 2007-11-12, 20:12 ]
Witam Panów.
Żeby już nie pisać ponownie całego wątku wskrzeszam ten. Otóż udało mi się znaleźć sprawną skrzynię AXC do mojego Audi za całe 170zł. Biorę, a co. Ciekaw tylko jestem jakie są przełożenia poszczególnych biegów, bo z tego, co napisał czarekj, wiem tylko, że 5 bieg i przekładnia główna skrzyń AKM (obecnie w samochodzie) i AXC są identyczne. Szczerze powiem, że strasznie mnie nurtuje pytanie gdzie jest różnica między tymi skrzyniami. Jeśli ktoś ma tabelę przełożeń, to prosiłbym o jej wpisanie na forum, lepiej by mi się spało gdybym wiedział już co kupuję. Z drugiej strony niespodzianki też są fajne