Bardzo ładny niepozorny avancik :mrgreen: Można się nieźle zdziwić jakie to ma osiągi
Jeszcze do ciemnego przodu przydałyby się dymione kierunki, ale i tak jest <ok>
tomekk666 pisze:Bardzo ładny niepozorny avancik :mrgreen: Można się nieźle zdziwić jakie to ma osiągi
Jeszcze do ciemnego przodu przydałyby się dymione kierunki, ale i tak jest <ok>
Myślę, że kapkę dało by się jeszcze urwać bo próbowałem tylko 1 raz -o był za duży ruch i brakowało okazji. Bojąc się o trakcję za słabo pocisnąłem na 1 biegu (0 uślizgu). ALe reszta warunków sprzyjała bo temp powietrza wynosiła ok 10stopni
Na trasie bardzo brakuje 6 biegu. Jak jadę bez znacznego obciążenia to 5 wkręca się bardzo szybko czuć w plecach przyspieszenie.
Elastyczność też jest super na ori silniku przyspieszenie od 50 do 100 na 3 biegu wg vag wynosiło 8.9 sekundy, a teraz 6,8 ;]
Ross pisze:Myślę, że kapkę dało by się jeszcze urwać bo próbowałem tylko 1 raz -o był za duży ruch i brakowało okazji. Bojąc się o trakcję za słabo pocisnąłem na 1 biegu (0 uślizgu). ALe reszta warunków sprzyjała bo temp powietrza wynosiła ok 10stopni
I tak jest bardzo dobrze z osiągami, ale wiadomo, że apetyt rośnie w miare jedzenia :mrgreen:
Ross pisze:Na trasie bardzo brakuje 6 biegu. Jak jadę bez znacznego obciążenia to 5 wkręca się bardzo szybko czuć w plecach przyspieszenie
To trzeba będzie z czasem poszukac skrzyni 6 biegowej i po problemie <ok>
Ross pisze:Elastyczność też jest super na ori silniku przyspieszenie od 50 do 100 na 3 biegu wg vag wynosiło 8.9 sekundy, a teraz 6,8
Jestem pod wrażeniem mocy Naprawdę, sam mam "teoretycznie" 130KM/300Nm bo jeszcze nie byłem na hamowni, ale auto ciągnie bardzo pozytywnie. Mam pytanie, czy to na ori. Turbinie T15? jak radzi sobie sprzęgło ? jaki koszt takiej modyfikacji pompy? Pozdrawiam
brabus124 pisze:Jestem pod wrażeniem mocy Naprawdę, sam mam "teoretycznie" 130KM/300Nm bo jeszcze nie byłem na hamowni, ale auto ciągnie bardzo pozytywnie. Mam pytanie, czy to na ori. Turbinie T15? jak radzi sobie sprzęgło ? jaki koszt takiej modyfikacji pompy? Pozdrawiam
Cześć
Turbina jest ori - ma niespełna 300 tyś przebiegu - nie ma nadmiernych luzów i nie puszcza oleju po żadnej stronie. . Poprzedni właściciel jeździł tylko na Castrolu, ja się przerzuciłem na Valvoline Max Life 10w. Wraz z rozwojem modu ciśnienie doładowania było podnoszone stopniowo. Na 1.3 bara mam juz nalatane ok 35 tyś, i ok 15 tyś na 1.15. Nie katuje silnika na zimno ale tez nie czekam aż się zagrzeje na 90 stopni. Przy 70 stopni zaczynam dynamiczniej się poruszać.
Co do sprzęgła - zazwyczaj ruszam spokojnie i naprawdę rzadko korzystam z pełnych osiągów od 1 biegu. Niestety nie wiem czy to ori sprzęgło czy już było zmieniane...
W zeszłym miesiącu jechałem w 4 osoby + pełny bagażnik + pełny zbiornik - przy wyprzedzaniu 0 uślizgów. Jak jadę w 2 osoby z bagażem to prawie nigdy nie wciskam do deski przy wyprzedzaniu.
A co do modyfikacji pompy to została wymieniona głowiczka na 11mm pradwopodobnie z pompy renault. Dosyć trudno ją dostać, jak się uda to koszt ok 400zł.
Ori pompa 1Z nie jest zbyt wydajna, przez co glowiczka 11mm nie daje takiego efektu jak w pompie chociażby AFN - mi dodała ok 10KM - za to Niuty poszły w górę w calym zakresie obrotów. Ale wtedy by się okazało, że IC za mały i sprzęgło siada . na tym zakończyłem modyfikacje - zależy mi na niezawodności.
To ostatni wykres:
Chyba, że mi odbije to wsadzę wtryski 230, pompę AFN, turbo ARL i FMIC, i będzie Zetor 190 koni
Dzięki za rozpisanie tematu a więc bardziej opłaca się wstawić pompę od AFN niż w ori. 1Z zmieniać głowiczkę na 11mm ? czy zmieniając głowiczkę w pompie AFN można uzyskać jeszcze wiecej ? CIekawi mnie to
po tym co przeczytałem na różnych forach VAG - a sporo godzin by się uzbierało wynika, że lepiej jest zmienić całą pompę na AFN ale z pewnego źródła + wtryski 216 + dobry soft niż grzebanie w pompie 1Z - bo z tymi głowiczkami to różnie bywa... jestem pewny, ze efekt był by bardzo zbliżony.
Wykres bardzo ładny, możesz mi powiedzieć jak dokładnie puściłeś odme? Bo nie wiem czy jest sens rezać oil catch tank jak mogę poprostu rurkę puścić pod auto i niech sobie kapie