Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2,0 ABT] problem z zamuleniem gdzie dalej szukac??

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
homer
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[B4 2,0 ABT] problem z zamuleniem gdzie dalej szukac??

Post autor: homer » 29 wrz 2007, 16:28

witam jakis czas temu mialme problme z UPG po wymianie autko jezdzilo ale na cieplym silniku lapalo mula domyslilem sie to Sonda Lambda (zalalo ja) wymienilem i zrobilem reseta co by wykasowac blad, jest duzo lepiej ale autko dalej zachowuje sie czasami mulowato pomyslalem ze lapie lewe powietrze wiec wymienilem ta podstawe gumowa pod przepustnica ale nic nie pomoglo, :cry: juz nie wiem co dalej moze byc a jeszcze jest tak ze na biegu jalowym po przegazowaniu obroty spadaja do ok 200-300 po czym wracaja do normy(domyslam sie ze to krokowy), ale czy to moglo by byc tez powodem zamulenia samochodu?? dzieki wielkie za wszelkie porady pozdrawiam :mrgreen:

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 29 wrz 2007, 16:56

Rozumiem, że chodzi Ci o LPG, a nie "UPG" i zamulenie i obroty na na gazie. Jeśli tak to Twój problem wynika ze źle wyregulowanej instalacji LPG. Napisz dokładnie jaka to instalacja (typ sterownika, jaki reduktor) i co do tej pory z nią robiłeś, to postaram się pomóc.

Awatar użytkownika
Darecki3037
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

gaz

Post autor: Darecki3037 » 30 wrz 2007, 08:31

witam ,mam pytanie do Danka ( bo z tego co czytam różne posty widze że się dobrze orientujesz w temacie LPG) : mam lpg w ABK Landi renzo reduktor EC04 układ sterujący LCS zawór tankowania i wielozawór tomasetto. ogólnie wszystko chodzi ok, nie mam problemów z odpalaniem ,wolnymi obr, mocą ale pali diabelnie dużo 15-17l. byłem u gaziarza tego co montował żeby sprawdził na kompie, tam wychodzi że wszystko jest ok, inst. ma 1 rok. co ciekawe przez pierwsze 3 zbiorniki gazu spalanie utrzymywało sie na poziomie 12l potem nagle sie podniosło, co o tym sądzisz Kolego?

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 30 wrz 2007, 10:05

Wydaje mi się, że jest nieco za bogato. Albo reduktor ma ustawioną za wysoką czułość, albo PWA krokowego jest za wysokie, albo próg sondy został ustawiony za wysoko, albo wszystkiego po trochu. Może też być tak, że masz gdzieś niewielką nieszczelność i gazik spitala bokiem (np. przy wyjściu gazu ze zbiornika, albo zaworze tankowania), na tyle małą, że nie widać i nie czuć, ale na tyle dużą, że rośnie zużycie.
Proponuję podjechać na analizator spalin i sprawdzić skład spalin. Jak będziesz miał wyniki to podaj je tu (tylko wszystkie 4 wartości - to ważne) i zobaczymy, czy mieszanka jest optymalna.
Może też być tak, że parownik jest niedogrzany (zwłaszcza w pierwszych minutach po odpaleniu) i źle odparowuje gaz przez co również mieszanka jest za bogata.

Awatar użytkownika
homer
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: homer » 30 wrz 2007, 10:21

:-| :-/ :-? :shock: nie nie chodzi mi o LPG bpo gaz uznaje tylkow kuchni.... tylko o UPG (Uszczelka Pod Głowica) ktora niedawno wymienialem....

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 30 wrz 2007, 10:50

Homer, sprawdź czujnik temperatury zasysanego powietrza. To ten cycek na kapslu wtryskiwacza. Gdzieś na forum podawałem wartości rezystancji dla poszczególnych temperatur. Jak siada ten czujnik to robią się niezłe szopki, a może przy wymianie uszczelki ktoś nieostrożny go upitolił, byłoby nieciekawie.

PS. A na przyszłość staraj się nie używać takich skrótów, zostaw to kaczorom, niech oni się tłumaczą co autor miał na myśli.

Awatar użytkownika
Darecki3037
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Darecki3037 » 30 wrz 2007, 11:06

parownik pod względem montazu wody jest wpięty równolegle do nagrzewnicy tuż przy wejsciu węży do przedziału pasażerskiego, za 500km wypada mi przegląd gazu, wtedy wezme jakiś wydruk z kompa z tymi wartościami i coś bede myślał. jedną nieszczelność usunąłem sam przy parowniku właśnie. qrde chyba wróce odo diesla...

Awatar użytkownika
homer
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: homer » 30 wrz 2007, 12:44

Danek, no wiesz dla mnie UPG od zawsze bylo zwiazane z uszczelka pod glowica..no ale oki wiadomo co kraj to obyczaj
a wsumie temu czujnikowi sie przyjrze bo i tak bede chcial wkladac caly nowy okl wtryskowy wiec bede wiedzial dzieki za rade

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 30 wrz 2007, 20:25

homer, NKRS, ZŻSOWPC.

P
D.

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 30 wrz 2007, 22:41

:mrgreen:

jacu78

Post autor: jacu78 » 30 wrz 2007, 22:46

Doc pisze:homer, NKRS, ZŻSOWPC.
Zaszyfrowana wiadomość - można ją rozwinąć?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl