junglist pisze:dziwną pompe(bo bez boost pina):
Nic w tym dziwnego najnormalniejsza pompa bez LDA <ok>
junglist pisze:1. GDZIE jest zawór bezpieczeństwa od ciśnienia turbo. Wkręcięłm śrubke przy WG do końca a ledwo osiągam 1bar... Czytałem ze z tego turbo mozna pocisnąć o połowę więcej jak ktoś chce...
Jesli szukasz coś podobnego jak zawór bezpieczenstaw w silnku SB znajdujacy sie na kolektorze ssacym to u sibie takowego nie znajdzesz bo go poprostu nie ma, jedyny zawór jaki masz to jest ten na WG, jesli podkreciłes sróbe prawie na opór i nic to nie dało to sa dwie opcje jedna źle to zrobiłes druga - sprezyna jest tak wygnieciona ze nie domyka klapy i tak i tak, wtedy ratuje Cie MBC (Manual Boost Controler - polecam takiego od firmy properfect) wtedy wyregulujesz sobie boosta w kazda storne <ok>
junglist pisze:2. Jak "podkręcić dawke paliwa jeśli będę chciał "poszaleć"

. a po tym wszystkim cofnąć na normalne spalanie...
Dawke reguluesz sórba regulacyjna znajdujaca sie po srodku pompy nad rurakmi wtryskowymi rozpoznasz ja po zabezpieczeniu z blaszanego oringa który odrazu usuwasz bo jest zbedny nastepnie popuszczasz kontre - klucz nasadowy 13mm i :!: wkrecasz :!: śróbe do środka płaskim wkretakiem jednoczesnie trzmajac kontre (czynnosc ta wykonujesz na zgaszonym silnku :!: ) Obtory śróby robisz bardzo małe na pocztek pół obrotu kontrujesz i jedziesz sprawdzić jak chodzi i czy duzo dymi (dymić powinien przestawać po pełnym doładowaniau czyli w okolich 2-2.5tyś obrotów jesli tak sie nie stanie to znaczy ze dawka jest za duza - co skolei jest do bani bo mozna uszkodzić silnk - czemu to mi sie nie chce pisac - cała odpwoiedz w skrócie to EGT). Jesli przesadzsz z dawka moze byc tez objaw zze silnk nie bedzie chcial schodzic z obrotów... recepty na podkrecenie nie ma bo kazda pompa reguluje sie inaczej wiec podkrecasz i za kazdym razem sprawdzasz. A jak chcesz powrócic do seri to zaznacz sobie punk poczatkowy i pamietaj o ile stopni przekreciles sróbe tak aby móc wrócic do serii - spalanie raczj sie duzo nie zwiekszy max 1l wic nie ma tragedi i to dopiero przy pałowaniu. Jak bedisz jezdził noramlnie i dobrze usawisz to spalanie nawet spadnie. Teraz chyba najwazneijsze regulacje dokonujemy tylko i wyłacznie na zgaszonym silnku którego temperatura oleju wynosi nie mniej jak 80stopni C :!: :!: :!: Jak uregulusz juz dawke to z tylu pompy masz sróbke długa cienka i ze sprezynka na dole do ustawienia wolnych obrotów. Najlepiej jak nie wiesz co gdzie i jak to podeslij foty pompy z kazdej storny to zanzcze Ci na fotach co jest i gdzie. <ok>
junglist pisze:I czy wymiana pompy na taka z boostpinem jest wogóle opłacalna... jakie ewentualnie są to koszty?
Nie pisalem Ci na PW (bo widze ze nie jestez az na tyle obcykany w temacie) ale da sie zmienic sama góre pompy na taka z lada roboty troche jest ale jest to wykonalne, ja jednak radziłbym Ci zmiane całej pompy koszty nie sa duze, pompe polecam kupic od sinika 1.6 SB koszt to około 200-400zł zalezy jak trafisz i od kogo, montarz jesli sam to za free jesli u kogos to kolejne z 200zł jak nie lepiej. Chyba wszystko na temat

<ok>