AUDI[2.3 NG] Nastawnik cisnienia paliwa
AUDI[2.3 NG] Nastawnik cisnienia paliwa
Witam szybkie pytanko czy nastawnik ciśnienia paliwa ma jakikolwiek wpływ na falowanie silnika?Wiem że za główną przyczynę falowania obrotów odpowiadają nieszczelności,zasysanie lewego powietrza,krokowiec ale czy także nastawnik?Opisze sytuacje- z racji że jest zima nie latam swoim Audi a jedynie codziennie je odpalam.I zaobserwowałem dziwny objaw.Zapalam auto,silnik chodzi równo przez ok 5 min i po chwili zaczyna lekko falować na obrotach.Po odłączeniu krokowca efekt falowania minimalnie ustaje lecz także falowanie jest słyszalne ale po odłączeniu wtyczki od nastawnika ciśnienia paliwa obroty zwiększają się ale silnik pracuje równo.
Ja przewruciłem całą dokumentację kilka razy. Doszedłem do jednego wniosku. W tym wtrysku wszystko jest zależne od siebie. Na zimnym nastawink jest zamknięty i daje max dawkę, później się otwiera. Jeśli się źle otwiera to on też może powodować bujanie. Tu wszystko wszystkim buja. Może bujać przez czujnik temp, bo nastawnik zostanie okłamany, może bujać przez lambdę, itd itd
jest tu watek regulacja k-jeta czy jakos tak, wszystko jest tam opisane, na YT sa filmiki po hiszpansku ale mozna cas zalapac. Mysle ze nasz watek z forum jest dobrym zrudlem informacji mnie tez czeka regulacja nastawnika, ale czekam z lektura na lepszy czas.
[ Dodano: 2012-01-25, 23:27 ]
najgorsze ze sam nie moge tego watku teraz znaleźć
[ Dodano: 2012-01-29, 11:23 ]
http://chomikuj.pl/tomekr23/Motoryzacja ... E+Jetronic
narazie znalazłem tylko te filmiki, tego wątku z naszego forum wciąż szukam, ale coraz słabiej to widzę. Nie wiem czy zniknął, czy została temat zmieniony czy jak..
Ale filmiki dużo tłumaczą choć w języku nie ludzkim
[ Dodano: 2012-01-25, 23:27 ]
najgorsze ze sam nie moge tego watku teraz znaleźć
[ Dodano: 2012-01-29, 11:23 ]
http://chomikuj.pl/tomekr23/Motoryzacja ... E+Jetronic
narazie znalazłem tylko te filmiki, tego wątku z naszego forum wciąż szukam, ale coraz słabiej to widzę. Nie wiem czy zniknął, czy została temat zmieniony czy jak..
Ale filmiki dużo tłumaczą choć w języku nie ludzkim