[80 b4 V6] Jak zamontować duże tarcze
-
- Forum Audi 80
- Imię: Grzesiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
[80 b4 V6] Jak zamontować duże tarcze
Witam mam na Audi zarzucone 18 Cali ale oryginalne 2 tłoczkowe zaciski i tarcze 276mm śmiesznie przy tym wyglądają chcialbym lepszego wyglądu toteż szukam porady jak zamontować coś większego tarcze powinny podejść np z forda focusa bo są na 4x108 ale co dalej?
- karolas123
- Forum Audi 80
- karolas123
- Forum Audi 80
- karolas123
- Forum Audi 80
Można zamontować tarcze z Forda Focusa RS MKI - rozstaw śrub 4x108 tarcza 324x28.
W tarczy tej należy zwiększyć otwór centrujący do 68 mm bo jest mniejszy.
Zaciski do wyboru - Alfa 166 V6 Brembo 4 tłoczkowe lub Porsche Cayene 4.5 tył Brembo (ceny około 500 zł za 2 szt.).
No i do wybranego zacisku trzeba zrobić jarzmo.
Inna opcja to tarcza od Citroena C5 V6 - rozstaw śrub 4x108 tarcza 288x28.
W tarczy też jest mniejszy otwór centrujący, oprócz tego tarcza jest niższa i nie wiem czy w przypadku twoich felg dystansu nie trzeba by było zakładać.
W tarczy tej należy zwiększyć otwór centrujący do 68 mm bo jest mniejszy.
Zaciski do wyboru - Alfa 166 V6 Brembo 4 tłoczkowe lub Porsche Cayene 4.5 tył Brembo (ceny około 500 zł za 2 szt.).
No i do wybranego zacisku trzeba zrobić jarzmo.
Inna opcja to tarcza od Citroena C5 V6 - rozstaw śrub 4x108 tarcza 288x28.
W tarczy też jest mniejszy otwór centrujący, oprócz tego tarcza jest niższa i nie wiem czy w przypadku twoich felg dystansu nie trzeba by było zakładać.
W przypadku tarczy 280x22 z Audi wysokość tarczy wynosi coś koło 56 mm, w przypadku 288x28 z Citroena C5 tarcza ma wysokość około 34 mm.
To znaczy że tarcza od Citroena będzie przesunięta w kierunku zewnętrznej strony felgi. Jeżeli do tego dołożymy zacisk 4-tłoczkowy który potrzebuje w feldze więcej miejsca (bardziej będzie wystawał na zewnątrz) to może być problem ze zmieszczeniem tego w feldze.
W takim przypadku może się okazać że niezbędny będzie dystans pomiędzy felgę a tarczę.
Jak masz dalej wątpliwości to obejrzyj na Alledrogo tarczę od Audi, tarczę od C5 V6 oraz zacisk np. od Alfy 166 V6 to zrozumiesz o co chodzi.
Żeby założyć takie hamulce na pewno trzeba trochę porzeźbić, ale ja będę chciał spróbować co z tego wyjdzie.
To znaczy że tarcza od Citroena będzie przesunięta w kierunku zewnętrznej strony felgi. Jeżeli do tego dołożymy zacisk 4-tłoczkowy który potrzebuje w feldze więcej miejsca (bardziej będzie wystawał na zewnątrz) to może być problem ze zmieszczeniem tego w feldze.
W takim przypadku może się okazać że niezbędny będzie dystans pomiędzy felgę a tarczę.
Jak masz dalej wątpliwości to obejrzyj na Alledrogo tarczę od Audi, tarczę od C5 V6 oraz zacisk np. od Alfy 166 V6 to zrozumiesz o co chodzi.
Żeby założyć takie hamulce na pewno trzeba trochę porzeźbić, ale ja będę chciał spróbować co z tego wyjdzie.
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Teraz gra. Po prostu pomyliłem pojęcia, a właściwie nie wiedziałem, że wysokość tarczy to jest tak naprawdę jej całkowita grubość.dani3l pisze:W przypadku tarczy 280x22 z Audi wysokość tarczy wynosi coś koło 56 mm, w przypadku 288x28 z Citroena C5 tarcza ma wysokość około 34 mm.
Działaj działaj, chętnie się pouczę na Twoich błędach.dani3l pisze:Żeby założyć takie hamulce na pewno trzeba trochę porzeźbić, ale ja będę chciał spróbować co z tego wyjdzie.