[80 b4 V6] Jak zamontować duże tarcze
-
- Forum Audi 80
- Imię: Grzesiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
[80 b4 V6] Jak zamontować duże tarcze
Witam mam na Audi zarzucone 18 Cali ale oryginalne 2 tłoczkowe zaciski i tarcze 276mm śmiesznie przy tym wyglądają chcialbym lepszego wyglądu toteż szukam porady jak zamontować coś większego tarcze powinny podejść np z forda focusa bo są na 4x108 ale co dalej?
- karolas123
- Forum Audi 80
- karolas123
- Forum Audi 80
- karolas123
- Forum Audi 80
Można zamontować tarcze z Forda Focusa RS MKI - rozstaw śrub 4x108 tarcza 324x28.
W tarczy tej należy zwiększyć otwór centrujący do 68 mm bo jest mniejszy.
Zaciski do wyboru - Alfa 166 V6 Brembo 4 tłoczkowe lub Porsche Cayene 4.5 tył Brembo (ceny około 500 zł za 2 szt.).
No i do wybranego zacisku trzeba zrobić jarzmo.
Inna opcja to tarcza od Citroena C5 V6 - rozstaw śrub 4x108 tarcza 288x28.
W tarczy też jest mniejszy otwór centrujący, oprócz tego tarcza jest niższa i nie wiem czy w przypadku twoich felg dystansu nie trzeba by było zakładać.
W tarczy tej należy zwiększyć otwór centrujący do 68 mm bo jest mniejszy.
Zaciski do wyboru - Alfa 166 V6 Brembo 4 tłoczkowe lub Porsche Cayene 4.5 tył Brembo (ceny około 500 zł za 2 szt.).
No i do wybranego zacisku trzeba zrobić jarzmo.
Inna opcja to tarcza od Citroena C5 V6 - rozstaw śrub 4x108 tarcza 288x28.
W tarczy też jest mniejszy otwór centrujący, oprócz tego tarcza jest niższa i nie wiem czy w przypadku twoich felg dystansu nie trzeba by było zakładać.
W przypadku tarczy 280x22 z Audi wysokość tarczy wynosi coś koło 56 mm, w przypadku 288x28 z Citroena C5 tarcza ma wysokość około 34 mm.
To znaczy że tarcza od Citroena będzie przesunięta w kierunku zewnętrznej strony felgi. Jeżeli do tego dołożymy zacisk 4-tłoczkowy który potrzebuje w feldze więcej miejsca (bardziej będzie wystawał na zewnątrz) to może być problem ze zmieszczeniem tego w feldze.
W takim przypadku może się okazać że niezbędny będzie dystans pomiędzy felgę a tarczę.
Jak masz dalej wątpliwości to obejrzyj na Alledrogo tarczę od Audi, tarczę od C5 V6 oraz zacisk np. od Alfy 166 V6 to zrozumiesz o co chodzi.
Żeby założyć takie hamulce na pewno trzeba trochę porzeźbić, ale ja będę chciał spróbować co z tego wyjdzie.
To znaczy że tarcza od Citroena będzie przesunięta w kierunku zewnętrznej strony felgi. Jeżeli do tego dołożymy zacisk 4-tłoczkowy który potrzebuje w feldze więcej miejsca (bardziej będzie wystawał na zewnątrz) to może być problem ze zmieszczeniem tego w feldze.
W takim przypadku może się okazać że niezbędny będzie dystans pomiędzy felgę a tarczę.
Jak masz dalej wątpliwości to obejrzyj na Alledrogo tarczę od Audi, tarczę od C5 V6 oraz zacisk np. od Alfy 166 V6 to zrozumiesz o co chodzi.
Żeby założyć takie hamulce na pewno trzeba trochę porzeźbić, ale ja będę chciał spróbować co z tego wyjdzie.
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Teraz gra. Po prostu pomyliłem pojęcia, a właściwie nie wiedziałem, że wysokość tarczy to jest tak naprawdę jej całkowita grubość.dani3l pisze:W przypadku tarczy 280x22 z Audi wysokość tarczy wynosi coś koło 56 mm, w przypadku 288x28 z Citroena C5 tarcza ma wysokość około 34 mm.
Działaj działaj, chętnie się pouczę na Twoich błędach. Mnie już od dawna nosi na taki zestaw, bo dwu tłoczkowe zaciski mnie rozczarowują.dani3l pisze:Żeby założyć takie hamulce na pewno trzeba trochę porzeźbić, ale ja będę chciał spróbować co z tego wyjdzie.