Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 1.9 tdi 1z] mokra świeca żarowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

[b4 1.9 tdi 1z] mokra świeca żarowa

Post autor: hudy » 03 lut 2012, 17:19

Witam.Panowie dziś sobie tak pomyślałem że sprawdzę świece żarowe.Okazało się że świece są sprawne jednak pierwsza od strony rozrządu była mokra.Przy gwincie i trochę poniżej była mokra przeźroczystym płynem a poniżej olejem.Co ciekawe ten przeźroczysty płyn pachnie trochę słodko tak jak płyn chłodniczy.Po włożeniu wytartej suchej świecy do gniazda i wyciągnięciu jej znów była mokra w taki sam sposób.Co ciekawe oleju nie ubywa,płynu chłodniczego też,olej silnikowy pachnie jak olej,płyn chłodniczy jest czysty,w układzie chłodzenia jest normalne ciśnienie.Macie jakieś pomysły?
Zastanawiam się czy jest mozliwe że ten przeźroczysty płyn to płyn chłodniczy oraz
czy jak by świeca była odłączona (ściągnięty kapturek) to jest mozliwe że mogła by być mokra??Jestem tez ciekaw dlaczego po włożeniu suchej świecy (nawet jej nie wkręcam) wyjmuje mokra świecę...

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: gibaj » 03 lut 2012, 17:36

masz walnięta uszczelkę głowicy albo któryś kanał wodny :roll: innej możliwości nie ma

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 03 lut 2012, 19:43

też o tym myślałem ale jak by tak było to by spalało płyn chłodniczy albo olej by się dostawał do płynu albo na odwrót a tym bardziej dmuchało by w układ chłodzenia a tu ani jednego bąbelka nie widać w zbiorniku.Płyn jest na tym samym poziomie i olej także.Miałem na tej świecy luźny kapturek i się zastanawiam czy jak by świeca była odpięta od zasilania i gdyby lał wtrysk to czy by nie było takiego właśnie efektu.Paliwo jak by się łączyło z nagarem ze świecy to wygląda jak olej...

Awatar użytkownika
axell
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: axell » 03 lut 2012, 19:48

hudy, a góra przy świecy sucha, pewnie mikropęknięcie na głowicy i dostają się tam śladowe ilości płynów (olej lub płyn chłodniczy) i ubytków nie widać :-/

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: gibaj » 03 lut 2012, 19:49

aa to jak luźny był kapturek to zalewało ją paliwem ;-) a olej może pierścień olejowy jest już wytarty :-/

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 03 lut 2012, 19:50

Świeca jest mokra od gwintu aż po sam koniec.Dziś wcisnąłem kapturek i jutro zobaczę jak wygląda świeca czy dalej jest mokra...

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: gibaj » 03 lut 2012, 19:53

hudy pisze:Świeca jest mokra od gwintu aż po sam koniec.Możliwe że lekko gdzieś puszcza.No ale puki nie ma sporych ubytków to na razie będę jeździł.
o właśnie :mrgreen: <bravo> jeździj i nie szukaj :mrgreen: jak będzie gorzej to wtedy będziesz się martwił <ok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl