Witam.Panowie dziś sobie tak pomyślałem że sprawdzę świece żarowe.Okazało się że świece są sprawne jednak pierwsza od strony rozrządu była mokra.Przy gwincie i trochę poniżej była mokra przeźroczystym płynem a poniżej olejem.Co ciekawe ten przeźroczysty płyn pachnie trochę słodko tak jak płyn chłodniczy.Po włożeniu wytartej suchej świecy do gniazda i wyciągnięciu jej znów była mokra w taki sam sposób.Co ciekawe oleju nie ubywa,płynu chłodniczego też,olej silnikowy pachnie jak olej,płyn chłodniczy jest czysty,w układzie chłodzenia jest normalne ciśnienie.Macie jakieś pomysły?
Zastanawiam się czy jest mozliwe że ten przeźroczysty płyn to płyn chłodniczy oraz
czy jak by świeca była odłączona (ściągnięty kapturek) to jest mozliwe że mogła by być mokra??Jestem tez ciekaw dlaczego po włożeniu suchej świecy (nawet jej nie wkręcam) wyjmuje mokra świecę...
[b4 1.9 tdi 1z] mokra świeca żarowa
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
też o tym myślałem ale jak by tak było to by spalało płyn chłodniczy albo olej by się dostawał do płynu albo na odwrót a tym bardziej dmuchało by w układ chłodzenia a tu ani jednego bąbelka nie widać w zbiorniku.Płyn jest na tym samym poziomie i olej także.Miałem na tej świecy luźny kapturek i się zastanawiam czy jak by świeca była odpięta od zasilania i gdyby lał wtrysk to czy by nie było takiego właśnie efektu.Paliwo jak by się łączyło z nagarem ze świecy to wygląda jak olej...