[All] Termostat a wskazania temperatury
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ja mam Verneta i jak na razie jest super, nawet pomimo tych mrozow trzyma 87C na autostradzie non stop ... ale byl czas ze myslalem ze juz nawalil po miesiacu, bo co jakis czas temp na zegarach spadala do 80C. Mam nowy czujnik temp, nowy stabilizator napiecia na zegarach, sprawdzona wiazke, wiec myslalem ze to termostat. Sprawdzilem auto VAGiem i okazalo sie ze temp jest ok, 87C a nie 80C. Rozebralem wiec licznik i przelutowalem na nowo te zlote podkladki pod sruby od wskaznika temp i paliwa. Po ich drugiej stronie sa okragle luty, przelutowalem je na nowo i dodatkowo cale te otwory po zielonej stronie PCB zalutowalem cyna, tak ze nie dalo sie wogole przelozyc srub do mocowania wskaznikow temp i paliwa. Nastepnie od 'pomaranczowej' strony PCB przewiercilem te otwory na wylot malym wiertelkiem. Teraz te zlote podkladki sa doslownie zalane cyna i lacza sie z druga strona plytki na calym obwodzie. Wynik koncowy >> idealne wskazania temp na liczniku, wreszcie :mrgreen:
Witam wszystkich ja mam taki problem auto nagrzewa sie dosyc dlugo ok 15 km trasa jazda 120km/h i lapie 90 st/C ale jak zwalniam to temp spada do 70 i w dol a gdy sprawdze waz dolny to jest zimny lub minimalnie cieply (prawie niewyczowalnie) a na postoju jak wlaczone cieplo nawiew na 2 biegu pokretlo temp na max to temp. spada nawet do 60st. lecz dolny waz zimny i nie grzeje rewelacyjnie az tak. Wczoraj zaowazylem tez ze po jezdzie w miescie na 2 biegu (kulig) wiec auto dosc obciazone temp. osiagnela jakies 95st. i waz dolny zimny i znow po wlaczeniu cieplego nawiewu temp. zaczela spadac ( dodam ze mrozow ekstremalnych nie bylo bo zaledwie -2st/C). Czy to termostat?
Witam, mam problem z termostatem (chyba). Wskaźnik pokazuje cały czas temperaturę około 60-70 stopni, jednak płyn chłodniczy jest gorący. Co jakiś czas przy ciepłym silniku wskazówka od temperatury idzie szybko do góry, dochodzi do różnych wartości, nawet do 120 stopni, po czym szybko opada. Czy rzeczywiście jest 120 stopni i muszę coś zrobić, czy tylko wariuje czujnik i nie ma się czym przejmować?