2.0 AAD LPG. Problemy z pb i gazem 2.0aad na wtrysku
-
- Forum Audi 80
Witam wszystikich.mam taki problem.Rano jak odpalam na paliwku to od razu lapie i trzyma 1100 obrotiow(wymienione ostatnio krokowiec,wtrysk rozruchowy, wtryski paliwa bo nic nie dawaly,bloczek przy rozdzielaczu,uszczelniacze wtryskow i wszelakie uszczelki do tego,rozdzielacz wraz z przeplywka)jak go kupilem to nie chodzil na benzynie.troche wsadzilem i dziala.teraz opisuje swoj problem.jak go odebralem od mechanika to normalnie jechal na pb.5km przejechalem bez zaciec,szarpan itp.pozniej przelaczylem na gaz.tez wszystko ladnie.bylo w nocy -25 stopni.odpalil na paliwku od razu.cieszylem sie bardzo ale do czasu 1km gdzie zaczelo szarpac i nie dalo sie w ogole jechac.wiec na gaz bo jak inaczej?jak sie zagrzal to normalnie na gazie.nie wiem co sie dzieje.dziwne jest to ze nie moge przelaczyc z gazu na pb.:(cieplego odpale na pb ale tylko namoment.pozniej gasnie.odlaczylem klemy na cala noc i rano znow moglem przejechac duzo na pb.co jest?juz mnie to denerwuje. to jest moj silnik.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2012, 13:38 przez marcinkoza1985, łącznie zmieniany 1 raz.
jeżeli po odłączeniu klemy auto chodzi dobrze, znaczyłoby to, że ecu dostaje błędne informacje o składzie spalin i błędnie koryguje dawke paliwa. należało by sprawdzić sonde lambda. Jeżeli auto zaczyna wariować po jeździe na gazie to wypadałoby wyregulować instalacje, a jeżeli to instalacja 1 gen to lambda nie może wysyłać informacji do ecu podczas jazdy na gazie.
-
- Forum Audi 80
tylko ze tak jest niestety.juz mam dosc tego samochodu.gaz wyregulowany(tak powiedzieli).tylko ze przejechalem 107km i zatankowalem 17lt.czy to jest normalne?
instalacja 1,2 czy 3 generacji??
17/107 to troche za dużo, no chyba,że nie odrywasz gazu od podłogi lub większość jazdy spędzasz w korkach, a to spalanie pb czy lpg, bo jeśli lpg to moja 2.0E 3A pali 11/100lpg a jeżdże agresywnie. Mam moją 80 5 lat i zawsze jeździła jak złoto, jakieś 2 miesiące temu przestała jeździć na benzynie (jeździła tylko po resecie ecu) więc pojechałem wyregulować gaz co tylko pogorszyło sprawe, kupiłem na allegro tester lambda za jakieś 30 zł i okazało sie, że sonda podaje stałe napięcie 0,3V więc ją wymieniłem na nową (zamiennik który wizualnie wygląda identycznie jak oryginalny bosch bo poprzedni zamiennik taki cienki nie wytrzymał roku i odzyskałem pieniążki) po wymianie sondy żadnej poprawy więc wymieniłem sprawny czujnik temp płynu na nowy za 20 zł i żadnej poprawy, auto dalej jeździło na benzynie dopiero po resecie ecu, oczywiście ecu nie migał żadnych błędów oprócz spalin poza tolerancją, ostatecznie miesiąc temu,do elektrozaworu parownika podłączyłem przekaźnik odcinający sonde lambda podczas jazdy na lpg i moje auto znowu jeździ jak złoto.
17/107 to troche za dużo, no chyba,że nie odrywasz gazu od podłogi lub większość jazdy spędzasz w korkach, a to spalanie pb czy lpg, bo jeśli lpg to moja 2.0E 3A pali 11/100lpg a jeżdże agresywnie. Mam moją 80 5 lat i zawsze jeździła jak złoto, jakieś 2 miesiące temu przestała jeździć na benzynie (jeździła tylko po resecie ecu) więc pojechałem wyregulować gaz co tylko pogorszyło sprawe, kupiłem na allegro tester lambda za jakieś 30 zł i okazało sie, że sonda podaje stałe napięcie 0,3V więc ją wymieniłem na nową (zamiennik który wizualnie wygląda identycznie jak oryginalny bosch bo poprzedni zamiennik taki cienki nie wytrzymał roku i odzyskałem pieniążki) po wymianie sondy żadnej poprawy więc wymieniłem sprawny czujnik temp płynu na nowy za 20 zł i żadnej poprawy, auto dalej jeździło na benzynie dopiero po resecie ecu, oczywiście ecu nie migał żadnych błędów oprócz spalin poza tolerancją, ostatecznie miesiąc temu,do elektrozaworu parownika podłączyłem przekaźnik odcinający sonde lambda podczas jazdy na lpg i moje auto znowu jeździ jak złoto.
-
- Forum Audi 80
czyli lambda do wymiany?a mowial cos o adaptacji czy jakos tak?
[ Dodano: 2012-02-12, 08:22 ]
instalacja nie wiem ale jest krokowy na wezu od gazu i jest emulator na gazie.
[ Dodano: 2012-02-12, 08:24 ]
[ Dodano: 2012-02-12, 08:22 ]
instalacja nie wiem ale jest krokowy na wezu od gazu i jest emulator na gazie.
[ Dodano: 2012-02-12, 08:24 ]
co do mojej jazdy to do 3tys obrotów.gora 100km/h.ziko pisze:instalacja 1,2 czy 3 generacji??
-
- Forum Audi 80
tylko miernikiem?a ona gdzie sie znajduje powiedzcie mi.
sonda jest wkręcona w puszke katalizatora a kabelki łączą się z wiązką obok akumulatora pojedynczy czarny kabelek to sygnał sondy właśnie na nim się dokonuje pomiaru, dwa białe to grzałka. normalnie ten czarny łączy się z zielonym w wiązce ale jak masz emulator lambda, to czarny z sondy idzie do emulatora a z emulatora do wiązki idzie już inny.
-
- Forum Audi 80
akumulator mam w bagazniku:)jutro zrobie zdjecie emulatora.wyciety mam kat.
marcinkoza1985, szukając w sieci zdjęcia komory silnika aad które nie było by tak rozmazane jak Twoje znalazłem inny Twój temat w którym masz zdjęcie przepływomierza bez klapy. Jeśli dalej nie masz założonego tego talerza w przepływomierzu to najpierw go załóż bo bez niego na benzynie raczej nie pojedziesz.
-
- Forum Audi 80
ziko.wszystko mam juz z benzyna zrobione.dziala napewno.wymienione to co na górze napisane.