Zgodnie z obietnicą umieszczam foty z małego rezanka przy zegarach. Czepiłem tego ponieważ ori (blado czerwone podświetlenie) mnie drażniło i paliły mi się żarówki, a jedna to raz świeciła raz nie. Poza tym zaintrygowało mnie białe podświetlenie zegarów, od momentu jak "garnąłem" się brata mitsubishi.
Pisałem już wcześniej na forum:
Zasilanie ( o tym nie pisałem) - użyłem 4 pinowej listwy, a za kabel do taśmy oświetleniowej posłużył gotowy kabelek audio do komputera. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy szybko odwrócić polaryzacje - jeśli źle podłączyliśmy listwę.hackthemilk pisze:Sprawa jest prosta - czerwony kolor podświetlenia jest "wywołany" farbą która jest zmywalna ze spodu tarcz.
Wystarczy usunąć ją np. zmywaczem do paznokci. Mam zegary UN4 i bez ściągania wskazówek się udało - chodź to czasochłonne - waciki i cienki drucik oraz troszkę delikatnej roboty której jest na max 15 min. Po tej operacji podświetlenie skali i skali tarcz będzie "neutralne".
Kolejną rzeczą jest wymiana podświetlenia - gdyż zastosowanie żarówek da nam w takim przypadku - nierównomierne oświetlenie zegarów koloru jasno żółtego - gdyż kolorowa farba, którą zmyliśmy, przy jest nanoszona w różnej grubości zwłaszcza przy samej żarówce.
Co do wyboru oświetlenia polecił bym taśmy Led - i co najważniejsze kolor wybieramy dowolnie - a nawet możemy użyć taśmy Led RGB - opcja ze sterownikiem da nam nieograniczone możliwości i dowolność wyboru ulubionego koloru (się rymowało
Na cały licznik z pomiaru powinno 1m taśmy wystarczyć - nawet z zapasem. Miejsca jest sporo, także rozpatrzył bym opcję taśmy Led z silikonem dla bezpieczeństwa np. zwarcia, taśmy z elektroniką zegarów w przypadku nie pożądanego odklejenia się taśmy.
i jeszcze porada - po zalutowaniu listwy warto cześć górna gniazda po żarówce zakleić np. klejem na gorąco - aby listwa pinowa była bardziej przytwierdzona - gdyż może się okazać, że przy zmianie polaryzacji się listwa się "odczepi" i zaczynamy rozbiórkę od nowa.
Potencjometr regulacji jasności działa bez problemu.
Efekt zmiany oświetlenia - zajebisty, widoczny zarówno i w dzień i w nocy. Światło na dużych tarczach rozchodzi się płynnie i niema efektu świecenia punktowego ( jak to bywa z żarówkami Led ).
Minusem jest minimalne słabsze podświetlenie małych "zegarków" - ale jak zdobędę żarówki led - umieszczę je w ori gniazda po żarówkach na małe "zegarki" i powinno być oki.
Potrzebne materiały
1. Listwa Led ( kolor dowolny)
2. Kabel Audio od kompa
3. Zmywacz do paznokci + waciki + cienki drucik - np. spinka do włosów
4. 2x listwy 4-pinowe
5. Cyna + Kalafonia
Narzędzia:
1. Lutownica
2. Pistolet z klejem na gorąco
3. Zestaw wkrętaków
Foty:
Efekt końcowy:
Sorki za jakość zdjęć robione tel.
to jest wersja - można powiedzieć demo, która oczywiście będzie poprawiana - porady i pomocne info mile widziane, krytyka- widziana nie chętnie