Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b3/b4] Rezanko - Zegary - Podświetlenie LED (białe)

Modyfikacje, pomysły i jak sama nazwa wskazuje rezania, rezania i jeszcze raz rezania
Awatar użytkownika
hackthemilk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b3/b4] Rezanko - Zegary - Podświetlenie LED (białe)

Post autor: hackthemilk » 17 lut 2012, 17:37

Witam

Zgodnie z obietnicą umieszczam foty z małego rezanka przy zegarach. Czepiłem tego ponieważ ori (blado czerwone podświetlenie) mnie drażniło i paliły mi się żarówki, a jedna to raz świeciła raz nie. Poza tym zaintrygowało mnie białe podświetlenie zegarów, od momentu jak "garnąłem" się brata mitsubishi.

Pisałem już wcześniej na forum:
hackthemilk pisze:Sprawa jest prosta - czerwony kolor podświetlenia jest "wywołany" farbą która jest zmywalna ze spodu tarcz.

Wystarczy usunąć ją np. zmywaczem do paznokci. Mam zegary UN4 i bez ściągania wskazówek się udało - chodź to czasochłonne - waciki i cienki drucik oraz troszkę delikatnej roboty której jest na max 15 min. Po tej operacji podświetlenie skali i skali tarcz będzie "neutralne".

Kolejną rzeczą jest wymiana podświetlenia - gdyż zastosowanie żarówek da nam w takim przypadku - nierównomierne oświetlenie zegarów koloru jasno żółtego - gdyż kolorowa farba, którą zmyliśmy, przy jest nanoszona w różnej grubości zwłaszcza przy samej żarówce.

Co do wyboru oświetlenia polecił bym taśmy Led - i co najważniejsze kolor wybieramy dowolnie - a nawet możemy użyć taśmy Led RGB - opcja ze sterownikiem da nam nieograniczone możliwości i dowolność wyboru ulubionego koloru (się rymowało :)

Obrazek

Na cały licznik z pomiaru powinno 1m taśmy wystarczyć - nawet z zapasem. Miejsca jest sporo, także rozpatrzył bym opcję taśmy Led z silikonem dla bezpieczeństwa np. zwarcia, taśmy z elektroniką zegarów w przypadku nie pożądanego odklejenia się taśmy.
Zasilanie ( o tym nie pisałem) - użyłem 4 pinowej listwy, a za kabel do taśmy oświetleniowej posłużył gotowy kabelek audio do komputera. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy szybko odwrócić polaryzacje - jeśli źle podłączyliśmy listwę.

ObrazekObrazek

i jeszcze porada - po zalutowaniu listwy warto cześć górna gniazda po żarówce zakleić np. klejem na gorąco - aby listwa pinowa była bardziej przytwierdzona - gdyż może się okazać, że przy zmianie polaryzacji się listwa się "odczepi" i zaczynamy rozbiórkę od nowa.

ObrazekObrazek

Potencjometr regulacji jasności działa bez problemu.

Efekt zmiany oświetlenia - zajebisty, widoczny zarówno i w dzień i w nocy. Światło na dużych tarczach rozchodzi się płynnie i niema efektu świecenia punktowego ( jak to bywa z żarówkami Led ).

Minusem jest minimalne słabsze podświetlenie małych "zegarków" - ale jak zdobędę żarówki led - umieszczę je w ori gniazda po żarówkach na małe "zegarki" i powinno być oki.

Potrzebne materiały
1. Listwa Led ( kolor dowolny)
2. Kabel Audio od kompa
3. Zmywacz do paznokci + waciki + cienki drucik - np. spinka do włosów
4. 2x listwy 4-pinowe
5. Cyna + Kalafonia

Narzędzia:
1. Lutownica
2. Pistolet z klejem na gorąco
3. Zestaw wkrętaków

Foty:

ObrazekObrazekObrazek

Efekt końcowy:
Obrazek

Sorki za jakość zdjęć robione tel.

to jest wersja - można powiedzieć demo, która oczywiście będzie poprawiana - porady i pomocne info mile widziane, krytyka- widziana nie chętnie :P
Ostatnio zmieniony 18 lut 2012, 14:44 przez hackthemilk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rafal9h10
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rafal9h10 » 17 lut 2012, 17:57

Gratuluję udanego rezanka <ok>

Fajna sprawa to podświetlanie. Ciekawie wygląda na biało.

Najlepszym rozwiązaniem według mnie byłaby jednak listwa RGB ze sterowaniem kolorami. A szczególnie jak jednym autem jeździ kilku kierowców, np. ja osobiście lubię czerwone podświetlanie a mój brat niebieskie.

Awatar użytkownika
hackthemilk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hackthemilk » 17 lut 2012, 20:39

rafal9h10 pisze:Gratuluję udanego rezanka <ok>
no jeszcze nie do końca udanego - mam małe ale co do podświetlenia małych zegarów (ale to kwestia żarówek, a dziś po nocy zauważyłem że wskazówki są też mało widoczne - trzeba będzie coś pomyśleć jak je doświetlić. :-/

Tak jak pisałem - wersja demo - będzie rezanko poprawiane - oczywiście o wynikach się podzielę. ;-)

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 18 lut 2012, 15:48

hackthemilk pisze:zauważyłem że wskazówki są też mało widoczne - trzeba będzie coś pomyśleć jak je doświetlić.
To właśnie chciałem Ci zasugerować. Moim zdaniem, jest to powód zbyt jaskrawego podświetlenia tarcz.

Awatar użytkownika
andi77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi77 » 18 lut 2012, 19:40

Diody świecą bardziej punktowo od standardowych żarówek i słabo rozpraszają światło.
Myślę, że doświetlenie miejsca mocowania wskazówki rozwiąże problem.
Mam na myśli podświetlenie miejsca zaznaczonego na foto <ok>
Obrazek

Awatar użytkownika
hackthemilk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hackthemilk » 19 lut 2012, 08:01

oki dzięki za info podziałam i zobaczymy jak wyjdzie

pawelk2002
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawelk2002 » 19 lut 2012, 11:04

Wszystko zależy jakich kolega diod użył jak zwykłych to nie ma co się dziwić że nie doświetla. Jak kolega chce dobrego efektu polecam diody ze spłaszczonym łbem lub HP a nie zwykłe które świecą w punkcie. A i cena też ma się do świecenia przetestowane wiele razy.

Awatar użytkownika
hackthemilk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hackthemilk » 19 lut 2012, 11:09

Obrazek

tu widać kolego jakie zastosowane zostały diody.

pawelk2002
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawelk2002 » 22 lut 2012, 19:48

A sory temat na szybkiego czytałem. Więc zwracam honor :)

Awatar użytkownika
hackthemilk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hackthemilk » 22 lut 2012, 22:47

andi77 pisze:yślę, że doświetlenie miejsca mocowania wskazówki rozwiąże problem.
Po rozebraniu licznika sprawdziłem raz jeszcze i doświetlenie mocowania wskazówki nic nie daje.

Należy doświetlić taśmą ledową zwłaszcza te miejsca gdzie znajdowały się żarówki - równolegle do tarczy. W pierwszym projekcie cała taśma była mocowana prostopadle - dlatego oświetlenie nie działało na wskazówki.

Efekt wyraźnie lepszy - ale jak słusznie zauważyłeś dioda to nie żarówka - jej światło lepiej się rozchodzi i świeci pod wszystkimi kątami.

Awatar użytkownika
andi77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi77 » 23 lut 2012, 06:20

hackthemilk, Zrób taki test... i zobacz jak to hula na zwykłych żarówkach ;-)

Awatar użytkownika
hackthemilk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hackthemilk » 23 lut 2012, 10:56

na żarówkach jest jeśli chodzi o podświetlenie wskazówek - a do czego dążysz?

Awatar użytkownika
andi77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi77 » 23 lut 2012, 10:59

hackthemilk pisze:na żarówkach jest jeśli chodzi o podświetlenie wskazówek - a do czego dążysz?
Dążę do tego, czy nie pozostać przy standardowych żarówkach... zamiast led-ów ;-)

Awatar użytkownika
ORMO_PL
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ORMO_PL » 24 lut 2012, 16:49

Dałeś mało zdjęć, i do tej pory nie wiem, w jaki sposób użyłeś tej taśmy ledowej. Wsadziłeś ją bezpośrednio pod tarczę?

Moim zdaniem łatwiejszym rozwiązaniem byłoby po prostu zmycie farby i użycie ledów zamiast żarówek. Jeśli nie da się ich kupić w oprawkach (a podejrzewam da się) to zrezać sobie wsadzając diodkę zamiast żarówki w oprawkę. Dla chcącego nic trudnego.
Jeśli zaś chodzi o punktowe świecenie diodki to albo użyć SMD, albo takich ze stożkiem. Ładnie rozpraszają światło.

http://moto.allegro.pl/t5-r5-zarowka-po ... 93088.html

http://moto.allegro.pl/diody-w-oprawkac ... 22877.html

Dodatkowo 1W diody jest wizualnie mocniej świecący niż 1W żarówki. Subiektywnie patrząc.

Nie mniej pomysł ciekawy, odmładzający wnętrze. Wygląda teraz jak A4 B6 :) Dobrze by było zrobić takie coś na wyłącznikach również

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
hackthemilk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hackthemilk » 25 lut 2012, 11:26

ORMO_PL, na tych żarówkach diodowych efekt będzie tylko punktowy - a pozatym długo one nie poświecą - takie śmicie szybko się przepalają.
ORMO_PL pisze:Dałeś mało zdjęć, i do tej pory nie wiem, w jaki sposób użyłeś tej taśmy ledowej. Wsadziłeś ją bezpośrednio pod tarczę?
tak muszą być pod tarczą - najlepiej wokół tarczy co obrazuje fota:
Obrazek
oraz
hackthemilk pisze:Należy doświetlić taśmą ledową zwłaszcza te miejsca gdzie znajdowały się żarówki - równolegle do tarczy. W pierwszym projekcie cała taśma była mocowana prostopadle - dlatego oświetlenie nie działało na wskazówki.

czyli i wokół i równolegle ( w miejscach gdzie doświetla się wskazówka)
ORMO_PL pisze:Dobrze by było zrobić takie coś na wyłącznikach również
zrobione podobnym sposobem przy regulacji ogrzewania - jeśli to miałeś na myśli.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rezanie”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl