Witam. Pomimo iż ten temat był już poruszany chciałbym się zapytać o procedurę wymiany filtra paliwa w Audi 1.9TD Filtr jest o ile się nie mylę mocowany przy pomocy specjalnej opaski. Trzeba ją odkręcić (poluzować) aby móc manipulować filtrem. Następnie trzeba chyba przytrzymać górną część do której umocowane są przewody paliwowe i od dołu odkręcić wkład filtra. Tej czynności najbardziej się obawiam bo nie wiem czy uda mi się odkręcić wkład filtru tak delikatnie aby nie uszkodzić przewodów. Odkręcony wkład trzeba chyba wyjąć górą bo dołem się nie zmieści po odchyleniu górnej części. Potem wystarczy napełnić nowy filtr paliwem, posmarować uszczelki olejem i przykręcić nowy wkład do górnej części w której znajdują się przewody. Chciałbym się zapytać jeśli ktoś wymieniał ten filtr czy dobrze myślę oraz na co powinienem przy tym zwracać uwagę. Może inaczej trzeba to wszystko robić. Chciałbym wymienić wkład, tak żeby nie odłączać żadnych przewodów. Jakie problemy są przy wymianie filtra. Filtr już kupiłem tylko teraz muszę się zebrać i wymienić go. Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam.
Na przyszłość, zwracaj uwagę na poprawne, zgodne z regulaminem nazywanie tematów. Pozdrawiam Danek
[80 B4 1,9TD]Wymiana filtra paliwa w Audi 80 TD
[80 B4 1,9TD]Wymiana filtra paliwa w Audi 80 TD
Ostatnio zmieniony 03 paź 2007, 14:32 przez jackowy, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Wymiana filtra to nie taka prosta sprawa bo bądź co bądź kijowe do niego dojście jest. A jak będzie w dodatku mocno dokręcony tak jak był mój to samemu ciężko będzie. Jak go wymieniałem to poluzowałem tą opaskę i wyciągnąłem cały filtr z tego mocowanie żeby lepiej można było go złapać. Trochę przy tym przewody paliwowe zawadzają i trzeba uważać żeby ich nie zerwać, ale da radę zrobić. Wtedy pomógł mi tata, złapał górną część czyli mocowanie a ja za dolną odkręcałem i jakoś poszło. A reszta to tak jak kolega pisze.
[80 B4 1,9TD] Wymiana filtra paliwa w Audi 80 TD
Zastanawiam się czy nie można by najpierw spróbować delikatnie pokręcić w lewo tą częścią filtru do której są przymocowane przewody, bez luzowania opaski tak aby zruszyć filtr, będzie go potem łatwiej odkręcić.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
kolego witaj ja jest swierzo po wymianie filtra paliwa w moim tdi i powiem ze wcale takie trudne to nie jest przyjrzyj sie dokladnie miejscu gdzie masz przewody i tam w ktorym miejscu powinno dac sie zalozyc klucz plaski ,i tym kluczem przytrzymasz cala obodowe a dol kluczem do filtrow popuszczasz i rozbierasz ..Jak cos nie jasne napisz wyjasnie dokladniej pozdro lukas