Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[90 B3 2.0 PS] Problem z elektroniką przy pompie.

Wszystko co tyczy się silników rzędowych pięciocylindrowych.
Awatar użytkownika
Small3r
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[90 B3 2.0 PS] Problem z elektroniką przy pompie.

Post autor: Small3r » 24 lut 2012, 22:25

Witam. Po raz kolejny pojawił się u mnie problem z pompą paliwa. Podjechałem z kolegą pod supermarket i już spod niego nie odjechałem... Chodzi o to, że zawsze kiedy przekręcam kluczykiem na zapłon, to słychać jak pompa się załącza, a jak już się odpali auto, to słychać jak chodzi, bo jest na zewnątrz i jest dość głośna.

Wracając z marketu wsiadam do auta, przekręcam kluczyk i głucha cisza, już wiedziałem, że nie ma sensu próbować odpalać, ale i tak próbowałem, dupa. Powtórzyła się sytuacja z końca grudnia, kiedy szukałem już nowej pompy, a kiedy wróciłem z domu na stancję (auto stało 3 dni bez akumulatora), włożyłem aku i pompa od razu zakręciła.

Na szybko odkręciłem końcówki od pompy i podpiąłem miernik. Bez zaskoczenia, na mierniku 0.00 albo 0.01. Odpiąłem aku na kilka minut, próbowałem chyba wszystkiego. Bezpiecznik nr. 13 ok, przekaźnik 251 tyka kiedy przykładam do niego palec. Wyraźnie nie ma napięcia w kablu pompy. Ktoś może wiedzieć o co może chodzić? Bo ja nie mam zielonego pojęcia i rozkładam ręce... <osohozi>

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 24 lut 2012, 22:33

Ciągłość przewodów od pompy do przekaźnika i reszty osprzętu.
W elektryce musi być ciągłość przewodzenia na przewodach, oraz musi być sprawna izolacja aby nie było przewodzenia tam gdzie nie ma go być (zwarć). Moim zdaniem coś Ci gdzieś nie kontaktuje i ciesz się, że dojechałeś do domu wtedy w grudniu. Sprawdź też sam przekaźnik w nim może być ukryty haczyk.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
taktownie
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: taktownie » 24 lut 2012, 23:10

pociągnij nowe kable od pompy do przekaźnika i będzie git.

Awatar użytkownika
eNn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: eNn » 24 lut 2012, 23:18

Witam. Też niedawno miałem problem z niezałączającą się pompą paliwa. U mnie winowajcą był uszkodzony przekaźnik oraz kostka stacyjki. Jeżeli przekaźnik tyka przy przekręcaniu stacyjki to teoretycznie powinien działać. Obstawiam że problemem jest wtyczka wpięta od spodu skrzynki bezpieczników albo sam kabel ma przerwe. Kabel idący do pompy (+) ma kolor zielono-żółty (pin w skrzynce o oznaczeniu H87F lub B87F). Spróbuj zdjąć schowek kierowcy, na początek dociśnij kostki i sprawdź czy to coś da, jeżeli nie to sprawdź czy nie ma zaśniedziałych styków oraz czy sam kabel nie ma przerw.

tutaj schemat spodu skrzynki bezpieczników
Obrazek

Awatar użytkownika
Small3r
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Small3r » 25 lut 2012, 08:26

Dzięki za tak szybkie odpowiedzi. Dzisiaj rano podjechałem pod ten supermarket i była próba wskrzeszenia, ale nic.. nadal to samo.

Obrazek

Który to przekaźnik od pompy? I jeśli jest uwalony, to da się go jakoś na szybko zastąpić? Albo jakoś zmostkować czy coś...?

eNn, zdjąłem na szybko półkę, po dociskałem te wtyczki, ale też nic. Kilka lata luźnych kabli, ale to chyba normalne. No nic, zjem śniadanie i pojadę próbować dalej.

Awatar użytkownika
eNn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: eNn » 25 lut 2012, 09:54

Przekaźnik od pompy to ten o oznaczeniu 211 (z miejscem na bezpiecznik). Jeżeli chodzi o zmostkowanie to da się, połącz piny 30-87 (z tym że + będzie wtedy cały czas). Co do tych wtyczek pod skrzynką bezpieczników to u mnie był problem z numerem C, B - przez jakiś czas wtyczka ciągle wysuwała się lekko z gniazda. Przez to nie działał mi rozrusznik, wycieraczki, kierunki, ogrzewanie. Też długo się z tym męczyłem ale teraz jest ok. Spróbuj może zmostkować piny pod przekaźnikiem i wtedy po dociskać / poruszać lekko wtyczkami, może jednak zaskoczy pompa. Jeżeli to nic nie da, to gdzieś przerwany musi być kabel.

Awatar użytkownika
Small3r
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Small3r » 25 lut 2012, 15:35

Witam. Z przykroscia informuje, iz nie jest to taki problem o jakim myslalem ;(

Proba reanimacji byla dzisiaj prawie pieciogodzinna. Zakonczona oczywiscie niepowodzeniem. Na szczescie kolega sie zlitowal i stargal mnie do domu. Pompa nie zatrybila. Dorobilem dodatkowy kabel. 12V szlo od jedenego z pinu z puszki glownej, uziemienie zostalo tak jak bylo. Pompa na przycisk dziala.

Wsiadamy, juz chcemy odpalic, a tu dupa. Nie odpala. Pobowalem wszystkiego. Dolalem benzyny, probowalismy na zapych, odlaczylem wtryskiwac zaplonowy, kolega pociagnal mnie laguna. Przy 20/25kmh, sprzeglo 2 bieg, zaplon, przycisk od pompy, slychac jak chodzily tloki od ciagniecia, a auto i tak nie odpalilo ;(

Totalny brak iskry na moje. Ktos wie dlaczego? ;( ;(

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 25 lut 2012, 16:14

Coś w układzie zapłonowym. PS ma klasyczny zapłon z mechanicznym rozdzielaczem zapłonu i przerywaczem młoteczkowym, czy jakąś elektronikę ?
Może masz jakiś dziwny alarm czy coś podobnego i Ci odcięło zapłon i pompę ?

Awatar użytkownika
taktownie
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: taktownie » 25 lut 2012, 16:40

no skoro pompe podlaczyl na krotko to jej nie odetnie, masz chyba pecha bo wychodzi na to że na awarię złożyło się coś jeszcze niż tylko pompka. JA mam podejrzenie co do tego całego wtrysku, bo w takich silnikach lubi się to wysrać ale mogę się mylić, sprawdź czy masz iskrę.

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 25 lut 2012, 16:51

Pisał że nie ma iskry. Napisałem w poprzednim poscie, że może ma coś, co odcina pompę i zapłon, pompę zmostkował, ale zapłonu nie, albo padło coś w układzie zapłonowym :roll:
Nie wiem jak jest zrobiony zapłon w PS, jeśli ma rozdzielacz zapłonu mechaniczny, to niech go sprawdzi, tak samo należy sprawdzić cewkę zapłonową, czy dostaje ona w ogóle napięcie i czy generuje iskrę.

Awatar użytkownika
eNn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: eNn » 25 lut 2012, 16:56

Hmm, dziwna sytuacja. Sprawdź bezpieczniki zaznaczone na zdjęciu, te dwa z prawej odpowiedzialne są za komputer. Może przez np uszkodzony kabel doszło do zwarcia i to one są winne teraz.

Obrazek

Jeżeli bezpieczniki są dobre, to spróbuj odczytać kody błyskowe. Kręcisz przez 6 sekund rozrusznikiem, zostawiasz na pozycji. Wsadzasz bezpiecznik w przekaźnik 211 i odczytujesz błędy z zegarów (kontrolka check engine). Dzięki temu będziesz wiedział że same komputery są ok + może pokaże się błąd jakiś.

Co do samego wtrysku, to raczej nie jest on winny, skoro auto wcześniej chodziło dobrze tylko były rzuty z pompą, to wydaje mi się że po prostu coś z elektryką się dzieje. (zakładając że nic tam grzebane nie było przy wtrysku oczywiście).

Awatar użytkownika
Small3r
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Small3r » 25 lut 2012, 18:56

eNn, no nie wygłupiaj się! Ja myślałem że ten dolny rządek jest bezpieczników dodatkowych! Kiedyś coś tam pokombinowałem, i chyba ze dwa tam są przepalone w dolnym... Cholera jasna. To jutro muszę to od razu sprawdzić. A masz może jakąś rozpiskę błędów tych check engine? I rozpiskę bezpieczników jak powinny być ustawione?

I jaki bezpiecznik włożyć w ten przekaźnik?

Awatar użytkownika
eNn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: eNn » 25 lut 2012, 19:23

U mnie na dole z lewej strony są puste miejsca jednak z prawej są 2 miejsca na bezpieczniki - u mnie efektem wyjęcia jednego bezpiecznika było zgaśnięcie silnika więc to może być to.

Tutaj masz ładnie opisane jakie bezpieczniki są od czego :
https://audi80.pl/all-opis-bezpieczn ... -vt120.htm

Rozpiskę błędów masz w książce "Reguluję i Naprawiam" - znajdziesz na portalu w sekcji Download. W książce to strony 113-114.

W przekaźnik od pompy i te dwa nieszczęsne gniazda wchodzi bezpiecznik 15A.

Dodam że u mnie na tych dwóch bezpiecznikach jest taka obudowa z napisem "Motor Moteur" :

(zdjęcie zapożyczone z forum)
Obrazek

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 25 lut 2012, 22:46

Dajcie mu spokój. Wiadomo, że powinien najpierw ogarnąć mechanikę, ale przynajmniej on dba o auto i nie partaczy jak co niektórzy <ok>
Small3r posprawdzaj dokładnie instalację elektryczną, spalenie bezpieczników jednoznacznie wskazuje na jakieś zwarcie <zly>

Awatar użytkownika
Maszu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Maszu » 25 lut 2012, 23:07

tu masz opis bezpiecznikow :arrow: klik

a w temacie cos czuje ze warny sie posypia... :-/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki pięciocylindrowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl