Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.6TD] Dziwne zachowanie kierownicy

ODPOWIEDZ
nsmarcin
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.6TD] Dziwne zachowanie kierownicy

Post autor: nsmarcin » 13 sty 2012, 17:20

Witam,
Od pewnego czasu mam problem z prowadzeniem samochodu. Po pierwsze gdy jadę prosto mam lekko przekręconą kierownicę w prawo (miałem wymieniane końcówki drążków i łączniki stabilizatora). Po drugie gdy tylko spadnie trochę śniegu lub po prostu jest ślisko, ale nie jakoś bardzo tylko wystarczy trochę, to kierownica strasznie lekko chodzi. Nie mam wspomagania. To strasznie utrudnia jazdę bo praktycznie nie da się wyczuć samochodu bo uczucie jest takie jakby koła były w powietrzu i bardzo niepewnie się prowadzi. I jeszcze jedno, wiem, że nie tan dział ale czy spalanie rzędu 8l/100km w mieście jest ok? Będę wdzięczny za pomoc.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 13 sty 2012, 17:35

nsmarcin pisze:Po pierwsze gdy jadę prosto mam lekko przekręconą kierownicę w prawo (miałem wymieniane końcówki drążków i łączniki stabilizatora).
ustaw zbieżność

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi A6
Kontakt:

Post autor: gibaj » 25 lut 2012, 22:57

podepnę się otóż tak :
jakieś 2 tygodnie temu wymieniałem amory z przodu +poduszki i wszystko git było do dzisiaj :-/ po przegazowaniu podczas jazdy ściąga mi kierownicę w lewo :-/ i wogóle ściąga go w lewo jak puszczę kierownicę :-/
zrobione w lato tulejki wahaczy ,łączniki stab. , fakt że wszystko było rozpinane
i teraz pytanie o co chodzi? zbieżność? trzeba by zobaczyć? końcówek drążków nie odkręcałem jedynie sworznie były wyjmowane :-/ dzieje sie tak po gwałtownym przygazowaniu
a tu filmik o co chodzi konkretnie

z góry dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
bendinger5
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bendinger5 » 25 lut 2012, 23:06

gibaj ja też miałem podobnie, tylko tyle że jak mechery mi wymieniali sworznie to jednego nie dokręcili na wahaczu i też po naciśnięciu pedału gazu ściągało bardzo w jedną stronę, z tym że jak później hamowałem to było czuć tak jakby sworzeń wracał na swoje miejsce. musiałem poprawić po "magikach" i przy okazji wymieniłem tuleje wahaczy dla świętego spokoju.

spaykee
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: spaykee » 25 lut 2012, 23:08

sprawdź swożnie, może w krawężnik gdzieś przywaliłeś, w tych gruzach lubią się przesunąć... z wlasnego doswiadczenia wiem ;)

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: gibaj » 25 lut 2012, 23:52

pany sam robiłem ;-) ale zajrzę napewno :mrgreen: swoją drogą powoli mam dość tego zawieszenia z przodu <nunczako> <nunczako> <krzyk> <mur>
ciągle coś amory półtorej roku i już w te mrozy się roz.... :evil:
wszystko wymienione i dalej coś <buu>

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 26 lut 2012, 00:43

bendinger5 pisze:gibaj ja też miałem podobnie, tylko tyle że jak mechery mi wymieniali sworznie to jednego nie dokręcili na wahaczu i też po naciśnięciu pedału gazu ściągało bardzo w jedną stronę, z tym że jak później hamowałem to było czuć tak jakby sworzeń wracał na swoje miejsce. musiałem poprawić po "magikach" i przy okazji wymieniłem tuleje wahaczy dla świętego spokoju.
Ojciec miał to samo w passacie. Jakiś czas temu coś zaczęło mu stukać w kole. Ostatnio przejechałem się tym autem i objaw był taki jakby tuleje na wahaczu były całkiem wyrwane. Starszy dzisiaj to sprawdził i okazało się że sworzeń się odkręcił i sam się przestawiał, a ostatnio grzebane były przy tym ze dwa lata temu.

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: gibaj » 26 lut 2012, 10:08

w sumie z tego zawieszenia z przodu jedyna rzecz która nie była wymieniona :-/ no nic po niedzieli trzeba posprawdzać :roll:

Awatar użytkownika
bendinger5
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bendinger5 » 26 lut 2012, 12:35

u mnie była jedna skrajna nakrętka luźna, a środkowa się już poluzowała i sworzeń cały się ruszał. a nakrętki niby zabezpieczone...na wiosnę znowu będę musiał zobaczyć czy, aby wszystko jest dokręcone :-|

sebwol

Post autor: sebwol » 13 kwie 2012, 19:56

Witam serdecznie wszystkich.
Potrzebuję rady odnośnie dziwnego zachowania kierownicy.
Kilka dni temu wymieniłem opony na letnie (koła zostały wyważone) od tego momentu kierownica dziwnie się zachowuje, w czasie jazdy jest jakby nie stabilna, bardziej czuć drgania, a zdarza się że samochód jakby pływał, w czasie jazdy czasami dziwnie czuć opór kierownicy a nawet czasami ściąga mnie w prawo. Mam wrażenie że kierownica sama skręca jak są duże nierówności.
Czy to kwestia opon które są szersze od zimowych? czy coś innego może powodować
taką sytuację?
Posiadam ten samochód dopiero miesiąc więc jestem świeży w tematyce audi.
Proszę o pomoc

Awatar użytkownika
bendinger5
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bendinger5 » 13 kwie 2012, 20:15

ja bym sprawdził końcówki drążków kierowniczych, łączniki stabilizatora, tulejki na wahaczach lub sworznie wahacza. Może być wiele przyczyn "pływania" samochodu po drodze. Jak ja miałem podobne objawy to pomogła dopiero wymiana tych wszystkich części które wcześniej wypisałem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Maglownice, końcówki drążków, geometria.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl