[B3 1.6TD] Dziwne zachowanie kierownicy
[B3 1.6TD] Dziwne zachowanie kierownicy
Witam,
Od pewnego czasu mam problem z prowadzeniem samochodu. Po pierwsze gdy jadę prosto mam lekko przekręconą kierownicę w prawo (miałem wymieniane końcówki drążków i łączniki stabilizatora). Po drugie gdy tylko spadnie trochę śniegu lub po prostu jest ślisko, ale nie jakoś bardzo tylko wystarczy trochę, to kierownica strasznie lekko chodzi. Nie mam wspomagania. To strasznie utrudnia jazdę bo praktycznie nie da się wyczuć samochodu bo uczucie jest takie jakby koła były w powietrzu i bardzo niepewnie się prowadzi. I jeszcze jedno, wiem, że nie tan dział ale czy spalanie rzędu 8l/100km w mieście jest ok? Będę wdzięczny za pomoc.
Od pewnego czasu mam problem z prowadzeniem samochodu. Po pierwsze gdy jadę prosto mam lekko przekręconą kierownicę w prawo (miałem wymieniane końcówki drążków i łączniki stabilizatora). Po drugie gdy tylko spadnie trochę śniegu lub po prostu jest ślisko, ale nie jakoś bardzo tylko wystarczy trochę, to kierownica strasznie lekko chodzi. Nie mam wspomagania. To strasznie utrudnia jazdę bo praktycznie nie da się wyczuć samochodu bo uczucie jest takie jakby koła były w powietrzu i bardzo niepewnie się prowadzi. I jeszcze jedno, wiem, że nie tan dział ale czy spalanie rzędu 8l/100km w mieście jest ok? Będę wdzięczny za pomoc.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
podepnę się otóż tak :
jakieś 2 tygodnie temu wymieniałem amory z przodu +poduszki i wszystko git było do dzisiaj po przegazowaniu podczas jazdy ściąga mi kierownicę w lewo i wogóle ściąga go w lewo jak puszczę kierownicę
zrobione w lato tulejki wahaczy ,łączniki stab. , fakt że wszystko było rozpinane
i teraz pytanie o co chodzi? zbieżność? trzeba by zobaczyć? końcówek drążków nie odkręcałem jedynie sworznie były wyjmowane dzieje sie tak po gwałtownym przygazowaniu
a tu filmik o co chodzi konkretnie
z góry dzięki za pomoc
jakieś 2 tygodnie temu wymieniałem amory z przodu +poduszki i wszystko git było do dzisiaj po przegazowaniu podczas jazdy ściąga mi kierownicę w lewo i wogóle ściąga go w lewo jak puszczę kierownicę
zrobione w lato tulejki wahaczy ,łączniki stab. , fakt że wszystko było rozpinane
i teraz pytanie o co chodzi? zbieżność? trzeba by zobaczyć? końcówek drążków nie odkręcałem jedynie sworznie były wyjmowane dzieje sie tak po gwałtownym przygazowaniu
a tu filmik o co chodzi konkretnie
z góry dzięki za pomoc
- bendinger5
- Forum Audi 80
gibaj ja też miałem podobnie, tylko tyle że jak mechery mi wymieniali sworznie to jednego nie dokręcili na wahaczu i też po naciśnięciu pedału gazu ściągało bardzo w jedną stronę, z tym że jak później hamowałem to było czuć tak jakby sworzeń wracał na swoje miejsce. musiałem poprawić po "magikach" i przy okazji wymieniłem tuleje wahaczy dla świętego spokoju.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Ojciec miał to samo w passacie. Jakiś czas temu coś zaczęło mu stukać w kole. Ostatnio przejechałem się tym autem i objaw był taki jakby tuleje na wahaczu były całkiem wyrwane. Starszy dzisiaj to sprawdził i okazało się że sworzeń się odkręcił i sam się przestawiał, a ostatnio grzebane były przy tym ze dwa lata temu.bendinger5 pisze:gibaj ja też miałem podobnie, tylko tyle że jak mechery mi wymieniali sworznie to jednego nie dokręcili na wahaczu i też po naciśnięciu pedału gazu ściągało bardzo w jedną stronę, z tym że jak później hamowałem to było czuć tak jakby sworzeń wracał na swoje miejsce. musiałem poprawić po "magikach" i przy okazji wymieniłem tuleje wahaczy dla świętego spokoju.
- bendinger5
- Forum Audi 80
Witam serdecznie wszystkich.
Potrzebuję rady odnośnie dziwnego zachowania kierownicy.
Kilka dni temu wymieniłem opony na letnie (koła zostały wyważone) od tego momentu kierownica dziwnie się zachowuje, w czasie jazdy jest jakby nie stabilna, bardziej czuć drgania, a zdarza się że samochód jakby pływał, w czasie jazdy czasami dziwnie czuć opór kierownicy a nawet czasami ściąga mnie w prawo. Mam wrażenie że kierownica sama skręca jak są duże nierówności.
Czy to kwestia opon które są szersze od zimowych? czy coś innego może powodować
taką sytuację?
Posiadam ten samochód dopiero miesiąc więc jestem świeży w tematyce audi.
Proszę o pomoc
Potrzebuję rady odnośnie dziwnego zachowania kierownicy.
Kilka dni temu wymieniłem opony na letnie (koła zostały wyważone) od tego momentu kierownica dziwnie się zachowuje, w czasie jazdy jest jakby nie stabilna, bardziej czuć drgania, a zdarza się że samochód jakby pływał, w czasie jazdy czasami dziwnie czuć opór kierownicy a nawet czasami ściąga mnie w prawo. Mam wrażenie że kierownica sama skręca jak są duże nierówności.
Czy to kwestia opon które są szersze od zimowych? czy coś innego może powodować
taką sytuację?
Posiadam ten samochód dopiero miesiąc więc jestem świeży w tematyce audi.
Proszę o pomoc
- bendinger5
- Forum Audi 80