[B4 AAZ 1.9TD] Zegarek elektroniczny reset po odpaleniu auta
[B4 AAZ 1.9TD] Zegarek elektroniczny reset po odpaleniu auta
witam, mam problem mianowicie; zegarek elektroniczny w moim audi resetuje sie do godziny 00;00 po dopaleniu silnika i tak co jakis czas np gdy samochod jest zimny, dlaczego? i co z tym zrobic?
- Kelis.Zx145
- Forum Audi 80
- Kontakt:
za slaby akumulator, u siebie też miałem taki problem jak były mrozy, że przy odpalaniu mi sie resetował, jak zrobiło się cieplej lub miałem doładowany aku to zegarek się nie resetował. dzieje się tak dlatego, że podczas rozruchu komputer odcina wiele urzadzeń elektrycznych w samochodzie jak mu brakuje pradu, np lampy przygasają, radio się wyłącza itp żeby mieć wiekszą szansę na odpalenie a nie marnotrawienie energii an dodatki.
- Kelis.Zx145
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Odkopuję.
Przy okazji naprawy licznika kilometrów (trybik), zauważyłem, że kondensator przy zegarku jest wylany. Ma 47uf i 16V. Ponadto piny zjadł kwas z kondensatora. Wytarłem wszystko acetonem, i oskrobałem sąsiednie ścieżki. Nie miałem odpowiedniego kondensatora i wstawiłem 47uf 50V. Zegarek działa, można go ustawić ale przy każdym rozruchu silnika ustawia się na 00:00. Ma ktoś zdjęcie jak idą ścieżki w zegarku? Może ten kondensator źle dobrałem?
Przy okazji naprawy licznika kilometrów (trybik), zauważyłem, że kondensator przy zegarku jest wylany. Ma 47uf i 16V. Ponadto piny zjadł kwas z kondensatora. Wytarłem wszystko acetonem, i oskrobałem sąsiednie ścieżki. Nie miałem odpowiedniego kondensatora i wstawiłem 47uf 50V. Zegarek działa, można go ustawić ale przy każdym rozruchu silnika ustawia się na 00:00. Ma ktoś zdjęcie jak idą ścieżki w zegarku? Może ten kondensator źle dobrałem?