Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9 TDI 1Z avant] tylnia wycieraczka glupieje...

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fredee
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1.9 TDI 1Z avant] tylnia wycieraczka glupieje...

Post autor: fredee » 19 mar 2007, 20:17

Witam. Auto mam od 2 tygodni i od początku nie chciała się włączyć tylnia wycieraczka, nie działa też pompka spryskiwacza tylniego.. ale...:
wymontowałem zbiorniczek spryskiwacza tylniej szyby, wytargałem z niego pompkę - podłączona na krótko działa aż miło
przy wymontowanej pompce działa mi wycieraczka tylniej szyby :)
jeśli tylko podłączę pompkę to tracę sterowanie wycieraczką tylnią - czyli...jeżeli wycieraczka tylnia jest wyłączona i pompka jest podłączona to nie mogę uruchomić wycieraczki ( sterowanie z pająka po prostu nie działa...)
jeśłi wycieraczka tylnia jest włączona i chodzi i w tym momencie podłączę pompkę spryskiwacza tylniej szyby to - wycieraczka chodzi nadal ale juz nie mogę jej wyłączyć dźwignią przy kierownicy....tak jak by podłączenie złącza od pompki spryskiwacza tylniego powodowała utratę sterowania tylnią wycieraczką z pająka....:)
muszę jeszcze pokombinowac czy prąd dochodzi do pompki z instalacji wycieraczki, ale sam problem wydaje mi się dziwny... bezpieczniki ok, przednia wycieraczka i spryskiwacz działają bez zarzutu
Dziwne to dla mnie ..:) może ktoś już z podobnym problemem walczył i wygrał.. pozdrawiam i z góry dzięki za sugestie..:)
Ps. jutro zrobię kilka fotek auta i wstawię w dziale "moje Audi" bo auto jest naprawdę śliczne.....:) (muszę zdążyć zanim mój 3 letni synek zapaskudzi jasną tapicerkę...:) :mrgreen:

Misiek_Stce
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Tomasz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z
Kontakt:

Post autor: Misiek_Stce » 19 mar 2007, 21:12

Czyli jak włączysz wycieraczke to zacznie dzialac ale nie moze przestac? pamietam ze u mnie jak sie włączy to jest tak ze ruszy siekilka razy i wylacza sama.

Awatar użytkownika
fredee
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: fredee » 19 mar 2007, 21:49

tak...tylko ze jak odłączę kabel od pompki to mogę spokojnie sterować wycieraczką...mogę ją włączyć i wyłączyć....ale jak podłączę pompkę to niejako tracę sterowanie wycieraczką....

Misiek_Stce
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Tomasz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Kontakt:

Post autor: Misiek_Stce » 20 mar 2007, 16:48

A sprawdzałęs tą wtyczke od pompki ? moze jakies zwarcie jest ?

xavier

Post autor: xavier » 21 kwie 2007, 22:55

POdepne sie pod temat...

Mam tak, ze choc raz uruchomi tylna wycieraczke, to sie nei chce wylaczyc az do wylaczenia silnika. To nie jest normalne, ale nawet nie wiem jak ja sie powinno wylaczac, bo mam tak od czasu kupienia auta :)

Jakim ruchem i ktorej wajchy normalnie w B4 sie wycieraczke tylna wylacza?
Gdzie moze byc problem z tym ze sie sama nie zatrzymuje ani nie mozna jej wylaczyc wajcha?

jas73
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jacek
Model: Audi 90 B4
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: jas73 » 22 kwie 2007, 10:34

xavier pisze:POdepne sie pod temat...

...

Jakim ruchem i ktorej wajchy normalnie w B4 sie wycieraczke tylna wylacza?
...
imo wylacza sie sie ta sama wajcha co wlacza. dokladnie tak samo jakbys chcial wlaczyc.

Pasiasty20
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pasiasty20 » 02 mar 2012, 17:02

Witam mam identyczny problem z tylnym spryskiwaczem jak kolega fredee, czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu??
Brat kupił Audi 80 1994 1,6 z LPG i robimy go na cud.
Został nam ten spryskiwacz.
Chcemy poskładać tył no ale wolę pierw to skończy.

[ Dodano: 2012-03-06, 09:57 ]
Czy ktoś mi pomoże??

4kółeczka

Post autor: 4kółeczka » 09 mar 2012, 19:01

Wyłączasz tak samo jak włączasz, czyli jeszcze raz musisz pchnąć do przodu dźwignię włączania wycieraczki. Najprościej mówiąc, p :-) chniesz 2 razy i wycieraczka się wyłącza. :-)

Pasiasty20
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pasiasty20 » 28 mar 2012, 07:15

Okazuje się że wadliwy jest przełącznik, wycieraczka działa normalnie z odpiętym zasilaniem na tylną pompkę w zbiorniczku spryskiwacza.
Po podpięciu zasilania na pompkę wycieraczka przestaje działać.
Możliwe że przełącznik robi spięcie.
Zbyt drogi jest przełącznik a za mało potrzebny tylni spryskiwacz żeby inwestować (choć autko jest niewiarygodnie zadbane, zero rdzy, progi podłoga nadkola białe !! kolor oryginał. no ale autko z 3 lata temu z Włoch przyjechało.)

Pozdrawiam Tomek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl