Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4] Głosniki - podłączanie głosników tylnych

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
wujo1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wujo1 » 17 mar 2012, 19:59

dobra ok ,załatwiłem sobie z b4 kostki do radia i do głośników i są po 2 kable na jedną stronę czyli razem 4 kable ale przy tych głośnikach mam po 5 kali na stronę i wkońcu nie kumam tego nagłośnienia może ktoś mnie olśnić :-/

Awatar użytkownika
Kamuś
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kamuś » 18 mar 2012, 19:01

wujo1 jak chcesz to spróbuję wyjąć moją ori wiązkę, bo ja już dawno wywaliłem głośniki z tylnych drzwi wraz z boczkami, a wiązka dalej siedzi w samochodzie. Jeśli będzie się dało bezinwazyjnie ją wyjąć, to się jakoś dogadamy. Tak więc proszę jeszcze o podpowiedź którędy dokładnie ona leci?

Awatar użytkownika
wujo1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wujo1 » 18 mar 2012, 19:34

dla mnie mogą być same kostki z kawałkami kabla ważne żeby to oryginalnie podpiąć wrzucę foto na dniach jak ja mam

Awatar użytkownika
Kamuś
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kamuś » 18 mar 2012, 20:19

W takim razie jeśli nie uda się wygrzebać całej wiązki, to poucinam kostki. Pojutrze wieczorem będę miał czas. Jak coś, wyślę Ci PW.

Awatar użytkownika
Prestige
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Prestige » 22 mar 2012, 19:48

Czy jeśli chciałbym zamontować Hertz DCX 130 na tył, to czy ori maskowice podejdą pod te głośniki ? Czy trzba coś przerabiać ? I czy to dobry wybór, czy w tej kasie można mieć coś lepszego ewentualnie do czego lepiej dopłacić ? Potem dokupiłbym Hertz DCX 100 na przód .
Radio to Sony Gt-212 4x45.

Awatar użytkownika
wujo1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wujo1 » 24 mar 2012, 00:22

no mam parę zdjęć a więc tak , dostałem kawałki wiązki instalacji od tego tylnego nagłośnienia wygląda tak
Obrazek Obrazek
ok a jak się okazuje u mnie jest jest inaczej jest aż 5 kabli po jednej stronie nie 2 jak tam u góry , mam 5 kabli kostka co się wpina do głośnika jest taka sama z drugiej strony
Obrazek Obrazek Obrazek

może mi ktoś pomóc to zrozumieć ? chce to podłączyć żeby grało dobrze jak by to w fabryce podłączyli :roll:

Awatar użytkownika
Arteriusz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Arteriusz » 24 mar 2012, 17:41

takie pytania to do NOkii trzeba by skierować :-) też szukam wiąski dla siebie ,np z A3, zeby suba podłaczyc, z przewodami nagłośnienia jest grobsza jazda,bede u siebie montował syczkiz przodu,i jeszcze pare innych,pozdro

Awatar użytkownika
Apocalipto
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Apocalipto » 25 mar 2012, 12:25

wujo1, Te górne kable to są od systemu ''pasywnego'' bez wzmacniacza.
Tak gdzie masz 5 kabli to system aktywny, do którego idzie:
- sygnał ''+'' z radia na włączenie wzmacniacza
- plus ''+'' stały
- masa ''-'' stała
- dodatni ''+'' sygnał audio z radia
- minusowy ''-'' sygnał audio z radia

Co i jak podpiąć niepamiętam niestety :cry:
Miałem kiedyś kawałek wiązki ze wzmacniaczami ori nokii ale posadziłem końcówkę w jednym i gdzieś u znajomego leżą. Zagadam, to może ma jeszcze i wtedy rozkminę ;-) te kable

EDIT:
Nie jestem pewien ale idzie chyba to tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/212 ... 3ec9a.html
Od lewej:
Brązowy - minus stały ''-12V''
Biały - plus po włączeniu radia ( ''+12V''włącza wzmacniacz)
Brązowo-czarny - masa sygnału audio z radia (z wyjścia na wzmacniacz)
Zielony - plus sygnału audio z radia (z wyjścia na wzmacniacz)
Czerwony - plus stały ''+12V''

Awatar użytkownika
wujo1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wujo1 » 25 mar 2012, 21:31

dzięki za pomoc kurde żeby teraz ktoś miał te wszystkie kostki i bym se zrobił wiązkę pod to

Awatar użytkownika
Apocalipto
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Apocalipto » 29 mar 2012, 21:01

wujo1, dziś powrócił domnie jeden ze wzmacniaczy nokii (ten z padniętą końcówką) i na bank jest tak jak pisałem z kablami <idea> bo kiedyś opisałem, se na ori płytce od czego, które złącze

ruki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ruki » 05 kwie 2012, 21:33

już ja wkońcu nie wiem...

czy jest możliwość podłączenia tego tylnego zestawu nokii oddzielnie z ominięciem tego wzmacniacza czy jakkolwiek to się nazywa?

aktualnie mam to podłączone z wykorzystaniem cinch, ale po wymianie radia (było JVC kd-r303 a teraz jest alpine IDA X-001) tył wogóle nie gra i chcę sprawdzić może po ominięciu wzmaka będzie chodziło. ma to sens?

golishaq
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: golishaq » 06 kwie 2012, 12:43

Dołączam się do rukiego, jak podpiąć Nokie w metalowej obudowie na 5styków tylko pod same radio. Dodam że mam Sony CDX-GT33U i cinche docelowo są już zajęte przez wzmacniacz do suba. Głośniki z deski które grają obecnie bezpośrednio z radia będą odłączone a na kostce podłączam Helixy w przednich drzwiach, i do tyłu potrzebuje 4 przewodów[LR]+/[LR]-/[RR]+/[RR]- pod standardową kostkę ISO żeby podłączyć głośniki z tylnych drzwi.
http://dl.dropbox.com/u/88666/IMAG0362.jpg
http://dl.dropbox.com/u/88666/IMAG0363.jpg
http://dl.dropbox.com/u/88666/IMAG0364.jpg
Szukam wiązki głośników przy desce rozdzielczej, natknąłem się na coś takiego, ale nie pasuje mi ze schematem kostki dołączonej wcześniej w tym temacie.
http://dl.dropbox.com/u/88666/IMAG0365.jpg
http://dl.dropbox.com/u/88666/IMAG0366.jpg

ruki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ruki » 06 kwie 2012, 21:36

ja swój problem rozwiązałem i podłączyłem głośniki.

mój problem polegał dokładnie na tym, że były one podłączone do radia za pomocą cinch, jednak grały jedynie jak było włączone FM, na usb już nie grały z tyłu tylko z przodu. jak się okazało "+" potrzebny do wzmacniaczy który uzyskiwany był z wyjścia na sterowanie anteną był podawany jedynie jak radio było w trybie FM (wtedy był "+" na wyjściu). natomiast przełączając radio na tryb USB plus na wyjściu zewnętrznej anteny zanika. wychodzi na to że radio jest tak zaprogramowane, że jedynie w trybie FM był podawany sygnał na antenę zewnętrzną. więc w moim przypadku nie ma możliwości prawidłowego połączenia tylnych fabrycznych głosników ze wzmacniaczem

ale nie dałem się tak łatwo :mrgreen:

w serwisie powiedzieli mi, że sprawę może załatwić albo wymiana głośników (najtańsze używki mieli za 70zł), albo jest możliwość zakupienia jakiegoś adaptera na kostkę ISO (koszt około 80-100zł) dla mnie za drogo...

więc zabrałem się za robotę sam.

zdemontowałem boczki na tyle, instalację całą mam. wyjąłem głośniki, odkręciłem od nich ten niby wzmacniacz czy cokolwiek to jest, oraz całkowicie go odłączyłem, prosta sprawa wystarczy odciąć/wlutować 2 kabelki, czerwony i niebieski. następnie jest tam 2 wspólne blaszki gdzie wpina się tweetery oraz duo sound, po prostu je wyjąłem z tej obudowy wzmacniacza i wpiąłem kostki w odpowiednie miejsca. do połączenia głośników wykorzystałem kable z czerwonej kostki i podłączyłem je normalnie do wyjścia radia jak są przednie głośniki, jest takie cztery które kolorami odpowiadają takim jakie są w drzwiach, po połączeniu wszystko super gra:)

golishaq
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: golishaq » 07 kwie 2012, 15:21

Czyli rozumiem że wywaliłeś całą elektronikę z metalową obudową, zmostkowałeś mid-basy z tweetarami i korzystając z fabrycznie rozciągniętych kabli podłączyłeś głośniki bezpośrednio do radia przez kostkę ISO?
Jak to gra w ogóle? wzmacniacz właściwie robi też chyba za zwrotnice i rozdziela sygnał pomiędzy mid-bas i tweety, a jak wybebeszyłeś cała elektronikę ze środka to wszystko gra jak jeden głośnik, ale skoro działa to będę musiał przetestować patent u siebie :-P
Swoją drogą to ta czerwona kostka co jest u mnie na 2 ostatnich zdjęciach to ta od tylnych głośników?
_________edit__________
Dobra właśnie spojrzałem jak to wygląda... w metalowej obudowie jest wzmacniacz, który daje TEN SAM SYGNAŁ na mid-bas, tweetery i duosound czy jak to się zwie. Żadnej separacji częstotliwości. Także ja też mostkuje i składam, muszę tylko namierzyć przewody od głośników, Napiszę potem jak to gra :mrgreen:

Awatar użytkownika
Slawoaudi88
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Potrzebna pomoc w podłączeniu głosników tył ...

Post autor: Slawoaudi88 » 16 maja 2012, 19:24

Witam tak jak w temacie potrzebuję pomocy w podłączeniu oryginalnych głośników tył może ma ktoś jakiś schemat,oto foto Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl