Silnik w aucie wymieniony, prowizorycznie ustawiony, nie jest źle jednak spalanie na poziomie 20L/100KM i brak mocy mnie nie zadowala. Więc początek walki zacząłem od ustawienia talerza - jest 1,9mm od strony rozdzielacza. Kolejną częścią, bez której nie będzie postępu jest potencjometr przepływomierza (i głównie o to chodzi w temacie).
1)Próbowałem ustawić potencjometr według tego :
Kluczyk przekręcony w pozycję zapłon- 0,05V
Bieg jałowy ok. 950obr/min- 1,30V
1500obr/min- 1,55V
2000obr/min- 1,70V
2500obr/min- 1,80V
3000obr/min- 1,87V
3500obr/min- 1,92V
4000obr/min- 2,05V
jednak przy ustawieniu 1,3V na 950 obr, późniejsze napięcia mi się nie zgadzają, przy 2 tys miałem np ok 1,5V. (Na pozycji było 0.05 czyli ok). Do tego obroty lekko falowały i przy schodzeniu z obrotów, obroty spadały tak do 600-700 i dopiero po chwili wracały do normalnej wartości. Obstawiam że to wina wytartego potencjometra albo jeszcze nie do końca ustawionej mieszanki.
2) W necie znalazłem drugi sposób ustawienia potencjometra (podobno lepszy) : http://www.fileserve.com/file/XDnzbfD , jednak opis jest do silnika ACE / 6A (ktoś wie czy do ng też to można zastosować? Bo wynika z niego że na jałowym powinno być ok 0,7V).
Jak miałem ustawione na tym patencie (pamiętam że przy ok 2 tys obrotów było 2V więc według punktu pierwszego dużo za dużo) jednak obroty nie falowały i nie spadały tak nisko jak przy pierwszej próbie.
Ani po pierwszym ani drugim strojeniu nie było jakichś większych jazd testowych (ze względu na nie ustawioną mieszankę) więc ciężko powiedzieć jak z mocą w obu przypadkach. Jednak na pierwszy rzut oka drugi był lepszy (obroty).
3) Śrubka na potencjometrze
No właśnie, do czego służy? Do "precyzyjniejszej" regulacji, czy może ma jakieś większe znaczenie?
https://audi80.pl/b3-20-6a-obroty-py ... htm#309615 tutaj w poście jest podana rezystancja między dwoma pinami, ustawiana tą śrubką. Pytanie - jaka powinna być rezystancja, taka jak w poście, czy może to bez różnicy (czyli służy tylko do dokładniejszej regulacji).
Z góry dzięki za odpowiedzi, jak ogarnę bałagan u siebie pod maską to postaram się zrobić jakiś opis strojenia żeby wszystko było w jednym miejscu <ok>
Pozdrawiam