Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ABK] Pompa wody

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
audiktom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audiktom » 19 mar 2012, 16:24

Koledzy więc tak byłem się trochę przewieść zrobiłem 20 km. i tak, na całkiem zimnym silniku do jakieś 88 st. wytworzyło mi się po przejechaniu 6,5 km. wysiadłem i dolny wąż był ciepławy a górny gorący, potem następne 6 km. temp. podobna wysiadłem węże podobne wyciągnąłem kluczyk za jakąś chwilkę załączyły mi się wentylatory, i dalej w drogę wahało się tak od 88 st. do 92 st. płynnie nie drastycznie w końcu już stanąłem i myślę podgazuje sprawdzę ten powrót do zbiornika i jak gazowałem to płyn dawał dosyć ostro cały czas przy około 200 obr/min. a dolny wąż stał się w tedy taki sam gorący jak ten w górze, ogrzewanie mam bardzo dobre gorąco w aucie, a chłodnicy nie macałem ale nigdy nic nie sypałem i wody nie lałem.
Koledzy powiem tak że ta temperatura troszkę jak by się inaczej zachowywała wczoraj ale powrót do zbiornika cały czas tak samo, zaczynam myśleć że coś z tym termostatem się dzieje jak by się przycinał czy coś podobnego, już sam nie wiem za co się zabrać.

Awatar użytkownika
tomek1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomek1982 » 19 mar 2012, 17:20

czyli z opisu wynika ze jest ok jak cos bedzie nie tak to wywal ten termostat

Awatar użytkownika
audiktom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audiktom » 19 mar 2012, 17:44

tomek1982, czyli co może pompa jest dobra? co twoim zdaniem, termostat wymieniałem jakieś 3 lata temu, jest taka możliwość że się przycina lub nie otwiera się w całości albo późno ?

Awatar użytkownika
tomek1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomek1982 » 19 mar 2012, 18:54

nie ma reguły ze ma 3 lata czy 3 dni ja w temacie o termostatach pisałem ze u mnie np WAHLER wytrzymywał 3-4 miesiące i padał

Jeżeli po ok 6 km nagrzewa się do optymalnej temperatury czyli jak wspomniałeś 88-93 to jest ok.Przy kupnie nowego jedz do aso i kup orginalny bo zamienniki raz działają w innych przypadkach pada po miesiacu lub równie dobrze jest sprawny długi czas.
Tylko trzeba zadac sobie pytanie czy jest sens ryzykowac kupnem zamiennika za 20-30 zł
nie wiadomo czego Wahler czyli zamiennik jeden z najbardziej znanych jest produkowany od azji po europe.
Ja osobiscie po tych przygodach i czestym padaniu ich wolałem zakupic kolejny z aso koszt k 100zł z tego co wiem w aso są sprzedawane dwa rodzaje WAHLER i BTT u mnie jest BTT jezeli dobrze zapamietałem nazwe ,działa sprawnie sporo ponad rok.

Awatar użytkownika
audiktom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audiktom » 19 mar 2012, 19:16

Teraz znowu zrobiłem rundkę i co 92 na zegarze dolny wąż dużo mniejsza temperatura od górnego czyli co termostat do wymiany bo powinien przy tej temperaturze dolny być tak samo ciepły jak i górny ale że się nie otworzył to temperatura podskakuje bo się płyn nie rozchodzi po całym układzie. Jutro chyba wymienię go na nowy i już.

Awatar użytkownika
andi00
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi00 » 19 mar 2012, 19:28

wiesz najlepiej zaczynac od pierdolek skoro juz musisz cos wymienic;) wymien termostat i daj znac czy cos sie zmienilo

Awatar użytkownika
audiktom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audiktom » 19 mar 2012, 20:04

Tak się zastanawiam czy jest możliwe że uszkodzony może być korek zbiornika wyrównawczego? czy to raczej na to nie wskazuje.

Awatar użytkownika
andi00
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi00 » 19 mar 2012, 20:47

korek raczej nie ogolnie z twojego ostatniego opisu wynikalo ze wszystko jest ok moja tez sie szybko grzeje dochodzi do 90-93 wentylatory sie wlaczaja i wszystko gra,martwil bym sie jedynie jak by temp. podskoczyla do 100 wtedy napewno jest cos nie tak. ogolnie auto na wolnych obrotach szybciej sie nagrzewa izeli na wysokich z racji wlasnie pompy wody im wieksze obroty tym pompa szybciej przempowywuje ciecz i nie nadaza jej nagrzac a na wolnych obrotach jest odwrotnie, z drugiej strony dochodzi do tego ped powietrza ktory tez schladza chlodnice

Awatar użytkownika
audiktom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audiktom » 20 mar 2012, 22:03

Chłopaki wymieniłem ten termostat zobaczymy co się będzie działo, niby jest podobnie ale jak bym widział bardziej pozytywną reakcje temperatury. Odezwę się jak pojeżdżę parę dni pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl