[1.9 tdi 1z]słaby do 2000obr.
[1.9 tdi 1z]słaby do 2000obr.
kledzy przeszperałem forum i nic nie znalazłem co by mi rozjasnilo co nie tak z autem.a wiec do rzeczy;auto jak jade na jedynce i mam 1000obr. i gaz w podloge to do 2000obr. ciagnie gorzej niz fiat 126p. natomiast jak jade na pierwszym biegu i mam 2000obr.i wcisne w podloge to kola zamiela.jaszcze kwestia jazdy z wiekszymi predkosciami auto na 4tym biegu slabiej przyspiesza niz na 5tym przy tej samej predkosci przykladowo 100km/h no i strzałka na obrotomierzu śmiga smiało do 4500obr.(na 3cim biegu)wszystkie filtry wymienione ,uklad paliwowy sprawny,(aaa i dodam ze mam przeplywke boscha)oleju nie bierze :cry:
Przy około 2000obr/min zaczyna pracować turbosprężarka. Stąd brak mocy poniżej tych obrotów. Co do przyspieszania na 4-tym i 5-tym biegu, to obstawiam, że jest to subiektywne wrażenie, trzeba by samochód zmierzyć. A jeśli nie, to wynika to z charakterystyki silnika TDI, który maksymalny moment obrotowy ma w okolicach 2000obr/min, właśnie kiedy załącza się turbosprężarka. Zapewne 5-ty bieg przy 100km/h ma właśnie takie obroty, więc silnik siłą rzeczy będzie miał tam potężny ciąg.
obrotek mam, bo sam sobie założyłem a na ucho itak umiem jeździć.Grześko pisze:Jeśli jezdzisz TDI-kiem bez obrotka to tylko na ucho tak jak PawełG :lol:
pewnie, że nie będzie, ale moment obrotowy będzie przy takich obrotach niższy niż jakbyś podbił bieg, więc po co?radi88 pisze:zgodze sie ze nie ma sensu katowac 1Z do 4.5 tys ale do max 3.5 tys nic mu nie bedzie